Glavni sadržaj
Agriculture and rural development

Prehrambeni proizvodi i pića s oznakom zemljopisnog podrijetla

Otkrijte europske prehrambene proizvode i pića zaštićene u sustavu oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. 

Europski prehrambeni proizvodi i pića odraz su europske kulturološke raznolikosti i prirodnih bogatstava. Europski sustav oznaka zemljopisnog podrijetla štiti posebna znanja i vještine, autentičnost i agro-ekološke uvjete.

Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Za oznaku ZOI sirovine moraju biti iz područja podrijetla i sve se faze proizvodnje moraju ondje odvijati. Za oznaku ZOZP barem se jedna faza proizvodnje, prerade ili pripreme mora odvijati na tom području.

pdo-pgi-list-header_hr.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Piranska sol (ZOI) proizvodi se na slovenskoj obali istim tradicionalnim metodama već 700 godina.

„Daujėnų naminė duona” ZOZP je tamni litavski raženi kruh koji se proizvodi u kuhinjama kućanstava u selu Daujėnai.

Turrrón de Alicante ZOZP i Turrón de Jijona ZOZP slastice su od nugata iz južne Španjolske, prožete suncem natopljenom slatkoćom badema i meda

Nekoć omiljena blagdanska poslastica saskih plemića, ZOZP Dresdner Christstollen ručno je izrađeni kruh sa sušenim voćem i orašastim plodovima, premazan maslacem i prožet začinima.

Zbog svojeg iznimno karakterističnog nježnog i slatkog okusa šparoge „Asperges du Blayais” ZOZP vrlo su posebna povrtna delikatesa s jugozapada Francuske.

Sorta masline cornicabra jedina se upotrebljava za proizvodnju ulja „Montes de Toledo” ZOI, koje potječe iz brdovitog područja Montes de Toledo u Španjolskoj.

Njemački sir „Allgäuer Bergkäse” ZOI proizvodi se od sirova mlijeka u regiji Allgäu u susjednim saveznim zemljama Bavarskoj i Baden-Württembergu.

„Strandzhanski manov med” ZOI sladak je i tekuć med tamnosmeđe boje koji se vadi iz hrastovih šuma planinskog masiva Strandža.

Dimljena i slatka suha šljiva „Suska sechlońska” ZOZP tradicionalna je vrsta suhe šljive koja se suši u pećima na drva za sušenje voća na jugu Poljske.

„Kraški pršut” ZOZP proizvodi se sušenjem i soljenjem cijelih svježih svinjskih butova na visoravni Kras u jugozapadnoj Sloveniji.

Ugodan, blag i pikantan, „Telemea de Sibiu” ZOZP tradicionalan je rumunjski sir od svježega ovčjeg mlijeka.

Belgijska šunka „Jambon d’Ardenne” ZOZP svoj karakteristični okus dobiva zahvaljujući mikroklimi u Ardenima, koja je savršena za proizvodnju te šunke.

Posebnost tog švedskog specijaliteta specifična je narančasta nijansa ikre od koje se dobiva „Kalix Löjrom” ZOI.

„Gyulai Kolbász” ili „Pároskolbász” ZOZP mađarske su kobasice koje imaju fascinantnu priču i ugodan miris na dim i začine.

„Estonian vodka” OZP jako je alkoholno piće proizvedeno od etilnog alkohola dobivenog fermentacijom uz prisutnost kvasca iz raži, pšenice i/ili krumpira uzgojenih u Estoniji.

Priča o preobražaju divlje cikorije iz skromna cvijetka u Radicchio Rosso di Treviso ZOZP priča je o pažljivu uzgoju, inovacijama i obrtničkoj vještini.

Bijela kao porculan i kremaste teksture, Mozzarella di Bufala Campana ZOI proizvodi se samo od svježeg mlijeka talijanskog vodenog bivola.

Geraardsbergse Mattentaart ZOZP tradicionalni je flamanski specijalitet od lisnatog tijesta s tamnosmeđom koricom.

Jedan od razloga zbog kojeg šest milijuna turista svake godine posjećuje München njegovo je slavno pivo koje potječe iz dubokih gradskih podzemnih izvora.

Chianti ZOI jedno je od najpoznatijih talijanskih vina na svijetu.

Orašaste arome. Bjelkastozlatna boja. Comté ZOI nije običan tvrdi sir.

Tko nije čuo za „Prosciutto di Parma” ZOI? Sirovi sušeni talijanski pršut koji se može pronaći u većini talijanskih trgovina delikatesa ili restorana.

Irski viski jedno je od najstarijih žestokih alkoholnih pića na svijetu: destilira se u Irskoj od 6. stojeća.

Bordoška su vina poznata kao izvrsna, a taj su ugled stekla zahvaljujući stoljetnom iskustvu i uvjetima u regiji u kojoj se grožđe uzgaja.

„Krokos Kozanis” ZOI šafran je poznat po svojoj izrazito visokokvalitetnoj boji i jakom okusu.

Slan i blago kiseo, Feta ZOI je sir bogate povijesti i okusa.

Oznake zemljopisnog podrijetla u receptima

Pridružite nam se na kulinarskom putovanju kroz Europu i uz oznake zemljopisnog podrijetla doživite nove okuse.