Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се осъществява в региона.

Произход

Békéscsaba railway station and Gyula Castle, Hungary

ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász е известна унгарска пушена и сушена наденица. Името и произлиза от името на град Дюла (Gyula) — един от градовете, в които се произвежда, а другият е град Бекешчаба.

2 black and white photos of a group people outside a butchers shop

Така ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász произлиза от югоизточните области на Среднодунавската равнина — една от най-ниските части на Унгария. Регионът се гордее с традиция в производството на зърнени култури и животновъдството, благодарение на своя предимно умерен континентален климат. От 1880-те години насам това е и мястото, където се спират за кратка почивка търговците, посещаващи пазари за селскостопански животни. Месарите и касапите се възползват от възможността да положат основите на бъдещата месопреработвателната индустрия в градовете.

sepia photos of József Balogh and András Stéberl

До началото на ХХ век майсторите-месари натрупват значителен експертен опит. Един от тях е Йозеф Балог младши, благодарение на когото през 1910 г. тази наденица печели своята първа международна награда. Въпреки това Андрас Штебел, който през 1912 г. е чирак на Йозеф Балог в голямото семейно предприятие, изиграва ключова роля за механизиране на производството. През 1935 г. на свой ред той представя своите продукти на международен панаир, където неговия малък чифт наденици Gyulai kolbász печели златен сертификат. Андрас Штебел основава едно от най-големите месопреработвателни предприятия в района, произвеждащи Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász и други сушени колбаси.

black and white photo of an early 20th century delivery truck

През 2010 г. Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász получава означението европейско защитено географско указание (ЗГУ). Национални и международни награди, присъждани в продължение на повече от сто години, свидетелстват за репутацията и качеството на този унгарски специалитет:

Brussels World fair gold medal certificate 1935
  • Световен панаир в Брюксел през 1910 г., златен медал, почетен сертификат;
  • Световен панаир в Брюксел през 1935 г., златен сертификат, почетен сертифкат)
  • Право на ползване на знака Kiváló Áruk Fóruma (унгарски продукт с отлично качество);
  • Награда Foodapest, 2000 г;
  • Magyar Termék Nagydíj (Голяма награда за унгарски продукт), 2001 г.;
  • Magyar Minőség Háza (Камара на унгарското качество), 2001 г.;
  • Специална награда за развитие на износа, 2001 г.

Историята на ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász подчертава успешната комбинация от вековни традиции с нови технологии и техники.

Производство

Hungarian Mangalica pig

Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász се произвежда от нарязани месо и твърда сланина на специфична кръстоска прасета, сред които прасета от породата Mangalica. Използват се също и прасета от породите Duroc и Pietrain, както и техни хибридни породи. Месото се взема от бута, плешката, джолана, гърдите, котлета и врата. Производството се основава на метода на ръчно обезкостяване, за да се отстранят всички сухожилия и да се запази качеството на месото.

Първите етапи от подготовката се извършват механично (смилане и пълнене) и изискват основните съставки, месото и сланината, да се поддържат студени. За приготвянето на надениците месото и сланината се нарязват, преди да се добавят всички основни подправки: вкусна комбинация от сол, сладък и лют смлян червен пипер, чесън, пипер и смлян ким. Така получената смес се пълни в обвивки от тънките черва на прасетата по двойки, след което надениците се прищипват в края. Когато се произвежда за нарязване, сместа се пълни в изкуствени обвивки, които позволяват изпаряването на водата. Следващият етап е опушването на надениците, обикновено чрез буково дърво. Този процес се извършва в продължение на два до три дни в сравнително влажно пространство.

black and white archive photo of a group of workers

Накрая надениците се сушат и по този начин се съхраняват. За етапа на сушене са нужни между 14 и 16 дни. След него следва етап на зреене, през който съдържанието на влага в опакования продукт се изравнява. Антиоксидантното действие на естествените подправки стабилизира цвета на надениците.

Надениците със ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász трябва да са с дължина от 18 до 26 cm. Те се продават по двойки или нарязани на парчета. Във втория случай обвивката се отстранява. Те имат малки бучки по повърхността, червеникаво-кафяв цвят, а през опаковката прозират малки късчета сланина. Надениците са с приятно пушен и пикантен аромат и дължат хармоничния си вкус и аромат на използваната смес от подправки.

За повече информация

Gyulai kolbász ЗГУ– правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа