Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Γεωγραφικές ενδείξεις τροφίμων και ποτών

Ανακαλύψτε τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά που προστατεύονται από συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων. 

Τα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική πολυμορφία και τα πλούσια εδάφη της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύουν την ειδική τεχνογνωσία, τις προϋποθέσεις γνησιότητας και τις γεωργοπεριβαλλοντικές συνθήκες.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνουν προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) και προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ). Τα συστήματα αυτά προστατεύουν την ονομασία ενός προϊόντος που προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή και παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένη, παραδοσιακή διαδικασία.

Όσον αφορά τις ΠΟΠ, τα ακατέργαστα συστατικά πρέπει να προέρχονται από την περιφέρεια καταγωγής στην οποία πρέπει να λαμβάνουν χώρα όλα τα στάδια παραγωγής. Όσον αφορά τις ΠΓΕ, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής, πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

pdo-pgi-list-header_el.png

Vadehavslam PGI

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Vanille de l’île de La Réunion ΠΓΕ

Η παραγωγή της Vanille de l’île de la Réunion ΠΓΕ, η οποία έχει λάβει επαίνους για τον μοναδικό αρωματικό της χαρακτήρα, έχει τελειοποιηθεί χάρη στην τοπική τεχνογνωσία εδώ και 200 χρόνια.

Piranska sol ΠΟΠ

Στην ακτή της Σλοβενίας, το «Piranska sol ΠΟΠ» παράγεται με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους εδώ και 700 χρόνια.

Gouda Holland ΠΓΕ / Noord-Hollandse Gouda ΠΟΠ

Τα τυριά Gouda Holland ΠΓΕ και Noord-Hollandse Gouda ΠΟΠ παρασκευάζονται με γάλα από ολλανδικές εκμεταλλεύσεις και είναι διάσημα για τη γεμάτη γεύση τους.

Daujėnų naminė duona ΠΓΕ

Το Daujėnų naminė duona ΠΓΕ είναι σκούρο λιθουανικό ψωμί σίκαλης που παράγεται από οικιακές κουζίνες στο χωριό Daujėnai.

Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ

Το προϊόν Pera Rocha do Oeste ΠΟΠ είναι ένα γλυκό αχλάδι, το οποίο συλλέγεται στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας.

Turrón de Alicante ΠΓΕ

Το Turrón de Alicante ΠΓΕ και το Turrón de Jijona ΠΓΕ είναι ζαχαρώδη παρασκευάσματα αμυγδαλωτών με τη χαρακτηριστική γλυκύτητα του μελιού και των αμυγδάλων που ωριμάζουν στις ηλιόλουστες εκτάσεις της νότιας Ισπανίας

Dresdner Christsollen ΠΓΕ

Η πάλαι ποτέ αγαπημένη λιχουδιά των ανώτατων αρχόντων της Σαξονίας κατά την περίοδο των εορτών, το Dresdner Christstollen ΠΓΕ, είναι ένα αρτοσκεύασμα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, επικαλυμμένο με βούτυρο και αρωματισμένο με μπαχαρικά.

Asperges du Blayais ΠΓΕ

Η απαλή και γλυκιά γεύση των Asperges du Blayais ΠΓΕ είναι πολύ ιδιαίτερη και κάνει τα σπαράγγια ένα ξεχωριστό έδεσμα που παράγεται στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Montes de Toledo ΠΟΠ

Οι ελιές Cornicabra είναι η μόνη ποικιλία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ελαιολάδου Montes de Toledo ΠΟΠ. Προέρχονται από τους λόφους Montes de Toledo της Ισπανίας.

Allgäuer Bergkäse ΠΟΠ

Το Allgäuer Bergkäse ΠΟΠ είναι ένα γερμανικό τυρί που παράγεται από ανεπεξέργαστο γάλα τυροκομίας στην περιοχή Allgäu της Βαυαρίας και στο γειτονικό κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης.

Strandzhanski manov med ΠΟΠ

Το Strandzhanski manov med ΠΟΠ είναι μέλι βαθυκάστανο, γλυκό και ημίρρευστο, που προέρχεται από τα δάση βελανιδιάς του ορεινού όγκου της Strandzha.

Suska sechlońska (ΠΓΕ)

Καπνιστό και γλυκό, το δαμάσκηνο suska sechlońska (ΠΓΕ) είναι ένα παραδοσιακό προϊόν, φτιαγμένο από δαμάσκηνα που έχουν αποξηρανθεί στα ξηραντήρια της νότιας Πολωνίας.

Kraški pršut ΠΓΕ

Το Kraški pršut ΠΓΕ από ολόκληρα χοιρομέρια ξηραίνεται και αλατίζεται στο οροπέδιο Kras της νοτιοδυτικής Σλοβενίας.

Telemea de Sibiu ΠΓΕ

Το Telemea de Sibiu ΠΓΕ με την ευχάριστη, ήπια και πικάντικη γεύση του είναι ένα παραδοσιακό ρουμάνικο τυρί από νωπό πρόβειο γάλα.

Riso Nano Vialone Veronese ΠΓΕ

Με τις ρίζες του στην ιστορία της Βερόνας και φημισμένο για την ιδιαίτερη υφή και τη γεύση του, αυτό το ξεχωριστό ιταλικό ρύζι είναι το καταλληλότερο για ρυζότο.

Jambon d’Ardenne ΠΓΕ

Το Jambon d’Ardenne ΠΓΕ του Βελγίου οφείλει τη χαρακτηριστική γεύση του στο μικροκλίμα των Αρδενών, το οποίο είναι ιδανικό για την παραγωγή αυτού του χοιρομεριού.

Kalix Löjrom ΠΟΠ

Η συγκεκριμένη πορτοκαλί απόχρωση του προϊόντος Kalix Löjrom ΠΟΠ κάνει αυτή τη σουηδική σπεσιαλιτέ να ξεχωρίζει.

Gyulai kolbász ΠΓΕ

Το Gyulai kolbász ή Gyulai pároskolbász ΠΓΕ είναι ουγγρικό λουκάνικο, το οποίο συνοδεύεται από μια συναρπαστική και ευχάριστη ιστορία, ένα άρωμα καπνιστού κρέατος και πικάντικη γεύση.

Estonian vodka ΓΕ

Η Estonian vodka ΓΕ είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από αιθυλική αλκοόλη που λαμβάνεται από σίκαλη, σίτο και/ή πατάτες που καλλιεργούνται σ’ αυτή τη χώρα.

Radicchio Rosso di Treviso

Η αναβάθμιση του ραδικιού από αγριολούλουδο που φυτρώνει στις άκρες των δρόμων σε Radicchio Rosso di Treviso ΠΓΕ είναι αποτέλεσμα προσεκτικής επιλεκτικής αναπαραγωγής, καινοτομίας και τεχνογνωσίας.

Mozzarella di Bufala Campana

Η Mozzarella di Bufala Campana ΠΟΠ, λευκού πορσελάνινου χρώματος, με κρεμώδη υφή, παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα υδϱόβιων βουβάλων.

Geraardsbergse Mattentaarten

Το Geraardsbergse Mattentaarten ΠΓΕ είναι φλαμανδικό παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν που παρασκευάζεται με ζύμη ζαχαροπλαστικής και έχει βαθυκάστανη κρούστα.

Münchener Bier

Η περίφημη ποιότητα της μπύρας του Μονάχου, η οποία παράγεται με νερό από τα πηγάδια που είναι χτισμένα στα βράχια κάτω από την πόλη, προσελκύει πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη κάθε χρόνο.

Chianti ΠΟΠ

Το Chianti ΠΟΠ, ένα από τα πιο φημισμένα ιταλικά κρασιά, είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Comté ΠΟΠ

Γεύσεις από ξηρούς καρπούς. Χρυσοκίτρινο χρώμα. Το τυρί Comté ΠΟΠ δεν είναι ένα συνηθισμένο σκληρό τυρί.

Prosciutto di Parma ΠΟΠ

Ποιος δεν έχει ακούσει για το Prosciutto di Parma ΠΟΠ; Το ωριμασμένο, ωμό ιταλικό ζαμπόν (χοιρομέρι ) που βρίσκουμε στα περισσότερα ιταλικά ντελικατέσεν ή εστιατόρια.

Irish Whiskey

Το Irish whiskey, ένα από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο, αποστάζεται στην Ιρλανδία από τον 6ο αιώνα.

Bordeaux ΠΟΠ

Τα κρασιά Bordeaux έχουν φήμη αριστείας, η οποία έχει αποκτηθεί χάρη σε αιώνες πείρας και στις συνθήκες της περιοχής στην οποία καλλιεργούνται τα σταφύλια.

Κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ

Ο κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ, σαφράν ή ζαφορά, είναι γνωστός για την εξαιρετική του ποιότητα, το ζωηρό του χρώμα και την έντονη γεύση του.

Φέτα ΠΟΠ

Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα (ΠΟΠ) είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία.

Συνταγές με προϊόντα ΠΓΕ

Ακολουθήστε μας σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ευρώπη για να δοκιμάσετε νέες γεύσεις χάρη στις γεωγραφικές ενδείξεις.