Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

Географски указания на храни и напитки

Открийте европейски храни и напитки, защитени от схеми за географско означение. 

Европейските храни и напитки отразяват културното многообразие и плодородните земи на нашия континент. Схемите на ЕС за защита на географските означения са насочени към специфичното ноу-хау, автентичността и агроекологичните условия, характерни за даден продукт.

Географските означения включват защитените географски указания (ЗГУ) и защитените наименования за произход (ЗНП). Чрез тези схеми се защитава наименованието на продукт, произхождащ от определен регион и произвеждан по определен традиционен начин.

За ЗНП суровините трябва да произхождат от региона на произход, където трябва да протичат и всички етапи от производствения процес. За ЗГУ поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

pdo-pgi-list-header_bg.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Производството на високо ценената заради уникалния си аромат ЗГУ Vanille de l’île de La Réunion е усъвършенствано в продължение на 200 години благодарение на местен опит.

На словенското крайбрежие Piranska Sol ЗНП се произвежда по едни и същи традиционни методи в продължение на 700 години.

Произведени от мляко от нидерландски млекодобивни стопанства, ЗГУ Gouda Holland и ЗНП Noord-Hollandse Gouda са известни с наситените си аромати.

Хлябът със ЗГУ Daujėnų naminė duona е тъмен литовски ръжен хляб, произвеждан в домашни условия в село Дауенай.

Pera Rocha do Oeste е сорт сладка круша, отглеждан на западния бряг на Португалия.

Turrón de Alicante и Turrón de Jijona са видове нуга, които се произвеждат в Южна Испания и преливат от слънчева сладост на бадеми и мед.

Някога любим празничен сладкиш на саксонските крале, ЗГУ Dresdner Christstollen е занаятчийско руло с плодове и ядки, покрито с масло и наситено с подправки.

Характерният крехък и сладък вкус на Asperges du Blayais (ЗГУ) прави от тях специален зеленчуков деликатес, произвеждан в Югоизточна Франция.

ЗНП Allgäuer Bergkäse е германско сирене, произведено от сурово мляко в района Алгой в Бавария и съседната провинция Баден-Вюртемберг.

ЗГУ Suska sechlońska е традиционна опушена и сладка разновидност на сливите, получаваща се чрез сушене в подгрявани с огън пещи в южна Полша.

Шунката Kraški pršut се произвежда от цял пресен свински бут, който се осолява и суши, в региона на платото Карст в Югозападна Словения.

Telemea de Sibiu e традиционно румънско сирене със ЗГУ. То се произвежда от прясно овче мляко и има приятен, мек и пикантен вкус.

Залегнал в историята на Верона и известен заради своята отличителна структура и вкус, този прочут италиански ориз е идеален за ризото.

От легендарното място на свещените градини на Афродита произлизат сладки цветове и вкусове.

Сладкият златист олющен грах Fava Santorinis се произвежда на малка група острови в южната част на Егейско море.

Белгийската шунка Jambon d’Ardenne (ЗГУ) дължи характерния си вкус на микроклимата в Ардените, който е перфектен за производството на тази шунка.

Специфичният оранжев цвят на хайвера Kalix Löjrom (ЗНП) е отличителен за този шведски специалитет.

ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász е унгарска наденица, която има вълнуваща история и приятно пушен и пикантен аромат.

Естонска водка (географско означение) е спиртна напитка, произведена в Естония, като се използва етилов алкохол, получен от ръж, пшеница и/или картофи, отглеждани в страната.

Превръщането на дивата цикория от скромно крайпътно растение в Radicchio Rosso di Treviso (червена цикория от Тревизо) е резултат от внимателна селекция, новаторство и майсторство.

Сиренето моцарела със защитено наименование за произход Mozzarella di Bufala Campana е порцеланово бяло, с кремообразна текстура и се произвежда само от прясно мляко на биволици.

От бутер тесто и с тъмнокафява кора, ЗГУ Geraardsbergse mattentaarten е традиционен фламандски специалитет.

Мюнхенската бира, която се прави с изворна вода от скалите под града, е прочута със своето качество и привлича над 6 милиона туристи годишно.

Едно от най-известните италиански вина — ЗНП Chianti — е прочуто по цял свят.

Вкус на ядки. Цвят - златист с оттенък на слонова кост. Comté ЗНП не е обикновено твърдо сирене.

Кой не е чувал за Prosciutto di Parma ЗНП? Зряла сурова италианска шунка, която се намира в повечето италиански магазини и ресторанти.

Ирландското уиски (Irish whiskey) е една от най-старите спиртни напитки. То се дестилира в Ирландия от 6-и век.

Вината Bordeaux (Бордо) се радват на заслужена репутация за качество, дължаща се на векове опит и на превъзходните условия в района, в който се отглежда гроздето, в който се отглежда гроздето.

Солено и леко кисело, Feta ЗНП е сирене с богат вкус и богата история.

Geographical indications in recipes

Join us on a culinary journey through Europe to experience new flavours brought to you by geographical indications.