Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Elintarvikkeiden maantieteelliset merkinnät

Elintarvikkeiden ja juomien tuottajat voivat saada tuotteelleen EU:n suojatun maantieteellisen merkinnän. 

EU-maiden rikas ruoka- ja juomaperinne ilmentää Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta ja maaperän hedelmällisyyttä. EU:n maantieteellisten merkintöjen järjestelmillä suojataan elintarvikkeiden tuottajien erityisosaamista, tuotteiden aitoutta ja maatalousympäristöä.

Näihin merkintöihin kuuluvat suojatut maantieteelliset merkinnät (SMM) ja suojatut alkuperänimitykset (SAN). Merkintäjärjestelmillä suojataan tietyltä alueelta peräisin olevien, tiettyä perinteistä valmistusprosessia noudattaen tuotettujen tuotteiden nimiä.

Jotta tuote voisi saada suojatun alkuperänimityksen, sen raaka-aineiden on tultava tietyltä alueelta, jossa myös kaikki tuotantovaiheet on toteutettava. Suojatun maantieteellisen merkinnän saaminen taas edellyttää, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaihe tapahtuu kyseisellä alueella.

pdo-pgi-list-header_fi.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Vanille de l’île de La Réunion SMM -vaniljan ainutlaatuinen aromaattinen profiili on laajalti tunnettu, ja sen tuotantoa on kehitetty paikallisella asiantuntemuksella yli 200 vuoden ajan.

Piranska Sol SAN -suolaa on tuotettu Slovenian rannikolla samoja perinteisiä menetelmiä käyttäen 700 vuotta.

Daujėnų naminė duona SMM on liettualainen kotitekoinen ruisleipä, jota valmistetaan Daujėnain kylässä.

Turrón de Alicante SMM ja Turrón de Jijona SMM ovat Etelä-Espanjan nougat-makeisia, täynnä auringon kypsyttämää manteleiden ja hunajan makeutta.

Saksin hallitsijoiden juhlaherkun perinteitä jatkava Dresdner Christstollen SMM on käsintehty, pinnalta voideltu leivonnainen, jonka valmistuksessa käytetään hedelmiä, pähkinöitä ja mausteita.

Asperges du Blayais SMM -parsaa tuotetaan Lounais-Ranskassa, ja se on herkullisen ja miedon makunsa ansiosta todellinen kasvisherkku.

Montes de Toledo -vuoriston rinteiltä Espanjasta peräisin olevan Montes de Toledo SAN -oliiviöljyn valmistuksessa käytetään ainoastaan Cornicabra-oliivilajiketta.

Allgäuer Bergkäse SAN on Saksan Baijerissa ja Baden-Württembergissä Allgäun alueella juustontuotantoon käytettävästä raakamaidosta valmistettu juusto.

Strandzhanski manov med SAN -hunaja on tummanruskea, makea ja juokseva hunaja, jota saadaan Strandzhan vuoriston tammimetsistä.

Savunmakuinen ja makea Suska sechlońska SMM on perinteinen kuivattu luumu, jota valmistetaan tulella lämmitettävissä kuivaamoissa Etelä-Puolassa.

Kokonaisesta tuoreesta sianlihasta valmistettu Kraški pršut SMM -kinkku kuivataan ja suolataan Karst-tasangolla Lounais-Sloveniassa.

Miellyttävän pehmeä ja voimakas Telemea de Sibiu SMM on perinteinen romanialainen juusto, joka on valmistettu tuoreesta lampaanmaidosta.

Tämä verraton italialainen riisi sopii mainiosti risottoihin. Sen juuret ovat syvällä Veronan historiassa, ja se on tunnettu erityisestä koostumuksestaan ja maustaan.

Makea värien ja makujen sinfonia on peräisin paikasta, jossa sijaitsi muinoin tarunhohtoinen Afroditen pyhä puutarha.

Makeita, kullankeltaisia Fava Santorinis SAN -herneitä viljellään Egeanmeren eteläosassa sijaitsevassa pienessä saariryhmässä.

Belgialainen Jambon d'Ardenne SMM saa ominaismakunsa Ardennien mikroilmastosta, joka sopii täydellisesti tämän kinkun valmistukseen.

Ruotsalainen erikoisuus Kalix Löjrom SAN erottuu muusta mädistä erityisellä oranssilla sävyllään.

Gyulai kolbász/pároskolbász SMM on unkarilainen makkara, jolla on kiehtova tarina ja miellyttävän savuinen ja mausteinen maku.

Estonian vodka MM on Virossa tuotettu tislattu alkoholijuoma, joka valmistetaan Virossa viljellystä rukiista, vehnästä ja/tai perunoista tuotetusta etyylialkoholista.

Luonnonvaraisena kasvavan sikurin matka tienvarsikasvista Radicchio Rosso di Trevisoksi (SMM) on huolellisen jalostuksen, innovoinnin ja käsityötaidon tulos.

Posliininvalkoinen ja rakenteeltaan kermainen Mozzarella di Bufala Campana SAN -juusto valmistetaan ainoastaan tuoreesta vesipuhvelin maidosta.

Müncheniläinen olut (jonka suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) on ”Münchener Bier”) valmistetaan vedestä, joka on peräisin syvällä kaupungin alla kallioperässä olevista kaivoista. Oluen kuuluisat ominaisuudet houkuttelevat kaupunkiin vuosittain yli kuusi miljoonaa kävijää.

Italian kuuluisimpiin viineihin kuuluva Chianti SAN tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Pähkinäinen maku. Norsunluunvalkoisesta keltaiseen vaihteleva väri. Comté SAN ei ole tavallinen kova juusto.

Kukapa ei olisi kuullut Prosciutto di Parma SAN -kinkusta? Tätä italialaista raakakypsytettyä kinkkua myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa ja ravintolassa.

Irlantilainen viski (jonka maantieteellinen merkintä on ”Irish Whiskey”) on yksi maailman vanhimmista tislatuista alkoholijuomista. Sitä on tislattu Irlannissa 500-luvulta asti.

Bordeaux’n viinit tunnetaan erinomaisesta laadustaan, joka on vuosisatojen kokemuksen ja viinirypäleiden kasvatusalueella vallitsevien olosuhteiden ansiota.

Krokos Kozanis SAN -sahrami tunnetaan laadukkaasta väriaineestaan ja voimakkaasta maustaan.

Feta (suojattu alkuperänimitys, SAN) on suolainen ja hieman hapan juusto, jolla on rikas historia ja maku.

Tutustu maantieteellisen merkinnän saaneisiin tuotteisiin näiden reseptien avulla

Lähde ruokamatkalle Eurooppaan ja koe uusia makuelämyksiä eurooppalaisten laatuelintarvikkeiden parissa.