Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

История

Лозарството и производството на вино са въведени на територията на Франция от древните гърци, но голямото разрастване на винената индустрия в Бордо може да се обясни със съчетание от средновековни политики и влиянието на една забележителна жена.

Елеонор Аквитанска първоначално е жена на краля на Франция, но след като съюзът им не произвежда наследник, той е разтрогнат и тя се омъжва повторно за бъдещия крал на Англия Хенри Плантагенет. Тази романтична въртележка въвлича Елеонор в множество интриги, два опита за отвличане и дори неуспешен опит да свали съпруга си от трона в полза на своя син.

Историята на Елеонор вдъхновява Холивуд (Катрин Хепбърн дори печели „Оскар“ за ролята си на Елеонор), но по-важното е, че тя дава на износителите на вино от Бордо монопол върху доходоносен износ към Англия. Търговията с вино от родната на Елеонор Аквитания процъфтява и броят на лозята в региона на Жиронд нараства значително. След края на 100-годишната война и преминаването на Аквитания под френски контрол, търговията с Англия замира.

Но вината Бордо въпреки това намират начин да просперират. През следващите векове се създават нови търговски връзки с Нидерландия и търговските градове край Балтийско море. Днес вината Бордо се изнасят в над 150 държави по света.

Гаранциите за качество са изиграли важна роля за изграждане на международната репутация на вината Бордо. През 1855 г. Франция е домакин на Световното изложение, привлякло над 5 милиона посетители от цял свят. За да защити репутацията на вината от Жиронд по време на това огромно изложение, Наполеон III поръчва изготвянето на нова система за класификация с цел удостоверяване на отличното им качество. Тази система се използва и до днес, а през 1973 г. е допълнена от присъждането на защитено наименование за произход (ЗНП) на вината Бордо. Така тяхната международна репутация е защитена и са признати уникалните им характеристики и местно значение.

Производство

Производството на вина Бордо е съсредоточено около естуара на реките Жиронд и Дордон, простиращо се от Атлантическия бряг на 100 км навътре в сушата. Каменисто-песъчливите почви предоставят идеални условия за лозята, а топлият климат стимулира силния им растеж. Тази среда (позната също като terroir) спомага за разнообразието от вина Бордо, тъй като позволява растежа на най-различни видове грозде. Защитените вина Бордо са червени, бели и розе и за тях се използват множество сортове грозде, въпреки че за производството на червено вино най-често се използва „Мерло“, а за производството на бяло вино — „Совиньон блан“ или „Семийон“.

В лозята в Жиронд кипи работа през цялата година, като сезонът започва през октомври. След есенната оран, винарят подрязва лозите през зимните месеци, за да гарантира високо качество на реколтата.

През пролетта лозята оживяват, появяват се нови пъпки и млади листа. През късната пролет и лятото най-ясно си проличава натрупаният с поколения опит. Лозарите внимателно избират клоновете, които ще произведат качествено грозде, събират неузрели гроздове (т.нар. „беритба на зелено“), за да гарантират качеството на останалата реколта, и опитват гроздето, за да определят най-добрия момент за събирането на реколтата. Когато гроздето узрее, то се събира, смачква и ферментира във вино.

За повече информация

ЗНП Bordeaux — Правен инструмент

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа