Skip to main content
Agriculture and rural development

ЗГУ Suska sechlońska

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Голяма част от историята на ЗГУ Suska sechlońska се разкрива от самото му име.

a basket of plums and a bag of 'Suska sechlońska' prunes

„Suska“ означава сушена и пушена слива, а името „sechlońska“ идва от селото Sechna в южна Полша, откъдето произхожда местната традиция на опушване и сушене на сливите. Всъщност името „Sechna“ произлиза от полската дума „suszenie“, което значи „сушене“, и показва дълбоката връзка между района и кулинарната традиция.

Историята не отчита от кога точно води началото си традицията, но легендата ни казва, че местен свещеник е въвел опушването в района и е насърчавал местното население като разпространявал знанията и техниките.

Пещите за плодове, разпръснати в целия регион, са като паметници на историята на продукта. Най-старата от тях е на над 100 години. Въпреки че вече не функционира, тя има същата структура и характеристики като използваните днес пещи — доказателство, че производственият метод е останал непроменен в течение на един век. В областта има цели 677 пещи, като всички са проектирани и изработени от местни хора в стил, пригоден към местния терен.

Традицията на сушене и пушене е залегнала не само в пейзажа на региона, но и в неговата култура. Местните поети и писатели не са търсили вдъхновение в звездите, а по-скоро в скромната пушена слива. Текстът на една местна песен възхвалява града, в който традицията е започнала:

…Oj Sechna, Sechna ty skopciała wiosko,
gdyby nie suszarnie byłabyś stolicą…
(...О, Sechna, потънало в пушек селце,
ако не бяха пещите за сливи, щеше да бъдеш столица…)

Традицията се отбелязва и с празника на сливата (Święto Suszonej Śliwki), който се провежда в село Dobrociesz от 2001 г. насам. Посетителите на региона също могат да следват „Туристическата пътека на сливата“ — маршрут, който минава през местните сливови градини и пещи;

Освен че привлича голям брой туристи в региона, ЗГУ Suska sechlońska е получило няколко признания през годините, включително отличието в конкурса Nasze Kulinarne Dziedzictwo (Нашето културно наследство) през 2000 г., награда на конкурса Perła 2004 (Перла 2004) за най-добър полски регионален хранителен продукт и първа награда на изложението Małopolski Smak (Малополски вкус) през 2006 г.

Още едно признание идва през 2010 г., когато Европейската комисия обявява Suska sechlońska за защитено географско указание (ЗГУ), признавайки уникалната връзка между продукта и района му на произход.

Производство

ЗГУ Suska sechlońska се произвежда в четири общини от Малополското воеводство: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna и Żegocina.

Плодовете, използвани за ЗГУ Suska Sechlońska, са европейска слива (prunus domestica L. ssp. domestica) и свързаните сортове, като Promis, Tolar, Nektawit, Valjevka и Stanley. Тези сортове в идеалния случай са подходящи за сушене и опушване, тъй като имат високо съдържание на захар и относително ниско съдържание на вода. Плодовете също трябва да са с високо качество. Всеки плод със симптоми на загниване, повреда или заразяване не може да се използва.

След събиране на реколтата от овощните градини сливите се карат в пещи за изсушаване и опушване на плодовете.

plums drying in a fruit kiln

Пещите са разпръснати из местността, разположени върху тухлени основи и покрити с покрив. Всяка пещ съдържа поне една камера, но някои от тях могат да имат дори пет. Камерите са с широчина около 2 метра и дължина 3,5 метра и са разделени по средата с дървена бариера. 

Под всяка камера е огнището, върху което се поставя дървена решетка. Решетката се състои от пръчки с ширина 4 cm, височина 3 cm и дължина около 1 m. Пръчките са подредени така, че да осигуряват спонтанно движение на дима, позволявайки на топлия въздух да се издигне до височина около 180 см над огнището.

Сливите се разпределят по цялата мрежа в слой от 20-40 cm. Веднъж дневно производителите използват специално гребло, за да разбъркват масата сушени сливи.

Процесът на сушене продължава между 4 и 6 дни в зависимост от дебелината на слоя сливи. Докато пушекът се издига от огнището, температурата в пещта се повишава до между 45 °C и 60 °C. Пушекът изсушава и запазва плода, като му придава уникален цвят, аромат и вкус на пушено. По време на процеса на сушене от сливите се отделя сок и обвива плода, като добавя сладък послевкус в крайния продукт.

За повече информация

ЗГУ Suska sechlońska — правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа