Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

ЗГУ Geraardsbergse mattentaarten

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

История

Преди ерата на хладилниците, когато достъп до лед са имали само много богатите или манастирите, една от основните грижи на хората е била как да се запази млякото. Един от най-лесните начини за това е било подсирването. От него обаче често остава страничен продукт: сиренина. Mattentaarten — фламандски деликатес от млечна сиренина, обвита в тесто, е възникнал като начин за съхраняване и овкусяване на сиренината за по-късна употреба.

Както при повечето продукти в земеделското стопанство, вероятно никога няма да узнаем кой е открил този уникален метод за съхранение, но знаем, че от най-ранната записана история на Geraardsbergse Mattentaart качеството е основна грижа. През 1665 г. хората от Geerardsbergen определят нови правила, като изискват сиренината, продавана в града, да бъде с определено качество. Почитателите на изделието стигат още по-далеч през 1752 г., когато австро-унгарската императрица Мария Тереза ратифицира правилата за качество, давайки на Geraardsbergse Mattentaart печат за кралско одобрение.

Тази традиция за опазване на качеството на питите продължава в съвременната епоха. През 1978 г. е създадено братството на Geraardsberg Mattentaart. Ангажирало се да защитава този местен деликатес, братството играе ключова роля, като проверява дали при производството на питите се използва само висококачествена „подложка“ (сиренина). От 1980 г. насам уникалната история и вкус на Geraardsbergse Mattentaart се отбелязват със собствен ден за честване. В края на април членовете на братството изграждат напълно функционираща фурна на градския площад, за да покажат на местното население и на посетителите как точно се прави този уникален специалитет, гарантирайки запазването на традицията.

Производство

Основната съставка в Geraardsbergse Mattentaart, както наименованието предполага, е млечна сиренина. Тя се прави от сурово прясно мляко, масло и евентуално малко оцет. Млякото трябва да бъде произведено в градовете Geraardsbergen или съседните общини на Lierde.

Самите пити се правят от фино смляна сиренина, яйца, захар, бутер тесто и, в зависимост от рецептата, бадемов екстракт. Сиренината първо се поставя в бутер тесто, което представлява основата на питата, след това тя се покрива с втори слой тесто, което представлява горната част, преди да се добави тънък слой яйца — сега всичко е готово за печене. Питите се приготвят от пекари от местния район, въпреки че могат да бъдат замразени и печени на друго място, за да бъде възможно да се наслаждаваме на истинските Geraardsbergse Mattentaart в целия свят.

За повече информация

ЗГУ Geraardsbergse mattentaarten — Правен инструмент

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа