Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

История

Историческите източници загатват, че водните биволи са пристигнали в Италия към 7-и век от новата ера. Те били високо ценени заради значителната им сила и способността им да прекосяват мочурища без да затъват. Те изпълнявали важна роля, теглейки плуга при оран. От 12-ти век нататък от млякото им започва да се произвежда сирене.

Едно от тези сирена — Mozzarella di Bufala Campana — било местен специалитет в района на блатистите равнини в Централна Южна Италия. Уникалният му вкус се дължи на хранителния режим на биволите. Целият фураж, с който се хранят животните, е с местен произход. Уникалната среда от малки потоци, пресичащи вулканичните равнини придава специфичен набор от аромати на автентичната Mozzarella di Bufala Campana. Околната среда, съчетана с уменията на производителите на сиренето, е важна причина за световната му известност в наши дни.

Производство

Когато произвеждат Mozzarella di Bufala Campana, земеделските стопани разполагат с едва 60 часа от доенето на биволите до началото на производствения процес. След като пристигне в мандрата, млякото се подкиселява чрез добавяне на сирищна суроватка. Сирището трябва да произхожда от водни биволи, отглеждани в същото стопанство като животните, произвели млякото, или от стопанства в непосредствено съседство. След като се загрее до температура между 33 и 39°C, сирището от биволче се добавя към млякото, за да го подсири.

Получената сиренина се смесва с вряща вода, разтапя се и се свързва в цялостен еластичен продукт. След това сиренарят внимателно оформя и нарязва моцарелата, преди да я постави в студена вода. Това води до втвърдяване на сиренето и му придава познатата тънка коричка около меката сърцевина. След това моцарелата може да бъде поставена в саламура и осолена, преди да бъде опакована. Това трябва да се извърши непосредствено на мястото на производство.

Познатата течност, в която се намира Mozzarella di Bufala Campana, осигурява предпазен слой около сиренето. За течността се използва смес от саламура и киселина, които запазват вкуса и консистенцията на сиренето и допринасят за неговия аромат. То може също да бъде пушено, но това се прави само по традиционния начин с използване на естествени методи. Ако сиренето е пушено, това винаги се посочва върху етикета.

Повече информация

Mozzarella di Bufala Campana ЗНП - Правен инструмент

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа