Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

Kalix Löjrom (ЗНП)

Защитеното наименование за произход (ЗНП) гарантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион.

Произход

Kalix Löjrom (ЗНП) — хайвер от рипус, вид малка пъстървова риба, получи статут на защитено наименование за произход (ЗНП) в Европа през 2010 г.

kalix-lojrom-top-image.jpg

Рибата рипус, използвана за производството на Kalix Löjrom (ЗНП), обитава района около общините Piteå, Luleå, Kalix и Haparanda. В морето рибата се лови в района между устието на река Torneå на север и устието на р. Åby на юг, като този район се простира до максимум 40 км. от брега. Тази част от Ботническия залив е естественият район на размножаване на рипуса. Целият процес на приготвяне на Kalix Löjrom трябва да се осъществи в този географски район.

kalix-lojrom-old-map-sweden.jpg

Характерните черти на Kalix Löjrom (ЗНП) са неговите вкусови качества и набиващият се на очи оранжев цвят, чийто референтен номер е S2070—450R съгласно шведската национална система на цветовете. Специфичният оранжев цвят на хайвера Kalix Löjrom (ЗНП) го отличава от хайвера от сладководен рипус, който е жълт.

Установено е, че както характерният вкус, така и уникалната по рода си пигментация са пряко свързани със специалната храна на рипуса. Студената и чиста вода в тази част на Ботническия залив, където рипусът хвърля хайвера си и остава през периода на улов, несъмнено също е определящ фактор. Тъй като не по-малко от осем големи реки и многобройни по-малки потоци и водни течения се вливат в тази част на Ботническия залив, водата там е питейна.

Традиционният метод на производство на Kalix Löjrom (ЗНП) също допринася за изключителната репутация на продукта. Обработката на хайвер е част от познанието на местно равнище и изисква дългогодишен опит. Мекият вкус на рибено масло и сол на Kalix Löjrom подсилва уникалния характер на продукта.

Производство

istock-1176162734.jpg

Kalix Löjrom (ЗНП) се произвежда от хайвера на рибата рипус, известна и под името coregonus albula. Тази риба се лови в определена част от Ботническия залив. Тази естествена среда е определяща за спецификите по отношение на взаимно свързаните храна и зона на улов във връзка с Kalix Löjrom (ЗНП).

Рипусът се храни изключително с природни ресурси, осигурявани от околната среда. Тъй като в тези води няма никакви сладководни насекоми, рипусът се храни с планктонови ракообразни, както и с ларви на насекоми. Размерите на зоната на улов варират в зависимост от количеството прясна вода, която преминава през нея по време на пролетните наводнения. Увеличаването на притока на прясна вода осигурява на рипуса по-голяма фуражна площ.

Процесът на приготвяне на продукта Kalix Löjrom (ЗНП) се състои от няколко етапа: предварително изплакване, разбиване, филтриране, изсушаване, осоляване и фино почистване. През 5-седмичния период на риболов размерът на зрънцата хайвер достига от около 0,8 мм през първата седмица до около 1,3 мм през петата. След изваждането на Kalix Löjrom от рибата — това се прави ръчно в деня на улова, към хайвера се добавят 4 % сол.

kalix-lojrom-processing01-mera-film.jpg
Приготвяне на Kalix Lojrom

Kalix Löjrom (ЗНП) се продава основно замразен или размразен. Хайверът се предлага и пресен в по-малки количества по време на периода на улов. Методът на лиофилизация определя общото съдържание на вода на Kalix Löjrom (ЗНП) на равнище 37,7 %. Общото съдържание на сол е 4,3 %. Характеристиките на продукта остават непроменени независимо дали той се предлага замразен, размразен или пресен.

За повече информация

Kalix Löjrom (ЗНП) — правни спецификации

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа