Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

ЗГУ Turrón de Alicante / ЗГУ Turrón de Jijona

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

карта на халифата на Кордоба
До 1000г. сл.н.е. по-голямата част от Иберийския полуостров е завладяна от араби и бербери.
© wikimedia commons

Смята се, че традицията за производство на нуга е донесена в град Хихона от арабски и еврейски заселници, които въвеждат бадемите и сушените плодове в местната кухня.

Въпреки че се предполага, че производството е започнало през Средновековието, най-ранното писмено сведение за местния турон е в документ на град Валенсия от 1484 г.

След като личният готвач на испанския крал Фелипе II (1526—1598 г.) въвежда турон в дворцовото меню, този вид нуга скоро се превръща в любим сладкиш на крале и кралици. През 1610 г. историкът Гаспар Есколано отбелязва, че принцовете и кралете често получават турон като подарък.

През 17-и и 18-и век производството на турон се развива и популярността му нараства, за което свидетелства неговото присъствие в множество романи, пиеси и научни трудове от този период.

планински пейзаж и синьо небе
Планински възвишения в провинция Аликанте, спускащи се към Средиземно море.
© AdobeStock - Alex Tihonov

През втората половина на 19-и век търсенето на нуга е толкова голямо, че се изграждат фабрики и промишленото производство набира скорост. В Хихона се появяват известни марки нуга, а хора от околните села се преместват в града, за да работят във фабриките. Множество местни семейства пътуват и продават своят продукт в Испания и извън нея, особено в Северна Африка и Южна Америка.

мъж стои до машина във фабрика, около 1800 г.
Изобретяването на нови машини дава възможност на производителите на турон да задоволят нарастващото търсене.
© Museo del Turrón - Jijona

През втората половина на 20-и век хранително-вкусовата промишленост в Хихона вече е най-важната икономическа дейност в региона. За да поддържат дейност през цялата година, много предприятия за турон започват да произвеждат сладолед през лятото, а през зимата се завръщат към производството на нуга.

В Испания традиционно се консумира турон на Коледа и той е част от уникална традиция, която е широко разпространена във Валенсия, Каталония и Арагон. В центъра на традицията е Тио де Надал — вълшебно пънче с усмихнато лице и малки крака от пръчки. В седмиците преди Коледа хората хранят пънчетата и се грижат за тях. На Бъдни вечер децата се събират около своя Тио де Надал, пеят песни и го удрят с пръчки, за да го накарат да им даде турон и други лакомства.

През 1996 г. Европейският съюз регистрира Turrón de Alicante и Turrón de Jijona като защитени географски указания (ЗГУ) поради характерния им вкус и уникалните традиции, свързани с тях.

Производство

Turrón de Alicante и Turrón de Jijona се произвеждат и опаковат в община Хихона, разположена в испанската провинция Аликанте.

Характерният вкус на турона се дължи на меда и печените бадеми. Произвежданият в Хихона турон е мек, защото нугата е смесена с фино смлени бадеми, докато този, произвеждан в Аликанте, е с по-твърда консистенция, защото съдържа натрошени бадеми, слоеве от вафлени кори и яйчен белтък.

интериор на фабрика, около 1900 г.
Производителите на турон в Хихона използват същите стандарти и методи като своите предшественици.
© Museo del Turrón - Jijona

Най-малко 10 % от турона трябва да бъдат произведени от чист местен мед, а от следните местни сортове трябва да бъдат подбрани чисти и здрави бадеми: Valenciana, Mallorca, Mollar, Marcona и Planeta. Процентното съдържание на бадемите определя класа, в който се поставя туронът — Supreme (66 % бадеми) или Extra (46 % бадеми).

Производството на нуга започва с приготвянето на смес от захар и мед, която се вари на висока температура. В случая на Turrón de Jijona сместа се вари в продължение на най-малко 30 минути. След като нугата достигне желаната консистенция, тя се разстила на части върху охлаждаща повърхност. Когато изстине достатъчно, сместа се меси и рафинира, преди към нея да се добавят смлени бадеми. Сместа се излива в котли, наричани boixets, и се вари отново в продължение на поне 150 минути, докато се постигне желаната плътност. Докато е все още топла, нугата се претегля, оформя се в калъпи и се нарязва за опаковане.

В случая на Turrón de Alicante сместа от мед и захар се вари в продължение на най-малко 45 минути. Когато сместа е готова, към нея се добавят разреден яйчен белтък и обелени и натрошени печени бадеми. Всичко се разбърква и меси, докато бадемите се разпределят равномерно в нугата. Докато сместа е все още топла, тя се претегля и оформя, преди да бъде покрита със слоеве вафлени кори. Туронът се нарязва на правоъгълни блокчета и след това се опакова.

Готовите продукти се продават в местните магазини и по света. На град Хихона се падат около 60 % от общото количество турон, произвеждано в Испания.

Повече информация

ЗГУ Turrón de Alicante — правен инструмент

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа