Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

ЗГУ Loukoumi Geroskipou

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Според легендата богинята Афродита се е появила от морето край скалите на Петра ту Ромиу и е засяла семена от своята свещена градина в близкия Героскипу.

Aphrodite and the rocks of Petra tou Romiou

Макар че легендарните градини са се загубили в мъглата на митовете и времето, днес Героскипу цъфти с цветовете на локумите — популярни сладкарски изделия, чиято връзка с града датира от 1895 г., когато Софокъл Атанасиу се върнал в родното си село след много години в чужбина с рецепта в багажа си.

По време на пътуванията си Атанасиу харесал вкуса на локума, познат и като турски деликатес, който може да се намери в цяла Турция и по бреговете на Средиземно море. По времето, когато се завърнал в родното си село, той изготвил рецепта по свой вкус и решил да я осъществи.

Създал малка фабрика и отворил свой магазин за локум близо до площада в Героскипу през 1895 г. Скоро репутацията на магазина и неговите стоки се разчула из целия острова и извън него.

Loukoumi Gerospikou founders and shop

През 1920 г. Атанасиу прехвърля своята дейност на дъщеря си Кариклия и нейния съпруг Габриел Хаджизиновиу. След това щафетата поема техният син Никодимос Габриел, а от 1990 г. съпругата му Евдокия и техният син Джордж продължават традицията.

Вдъхновени от семейство Атанасиу, продаващо продуктите си под името „Aphrodite Delights“, други производители на сладкарски изделия започват производство в града, като задълбочават неговата връзка с изделията.

Тази връзка е толкова силна, че през 2007 г. Loukoumi Geroskipou става първият кипърски продукт, признат за официално защитено географско указание. Той е единственият вид локум, получил такова признание.

Производство

Откакто Софокъл Атанасиу създал първата си партида локум през 1895 г., изделието се прави по същия начин и същата рецепта и винаги в границите на Героскипу.

Athanasiou family

Изкуството на производството на Loukoumi Geroskipou е в получаването на точната сладост и консистенция, които отличават продукта от други видове локуми. За разлика от други видове Loukoumi Geroskipou не съдържат нито глюкоза, нито желатин. За да се получи търсеният вкус и структура, всяка стъпка от производствения процес трябва да се извършва с търпение и прецизност, като се използват местните умения и опит, доказали се във времето и традицията.

Процесът започва, като водата се налива в голям, загрят съд. След това се добавят захар и лимонена киселина. Получената смес се вари и се оставя да къкри при температура 100 °C в продължение на 35 минути.

loukoumi-gerospikou-bottom-image.jpg

Добавя се скорбяла от царевица, предварително разтворена в студена вода, за да се сгъсти сместа, която трябва да се държи при температура от 100—130 °C в продължение на 2 часа и да се разбърква с 36 оборота в минута.

Следват ароматите, които трябва да бъдат избрани от предварително одобрен списък. Всеки аромат в списъка е внимателно избран, за да допълни естествената сладост на локума. Изборът варира от роза, ягода, мандарина до банан, бергамот и шамфъстък. В някои случаи се добавят цвят, шоколад или печени ядки. Съставките като бадеми и мед се набавят от местното производство в провинция Пафос.

След пълното смесване на ароматите, сместа се налива в големи форми и се оставя да отлежи. След като изстине, сместа приема своята желатинообразна форма, характеризираща се с твърдост, която позволява при натиск формата леко да се възвърне, и мекота, благодарение на която локумът се топи в устата.

Крайният продукт се нарязва на кубчета, които се поръсват с пудра захар или фини кокосови стърготини.

За повече информация

ЗГУ Loukoumi Geroskipou PGI – правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа