Skip to main content
Agriculture and rural development

Geografiske betegnelser for fødevarer og drikkevarer

Opdag europæiske føde- og drikkevarer, som er beskyttet af særlige geografiske betegnelser. 

EU's føde- og drikkevarer afspejler kontinentets kulturelle mangfoldighed og rige landområder. EU's ordninger for geografiske betegnelser er en beskyttelse af specifik knowhow og autenticitet og særlige landbrugs- og miljørelaterede forhold.

Geografiske betegnelser omfatter beskyttede geografiske betegnelser (BGB) og beskyttede oprindelsesbetegnelser (BOB). Disse ordninger beskytter navnet på et produkt, som kommer fra en bestemt region og er fremstillet efter særlige, traditionelle processer.

Ved produkter med en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) skal råvarerne stamme fra oprindelsesregionen, hvor også alle stadierne i produktionen skal finde sted. Ved produkter med en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) skal mindst ét af stadierne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finde sted inden for regionen.

pdo-pgi-list-header_da.png

Vadehavslam PGI

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Vanille de l’île de La Réunion PGI

Lauded for its unique aromatic profile, the production of Vanille de l’île de La Réunion PGI has been perfected with local expertise over 200 years.

Piranska sol BOB

På Sloveniens kyst er Piranska Sol BOB blevet fremstillet efter de samme traditionelle metoder i 700 år.

Daujėnų naminė duona BGB

Daujėnų naminė duona BGB er et mørkt litauisk rugbrød, som familier bager i egne køkkener i landsbyen Daujėnai.

Turrón de Alicante (BGB)

Turrón de Alicante BGB og Turrón de Jijona BGB er nougatkonfekt fra det sydlige Spanien, der er fyldt med sol og sødme fra mandler og honning.

Dresdner Christstollen BGB

Dresdner Christstollen BGB var engang en festfavorit blandt Sachsens royale elite. Det er en krydret håndlavet kage med frugt og nødder, der er overtrukket med smør.

Asperges du Blayais BGB

Den bløde og søde smag af Asperges du Blayais BGB er meget karakteristisk og gør dem til en helt særlig delikatesse fremstillet i det sydvestlige Frankrig.

Montes de Toledo BOB

Det er kun oliven af sorten Cornicabra, der bruges til at fremstille olivenolien Montes de Toledo BOB, der stammer fra bjergkæden Montes de Toledo i Spanien.

Allgäuer Bergkäse BOB

Allgäuer Bergkäse BOB er en tysk ost fremstillet af rå komælk i Allgäu-regionen i Bayern og nabodelstaten Baden-Württemberg.

Strandzhanski manov med BOB

Strandzhanski manov med BOB er en mørkebrun, sød og tyndtflydende honning, der stammer fra egeskovene i Strandzha-bjergmassivet.

Suska sechlońska BGB

Den røgede og søde Suska sechlońska BGB er en traditionel sveske, der fremstilles af blommer, som tørres i de brændefyrede tørreovne i det sydlige Polen.

Kraški pršut BGB

Kraški pršut BGB fremstilles af hele, friske svineskinker, der tørres og saltes på Kras-højsletten i det sydvestlige Slovenien.

Telemea de Sibiu BGB

Telemea de Sibiu BGB er en traditionel rumænsk ost, der er fremstillet af frisk fåremælk og har en behagelig, blid og syrlig smag.

Riso Nano Vialone Veronese BGB

Denne prominente italienske ris med rod i Veronas historie og dens karakteristiske konsistens og smag er perfekt til risotto.

Fava Santorinis BOB

De søde gyldne flækærter fra Fava Santorinis BOB høstes på en lille øgruppe i Det Sydægæiske Hav.

Jambon d’Ardenne PGI

Belgiens Jambon d’Ardenne BGB kan takke Ardennernes mikroklima, som er perfekt til fremstilling af denne skinke, for sin karakteristiske aroma.

Kalix Löjrom BOB

Rognens særlige orange farve gør Kalix Löjrom BOB til noget helt særligt.

Gyulai kolbász BGB

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász BGB er en ungarsk pølse med en fascinerende historie og en behagelig røget og krydret duft.

Estonian vodka GB

Estonian vodka GB er spiritus fremstillet i Estland med ethanol fremstillet af rug, hvede og/eller kartofler dyrket i landet.

Radicchio Rosso di Treviso

Den vilde cikories rejse fra grøftekantsblomst til Radicchio Rosso di Treviso BGB udspringer af omhyggelig avl, innovation og håndværkstraditioner

Mozzarella di Bufala Campana

Den porcelænshvide ost med den cremede konsistens, Mozzarella di Bufala Campana BOB, fremstilles udelukkende af frisk mælk fra vandbøfler.

Geraardsbergse Mattentaarten

Geraardsbergse Mattentaarten BGB, som laves af flaget dej og med en mørkebrun skorpe, er en traditionelt flamsk specialitet.

Münchener Bier

Münchens øl, der hentes fra kilder dybt i klipperne under byen, er berømt for sin kvalitet og er med til at tiltrække over 6 millioner mennesker hvert år.

Chianti BOB

Chianti BOB er en af de mest berømte italienske vine og kendt i hele verden.

Comté BOB

Comté BOB er med sin nøddeagtige smag og gyldne elfenbensfarve ikke nogen almindelig hård ost.

Prosciutto di Parma BOB

Hvem har ikke hørt om ægte parmaskinke eller Prosciutto di Parma BOB, som den hedder på italiensk? En rå modnet italiensk skinke, som kan fås i de fleste italienske delikatesseforretninger og på restauranter.

Irish Whiskey

Irish Whiskey er blandt verdens ældste typer af spiritus og er blevet fremstillet i Irland siden det 6. århundrede.

Bordeaux BOB

Bordeaux har ry for at fremstille vine af topkvalitet takket være århundreders erfaringer og gode dyrkningsbetingelser.

Krokos Kozanis BOB

Krokos Kozanis BOB er en safran, som er kendt for sin farve af særlig høj kvalitet og sin kraftige smag.

Feta BOB

Historien bag den saltede og let syrlige Feta BOB er lige så rig som ostens smag.

Geografiske betegnelser i opskrifter

Tag med os på en kulinarisk rejse gennem Europa, og oplev nye smage fra geografisk beskyttede produkter.