Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

Piranska sol ЗНП

Защитеното наименование за произход (ЗНП) гарантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион.

Произход

Първият писмен запис за солниците в град Пиран датира от 804 г., когато няколко малки солници в района са собственост на монашески ордени. В хартата на Пиран от 1274 г. се съдържат редица разпоредби относно солниците и се изтъква правото на града да произвежда и търгува със сол.

Използването на „petola“ – естествената подложка от водорасли и минерали, които придават на Piranska sol нейния цвят и качество – започва през 1358 г., когато в устава на Piran се посочва, че са необходими възстановителни работи на солниците, тъй като наличието на глина води до появата на неприятно кафяво оцветяване на солта.

Солта се събира на конусовидни купчини всеки ден. © pepe_nero
Солта се събира на конусовидни купчини всеки ден. © pepe_nero

С помощта на работниците от солниците на остров Паг в Пиран започва да се използва подложката „petola“ в производството. Това води до много по-чиста, по-светла сол и води до появата на практика, която продължава и до днес.

Piranska sol ЗНП се произвежда почти изцяло ръчно, като се използват методи, известни в продължение на 700 години. © Soline d.o.o
Piranska sol ЗНП се произвежда почти изцяло ръчно, като се използват методи, известни в продължение на 700 години. © Soline d.o.o

След 300 години просперитет регионалната нестабилност в началото на XVIII век става катализатор за упадъка на Пиранските солници. Това приключва, когато ги поема австро-унгарската администрация; производствените ограничения са прекратени, продажната цена на солта е увеличена и е разпоредено задължително изкупуване на цялата произведена сол, благодарение на което солниците възстановяват предишната си слава.

След рухването на австро-унгарската монархия, 20-ти век продължава да бъде интересен период в историята на солниците, които стават част както от италианската, така и от югославската администрация, преди Словения да стане независима държава през 1991 г. 

Специфичните характеристики и старите методи на производство на Piranska sol водят до нейното признаване като защитено наименование за произход (ЗНП) през 2014 г.

Производство

Неустойчивите климатични условия означават, че Piranska sol ЗНП трябва да се добива всеки ден. © Soline d.o.o
Неустойчивите климатични условия означават, че Piranska sol ЗНП трябва да се добива всеки ден. © Soline d.o.o

Всеки етап от производството на ЗНП Piranska sol се извършва в природния парк Sečovlje Salina и резервата Strunjan, разположени в общините Пиран и Изола на словенското крайбрежие.

Основната характеристика на ЗНП Piaranska sol е, че се произвежда почти изцяло на ръка, като се прилагат същите методи, използвани в продължение на 700 години. Посочената по-горе база „petola“ заема централно място в процеса. Това е кора с дебелина 1 cm, култивирана и поддържана с помощта на традиционни дървени инструменти и се състои от цианобактерии, гипс, карбонати и глина.

Тя изпълнява две функции: първо, предотвратява смесването на солта с морската кал под нея, което позволява да се запази чистия бял вид; второ, действа като биологичен филтър, който предотвратява утаяването на следи от тежки метали в кристалите на солта. 

Солта се събира, като се използва традиционно дървено гребло, наречено „gravero“. © Soline d.o.o
Солта се събира, като се използва традиционно дървено гребло, наречено „gravero“. © Soline d.o.o

Кристалитесе събират ръчно на конусовидни купчини всеки ден, като се използва традиционно дървено гребло, наречено „gravero“. Ежедневното събиране на кристалите пречи те да образуват дебелия, твърд слой, който обикновено се среща при механично събраната морска сол.

В резултат на това кристалите се образуват така, че да задържат част от морската вода, което ги прави по-леки и по-деликатни и позволява по-бързото им разтваряне. Освен това по време на производствения процес ЗНП Piranska sol не се рафинира или изплаква, на което се дължи естествено балансирания минерален състав без добавки.

Основната технология за производство на сол – като се използват басейни за постепенно изпаряване – се е запазила през цялата история. Основните разлики между отделните солници в Средиземноморието са в метода, използван за събиране или добиване на солта в тези басейни, където процесът се диктува от микроклимата на региона.

Когато климатът е благоприятен, може да се използва непрекъснат процес на кристализация. Когато условията са нестабилни, както в Пиран, рискът от летни гръмотевични бури и обилни валежи е предпоставка солта да се събира всеки ден. Практиката на ежедневно събиране на солта, заедно с използването на подложката, известна като „petola“, прави ЗНП Piranska sol различно от другите видове сол в Европа и извън нея.

Производството на ЗНП Piranska sol се е извършвало в хармония със заобикалящата среда през цялата история и е донесло както природна, така и културна стойност на средата в региона.

За повече информация

Piranska sol ЗНП – правна и техническа информация

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа