Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

Jambon d’Ardenne (ЗГУ)

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Белгийската шунка Jambon d’Ardenne (ЗГУ) (арденска шунка) получава името си от залесените планински райони, разположени на юг и югоизток от Валония. Този открит район с хълмист релеф, пищна растителност, пещери и малки дефилета предоставя природните условия, придаващи на тази традиционна сушена шунка нейните типични характеристики.

Специфичният микроклимат на Ардените и процесите на зреене и сушене на „зелената“ (неконсервирана) шунка са тясно свързани и придават на Jambon d’Ardenne (ЗГУ) характерен вкус и текстура. Този местен деликатес, произведен в белгийската провинция Люксембург или в някои райони, граничещи с провинциите Лиеж и Намюр, е наследил заслужената си репутация от миналото. Призната за защитено географско указание (ЗГУ) през 1996 г., Jambon d’Ardenne е един от най-известните регионални продукти и специалитети в местните менюта в наши дни.

Стара снимка на Боан-сюр-Семоа, Ардените

Когато свинете са били развъждани като единствен източник на месо, консервирането е било решение за съхраняване на месото, преди да бъдат изобретени хладилниците. Парчетата от свински бут, наричани шунка, винаги са били считани за най-добрата част от месото и са се превърнали в лакомство, свързвано с местните празненства. Според данни от началото на 19-и век навсякъде в Ардените на пътниците е била сервирана шунка. В обществените и частните колекции от менюта обикновено се говори за Jambon d’Ardenne.

Производство

Jambon d’Ardenne (ЗГУ)

Качеството и типичните характеристики на Jambon d’Ardenne (ЗГУ) сега са защитени, за да се избегнат имитации и да се запази качеството на продукта. Това е направено за първи път на национално равнище с указ на краля на Белгия от 1974 г., в който се посочва, че шунката трябва да бъде осолена, зряла и пушена (ако е взето такова решение) в Ардените съгласно традиционния метод, като се разчита на природните условия и местното ноу-хау.

Процесът на приготвяне на Jambon d’Ardenne (ЗГУ) започва със сушене на свински бут чрез сухо осоляване, натриване със сол или потапяне в солена вода. Следва зреене в хладилно помещение. Бутовете абсорбират околните аромати и придобиват свой собствен характерен вкус и аромат. Въпреки че не е задължително, за опушването се използват дърво или дървесни стърготини, с изключение на такива, произведени от иглолистна или рециклирана дървесина. Етапът на зреене и минималният срок на производство зависят от вида на продукта: арденска шунка на кост, арденска шунка от центъра на бута (наричана coeur), или арденска „орехова“ шунка (наричана noix). Бутовете трябва да отговарят на редица физически, химически и бактериологични стандарти.

jambon-ardenne-bottom_image.jpg

Сезонните взаимодействия между температурата, влажността и циркулацията на свеж, влажен въздух създават хармонична комбинация за зреене и сушене. Природната среда на Ардените е от ключово значение за консервирането в региона. Умението да се произвежда шунка е било адаптирано към тези природни условия с течение на времето, за да се получи Jambon d’Ardenne (ЗГУ).

За повече информация

Jambon d’Ardenne (ЗГУ) — правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа