Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

ЗНП Pera Rocha do Oeste

Защитеното наименование за произход (ЗНП) гарантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион.

Произход

През 1836 г. Педро Антонио Роша попада на уникален и неизвестен дотогава сорт крушово дърво в своята ферма в Синтра — регион, разположен между Лисабон и Атлантическия океан.

Откривайки, че дървото дава изключителни плодове, всеки септември Роша кани своите приятели и съседи в стопанството си, за да опитват и да се наслаждават на продукцията. Тъй като Роша споделя с приятелите си присадки от дървото, сортът бързо се разпространява в район Oeste и става известен като Pera Rocha в чест на своя откривател.

Дворецът Пена, обект от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е разположен на връх в планината Синтра © AdobeStock
Дворецът Пена, обект от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, е разположен на връх в планината Синтра © AdobeStock

Спонтанната поява на такъв уникален сорт круша в стопанството на Роша се дължи на естествения микроклимат в района. Брулен от морските ветрове, но защитен от планината Синтра (наричана някога Lunae Mons, или Лунната планина), регионът е покрит с почви, които са се формирали през юрския период. Освен плодородието на почвата, крушите се нуждаят от период на зимен студ, за да се развиват добре, а лятното слънце придава розов оттенък на кората им.

Почти деветдесет години след откриването на крушата тя официално е призната за отделен сорт по време на 2-та национална конференция по овощарство в Алкобаса, Португалия. На конференцията земеделският специалист Гилерме Жоаким да Мата говори за посещението си в стопанството на Роша:

... няколко души в Рибейра де Синтра казаха, че знаят от кое крушово дърво Rocha са взети първите калеми... те ми показаха особеното крушово дърво, разположено в малка канавка, отделяща овощната градина от обработваемата земя... Едно нещо, което веднага ми направи впечатление, бе здравината на дървото. Всъщност разглеждах екземпляр, за който разбрах от външния вид и информацията, споделена от присъстващите възрастни хора, че е на поне 90 години.

По това време отличителните характеристики на Pera Rocha do Oeste са признати не само от научната общност, но и от потребителите и любителите на храни, тъй като крушата бързо се превръща в символ на региона.

През 2003 г. Европейският съюз също признава уникалните качества на продукта, като регистрира Pera Rocha do Oeste като защитено наименование за произход (ЗНП).

Производство

Отглеждане на сорта Rocha в Португалия (Pera Rocha do Oeste се отглежда само в регион Oeste). © Wikimedia - EstherG
Отглеждане на сорта Rocha в Португалия (Pera Rocha do Oeste се отглежда само в регион Oeste). © Wikimedia - EstherG

Pera Rocha do Oeste се отглежда и пакетира в 29 общини в регион Oeste (наричан така, защото е най-западният регион на Португалия).

Местният опит се прилага внимателно при отглеждането на овощни градини. Специфичните климатични условия в региона са от съществено значение за пълното развитие на плода. Затова селекцията и третирането на крушовите дървета и прибирането на реколтата се извършват в съответствие с ритъма на природата.

Беритбата започва през втората половина на август и често в нея участва цялата общност. Всяка година 15 000 работници помагат за събирането на около 173 000 тона круши. В някои овощни градини беритбата продължава да се извършва ръчно по традиционния начин, като плодовете се хващат и се накланят леко, за да се избегне увреждане на дръжката.

След като бъдат откъснати, крушите се съхраняват до дърветата в редици от щайги. След това щайгите се транспортират до складове за плодове, където крушите получават номер на партида, етикетират се и се съхраняват на хладно. Крушите със ЗНП Pera Rocha do Oeste са известни със своята трайност и могат да бъдат намерени на рафтовете в магазините или във фруктиерите от август до май.

Pera Rocha cozida em bom vinho (круши, сварени в червено вино и поръсени със захар и канела). © Adobe Stock
Pera Rocha cozida em bom vinho (круши, сварени в червено вино и поръсени със захар и канела). © Adobe Stock

В началото крушата е твърда и хрупкава, но с времето става по-сладка, по-мека и по-сочна (процес, който специалистите наричат „топене“). Друга отличителна черта е ръждивостта (кафяви петънца, които са малко по-твърди) около основата и дръжката на крушата.

Pera Rocha do Oeste често се използва в салати, ликьори и плодови сокове. Поради своята сладост тя е особено популярна съставка на различни десерти.

Повече информация

ЗНП Pera Rocha do Oeste — правни спецификации

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа