Skip to main content
Agriculture and rural development

ЗГУ Loukoumi Geroskipou

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Според легендата богинята Афродита се е появила от морето край скалите на Петра ту Ромиу и е засяла семена от своята свещена градина в близкия Героскипу.

Aphrodite and the rocks of Petra tou Romiou

Макар че легендарните градини са се загубили в мъглата на митовете и времето, днес Героскипу цъфти с цветовете на локумите — популярни сладкарски изделия, чиято връзка с града датира от 1895 г., когато Софокъл Атанасиу се върнал в родното си село след много години в чужбина с рецепта в багажа си.

По време на пътуванията си Атанасиу харесал вкуса на локума, познат и като турски деликатес, който може да се намери в цяла Турция и по бреговете на Средиземно море. По времето, когато се завърнал в родното си село, той изготвил рецепта по свой вкус и решил да я осъществи.

Създал малка фабрика и отворил свой магазин за локум близо до площада в Героскипу през 1895 г. Скоро репутацията на магазина и неговите стоки се разчула из целия острова и извън него.

Loukoumi Gerospikou founders and shop

През 1920 г. Атанасиу прехвърля своята дейност на дъщеря си Кариклия и нейния съпруг Габриел Хаджизиновиу. След това щафетата поема техният син Никодимос Габриел, а от 1990 г. съпругата му Евдокия и техният син Джордж продължават традицията.

Вдъхновени от семейство Атанасиу, продаващо продуктите си под името „Aphrodite Delights“, други производители на сладкарски изделия започват производство в града, като задълбочават неговата връзка с изделията.

Тази връзка е толкова силна, че през 2007 г. Loukoumi Geroskipou става първият кипърски продукт, признат за официално защитено географско указание. Той е единственият вид локум, получил такова признание.

Производство

Откакто Софокъл Атанасиу създал първата си партида локум през 1895 г., изделието се прави по същия начин и същата рецепта и винаги в границите на Героскипу.

Athanasiou family

Изкуството на производството на Loukoumi Geroskipou е в получаването на точната сладост и консистенция, които отличават продукта от други видове локуми. За разлика от други видове Loukoumi Geroskipou не съдържат нито глюкоза, нито желатин. За да се получи търсеният вкус и структура, всяка стъпка от производствения процес трябва да се извършва с търпение и прецизност, като се използват местните умения и опит, доказали се във времето и традицията.

Процесът започва, като водата се налива в голям, загрят съд. След това се добавят захар и лимонена киселина. Получената смес се вари и се оставя да къкри при температура 100 °C в продължение на 35 минути.

a collage of images showing the process to make Loukoumi Geroskipou PGI

Добавя се скорбяла от царевица, предварително разтворена в студена вода, за да се сгъсти сместа, която трябва да се държи при температура от 100—130 °C в продължение на 2 часа и да се разбърква с 36 оборота в минута.

Следват ароматите, които трябва да бъдат избрани от предварително одобрен списък. Всеки аромат в списъка е внимателно избран, за да допълни естествената сладост на локума. Изборът варира от роза, ягода, мандарина до банан, бергамот и шамфъстък. В някои случаи се добавят цвят, шоколад или печени ядки. Съставките като бадеми и мед се набавят от местното производство в провинция Пафос.

След пълното смесване на ароматите, сместа се налива в големи форми и се оставя да отлежи. След като изстине, сместа приема своята желатинообразна форма, характеризираща се с твърдост, която позволява при натиск формата леко да се възвърне, и мекота, благодарение на която локумът се топи в устата.

Крайният продукт се нарязва на кубчета, които се поръсват с пудра захар или фини кокосови стърготини.

За повече информация

ЗГУ Loukoumi Geroskipou PGI – правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа