Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

Münchener Bier (ЗГУ)

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Мнозина са чували за закона за чистота на бирата (Reinheitsgebot), с който по традиция съставките в германската бира се ограничават до ечемик, вода и хмел. Но знаете ли, че подобни разпоредби са приети в Мюнхен през 1487 г. — 29 години преди закона за цяла Бавария, който след това се превръща в германски стандарт?

Стремежът към високо качество на бирата е тясно свързан с идентичността на града през годините и веднъж дори почти довежда до революция. През 1844 г. протестите против увеличаване на данъка върху бирата са толкова масови и бурни, че възникнали опасения, че монархията ще бъде свалена. Световната репутация на Мюнхенската бира (Münchener Bier) вече е толкова висока, че над шест милиона души посещават Октоберфест в Мюнхен всяка година, за да опитат от прочутата бира.

Мюнхенската бира се предлага в няколко разновидности — от златисто светло пиво (Helles) до тъмно пиво (Doppelbocks), всяко от които има уникален вкус. Когато купувате Мюнхенска бира, можете да разчитате на качество, градено в продължение на над 500 години.

„Мариенплац“ от Ashwin Chandrasekaran по лиценз CC BY-SA 2.0
„Мариенплац“ от Ashwin Chandrasekaran по лиценз CC BY-SA 2.0

Производство

За всяка качествена бира е нужда качествена вода. Водата, използвана в пивоварните в Мюнхен, се черпи направо от дълбоките кладенци, прокопани през слоеве шистови скали, образували се преди милиони години под града.

След това тази вода се смесва с грубо смлян малц и получената каша се бърка непрестанно, докато се нагрява до различни температури. Това активира ензими в малца и прави съставките му лесно разтворими.

След филтриране на мъстта или утаяване на неразтворимите материали се добавя хмел и сместа се вари около един-два часа. Това разрушава съставките и аромата на хмел и премахва белтъчините, които биха навредили на трайността и вкуса на Münchener Bier (ЗГУ).

След като твърдите съставки, останали в мъстта, се отделят от течността, мъстта, която е още гореща, се охлажда и поставя в съдовете за ферментация, където внимателно се добавя мая. Всички култури от дрожди, използвани в Мюнхенската бира, произхождат от една-единствена клетка дрожди и затова имат идентични качества. Добавянето на мая задейства ферментацията, която трае между 4 и 8 дни. Маята превръща разтворената малцова захар в около една трета алкохол и около една трета въглероден диоксид. Останалата част е неферментиралият малц, който ще определи аромата и характеристиките на бирата.

След края на първата фаза на ферментация оставащата мая се премахва, а бирата се поставя в резервоари. С това започва фазата на вторична ферментация, при която бирата постепенно узрява и се обогатява с естествено произведения въглероден диоксид. След 4 до 11 седмици бирата се сдобива с пълния си аромат и е готова за бутилиране или поставяне в бурета.

За повече информация

Münchener Bier (ЗГУ) — Правен инструмент

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа