Skip to main content
Agriculture and rural development

Geografische aanduidingen van voedingsmiddelen en dranken

Ontdek de beschermde Europese voedingsproducten en dranken 

Europese voedingsproducten en dranken weerspiegelen de culturele diversiteit en de vruchtbare bodem van ons continent. Met geografische aanduidingen beschermt de EU de specifieke knowhow, de authenticiteit en de herkomst van dit soort producten.

Ze maakt daarbij onderscheid tussen beschermde geografische aanduidingen ( BGA ) en beschermde oorsprongsbenamingen (BOB). Deze regelingen beschermen de naam van een product dat afkomstig is uit een bepaalde streek en dat op een bepaalde manier wordt vervaardigd.

BOB’s worden alleen toegekend aan producten waarvan de ingrediënten afkomstig zijn uit de betrokken streek en waarbij ook alle productiestappen in de betrokken streek plaatsvinden. De BGA-regeling is minder streng: minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen moet in het betrokken gebied plaatsvinden.

pdo-pgi-list-header_nl.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Lauded for its unique aromatic profile, the production of Vanille de l’île de La Réunion PGI has been perfected with local expertise over 200 years.

Aan de Sloveense kust wordt Piranska sol BOB al 700 jaar met dezelfde traditionele methoden geproduceerd.

Daujėnų naminė duona BGA is een Litouws donker roggebrood, dat in het dorp Daujėnai in familiekeukens wordt gemaakt.

De Pera Rocha do Oeste BOB is een zoete peer die aan de westkust van Portugal wordt geteeld.

Turrón de Alicante BGA en Turrón de Jijona BGA zijn noga uit Zuid-Spanje, een heerlijk zoete combinatie van amandelen en honing.

Dresdner Christstollen (BGA), ooit een favoriet feestdessert van de Saksische vorsten, is een handgemaakt gekruid gebak met vruchten en noten, bedekt met boter en poedersuiker.

De zachte en zoete smaak van Asperges du Blayais BGA is kenmerkend voor deze bijzondere delicatesse uit het zuidwesten van Frankrijk.

De Cornicabra-olijf is de enige olijvenvariëteit waaruit in de heuvels van de Spaanse Montes de Toledo de olijfolie Montes de Toledo BOB wordt geperst.

Allgäuer Bergkäse BOB is een Duitse kaas die in het Allgäugebied in Beieren en de aangrenzende deelstaat Baden-Württemberg wordt bereid uit rauwe melk.

Strandzhanski manov med BOB is een donkerbruine, zoete, lopende honing die wordt geproduceerd in de eikenwouden van het Strandzha-massief.

Suska sechlońska BGA is een traditionele rokerige en zoete pruimenvariëteit van pruimen die gedroogd zijn in door vuur gestookte ovens in Zuid-Polen.

Kraški pršut BGA is in het Karstplateau in het zuidwesten van Slovenië gedroogd en gezouten vlees, afkomstig van hele, verse achterbouten van varkens.

Telemea de Sibiu BGA is een aangename, zachte en zurige traditionele rauwmelkse schapenkaas uit Roemenië.

Deze uitstekende Italiaanse rijst, die sterk is geworteld in de geschiedenis van Verona en gekend is om zijn kenmerkende textuur en smaak, is perfect voor risotto’s.

Uit de streek van de legendarische heilige tuinen van Aphrodite komt een waaier van zoete kleuren en smaken.

De zoete goudkleurige spliterwt Fava Santorinis BOB wordt verbouwd op een kleine groep eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee.

De Belgische Ardenner ham BGA dankt zijn kenmerkende smaak aan het microklimaat in de Ardennen, dat perfect is voor de productie van deze ham.

De typische oranje kleur van Kalix Löjrom BOB maakt deze Zweedse kaviaar zo bijzonder.

Gyulai kolbász of Gyulai pároskolbász (BGA) is een Hongaarse worst met een interessante ontstaansgeschiedenis en een aangenaam rokerige en pittige geur.

Estonian vodka GA is een in Estland geproduceerde gedistilleerde drank op basis van alcohol die is verkregen uit in Estland geteelde rogge, tarwe en/of aardappelen.

De ontwikkeling van bescheiden bloemetje aan de wegrand tot Radicchio Rosso di Treviso is het gevolg van een zorgvuldige teelt, innovatie en vakmanschap.

De Geraardsbergse mattentaart BGA is een Vlaamse specialiteit, gemaakt van bladerdeeg met een goudgele tot donkerbruine korst en een bijzondere vulling.

Het beroemde Münchner Bier, dat gebrouwen wordt met water afkomstig uit leisteenlagen diep onder de stad, trekt jaarlijks meer dan 6 miljoen mensen naar München.

Een van de beroemdste, zelfs wereldwijd bekende, Italiaanse wijnen is Chianti BOB.

Toetsen van noot. Een kleur als van ivoor of goud. Comté BOB is niet de eerste de beste harde kaas.

Wie heeft er nog nooit gehoord van Parmaham of de beschermde oorsprongsbenaming “Prosciutto di Parma”? Deze gedroogde rauwe ham is in restaurants en speciaalzaken over de hele wereld te vinden.

Irish whiskey, een van ’s werelds oudste gedistilleerde dranken, wordt al sinds de zesde eeuw in Ierland gemaakt.

Bordeauxwijnen kunnen bogen op een welverdiende reputatie, die gebaseerd is op honderden jaren ervaring en ideale omstandigheden in de streek waar de druiven verbouwd worden.

Krokos Kozanis BOB is een saffraansoort die bekend staat om zijn dieprode kleur en krachtige smaak.

Met zijn zoute, maar ook ietwat zurige smaak is feta BOB een kaas met een geschiedenis die al net zo rijk is als zijn smaak.

Geografische aanduidingen in recepten

Ga met ons mee op een culinaire reis door Europa en ontdek nieuwe smaken per geografische aanduiding.