Skip to main content
Agriculture and rural development

Elintarvikkeiden maantieteelliset merkinnät

Elintarvikkeiden ja juomien tuottajat voivat saada tuotteelleen EU:n suojatun maantieteellisen merkinnän. 

EU-maiden rikas ruoka- ja juomaperinne ilmentää Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja maaperän hedelmällisyyttä. EU:n maantieteellisten merkintöjen järjestelmillä suojataan elintarvikkeiden tuottajien erityisosaamista, tuotteiden aitoutta ja maatalousympäristöä.

Näihin merkintöihin kuuluvat suojatut maantieteelliset merkinnät (SMM) ja suojatut alkuperänimitykset (SAN). Merkintäjärjestelmillä suojataan tietyltä alueelta peräisin olevien, tiettyä perinteistä valmistusprosessia noudattaen tuotettujen tuotteiden nimiä.

Jotta tuote voisi saada suojatun alkuperänimityksen, sen raaka-aineiden on tultava tietyltä alueelta, jossa myös kaikki tuotantovaiheet on toteutettava. Suojatun maantieteellisen merkinnän saaminen taas edellyttää, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaihe tapahtuu kyseisellä alueella.

pdo-pgi-list-header_fi.png

Vadehavslam PGI

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Vanille de l’île de La Réunion PGI

Lauded for its unique aromatic profile, the production of Vanille de l’île de La Réunion PGI has been perfected with local expertise over 200 years.

Piranska Sol PDO

On the Slovenian coast, Piranska Sol PDO has been produced using the same traditional methods for 700 years.

Daujėnų naminė duona SMM

Daujėnų naminė duona SMM on liettualainen kotitekoinen ruisleipä, jota valmistetaan Daujėnain kylässä.

Turrón de Alicante SMM

Turrón de Alicante SMM ja Turrón de Jijona SMM ovat Etelä-Espanjan nougat-makeisia, täynnä auringon kypsyttämää manteleiden ja hunajan makeutta.

Dresdner Christstollen SMM

Saksin hallitsijoiden juhlaherkun perinteitä jatkava Dresdner Christstollen SMM on käsintehty, pinnalta voideltu leivonnainen, jonka valmistuksessa käytetään hedelmiä, pähkinöitä ja mausteita.

Asperges du Blayais SMM

Asperges du Blayais SMM -parsaa tuotetaan Lounais-Ranskassa, ja se on herkullisen ja miedon makunsa ansiosta todellinen kasvisherkku.

Montes de Toledo SAN

Montes de Toledo -vuoriston rinteiltä Espanjasta peräisin olevan Montes de Toledo SAN -oliiviöljyn valmistuksessa käytetään ainoastaan Cornicabra-oliivilajiketta.

Allgäuer Bergkäse SAN

Allgäuer Bergkäse SAN on Saksan Baijerissa ja Baden-Württembergissä Allgäun alueella juustontuotantoon käytettävästä raakamaidosta valmistettu juusto.

Strandzhanski manov med SAN

Strandzhanski manov med SAN -hunaja on tummanruskea, makea ja juokseva hunaja, jota saadaan Strandzhan vuoriston tammimetsistä.

Suska sechlońska SMM

Savunmakuinen ja makea Suska sechlońska SMM on perinteinen kuivattu luumu, jota valmistetaan tulella lämmitettävissä kuivaamoissa Etelä-Puolassa.

Kraški pršut SMM

Kokonaisesta tuoreesta sianlihasta valmistettu Kraški pršut SMM -kinkku kuivataan ja suolataan Karst-tasangolla Lounais-Sloveniassa.

Telemea de Sibiu SMM

Miellyttävän pehmeä ja voimakas Telemea de Sibiu SMM on perinteinen romanialainen juusto, joka on valmistettu tuoreesta lampaanmaidosta.

Riso Nano Vialone Veronese SMM

Tämä verraton italialainen riisi sopii mainiosti risottoihin. Sen juuret ovat syvällä Veronan historiassa, ja se on tunnettu erityisestä koostumuksestaan ja maustaan.

Loukoumi Geroskipou SMM

Makea värien ja makujen sinfonia on peräisin paikasta, jossa sijaitsi muinoin tarunhohtoinen Afroditen pyhä puutarha.

Fava Santorinis SAN

Makeita, kullankeltaisia Fava Santorinis SAN -herneitä viljellään Egeanmeren eteläosassa sijaitsevassa pienessä saariryhmässä.

Jambon d'Ardenne SMM

Belgialainen Jambon d'Ardenne SMM saa ominaismakunsa Ardennien mikroilmastosta, joka sopii täydellisesti tämän kinkun valmistukseen.

Kalix Löjrom SAN

Ruotsalainen erikoisuus Kalix Löjrom SAN erottuu muusta mädistä erityisellä oranssilla sävyllään.

Gyulai kolbász SMM

Gyulai kolbász/pároskolbász SMM on unkarilainen makkara, jolla on kiehtova tarina ja miellyttävän savuinen ja mausteinen maku.

Estonian vodka MM

Estonian vodka MM on Virossa tuotettu tislattu alkoholijuoma, joka valmistetaan Virossa viljellystä rukiista, vehnästä ja/tai perunoista tuotetusta etyylialkoholista.

Radicchio Rosso di Treviso

Luonnonvaraisena kasvavan sikurin matka tienvarsikasvista Radicchio Rosso di Trevisoksi (SMM) on huolellisen jalostuksen, innovoinnin ja käsityötaidon tulos.

Mozzarella di Bufala Campana SAN

Posliininvalkoinen ja rakenteeltaan kermainen Mozzarella di Bufala Campana SAN -juusto valmistetaan ainoastaan tuoreesta vesipuhvelin maidosta.

Münchener Bier

Müncheniläinen olut (jonka suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) on ”Münchener Bier”) valmistetaan vedestä, joka on peräisin syvällä kaupungin alla kallioperässä olevista kaivoista. Oluen kuuluisat ominaisuudet houkuttelevat kaupunkiin vuosittain yli kuusi miljoonaa kävijää.

Chianti SAN

Italian kuuluisimpiin viineihin kuuluva Chianti SAN tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Comté SAN

Pähkinäinen maku. Norsunluunvalkoisesta keltaiseen vaihteleva väri. Comté SAN ei ole tavallinen kova juusto.

Prosciutto di Parma SAN

Kukapa ei olisi kuullut Prosciutto di Parma SAN -kinkusta? Tätä italialaista raakakypsytettyä kinkkua myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa ja ravintolassa.

Irish Whiskey

Irlantilainen viski (jonka maantieteellinen merkintä on ”Irish Whiskey”) on yksi maailman vanhimmista tislatuista alkoholijuomista. Sitä on tislattu Irlannissa 500-luvulta asti.

Bordeaux SAN

Bordeaux’n viinit tunnetaan erinomaisesta laadustaan, joka on vuosisatojen kokemuksen ja viinirypäleiden kasvatusalueella vallitsevien olosuhteiden ansiota.

Krokos Kozanis SAN

Krokos Kozanis SAN -sahrami tunnetaan laadukkaasta väriaineestaan ja voimakkaasta maustaan.

Feta SAN

Feta (suojattu alkuperänimitys, SAN) on suolainen ja hieman hapan juusto, jolla on rikas historia ja maku.

Tutustu maantieteellisen merkinnän saaneisiin tuotteisiin näiden reseptien avulla

Lähde ruokamatkalle Eurooppaan ja koe uusia makuelämyksiä eurooppalaisten laatuelintarvikkeiden parissa.