Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais (ЗГУ)

Защитеното географско указание (ЗГУ) гарантира, че поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне протича в съответния регион.

Произход

Поле с лехи от аспержи, покрити с пластмасов мулч. © APBA
Поле с лехи от аспержи, покрити с пластмасов мулч. © APBA

Наименованието Asperges du Blayais (ЗГУ) се отнася до редица сортове бели или виолетови аспержи, произвеждани в определени общини във френските департаменти Gironde и Charente-Maritime. Тези аспержи получават статут на европейско защитено географско указание през 2015 г.

Карта на регион Blayais, Франция

Аспержите Asperges du Blayais (ЗГУ) се отглеждат и берат в Югозападна Франция на десния бряг на естуара Жиронд и по-навътре в страната, включително определени райони в т.нар. регион Blayais. Земята около естуара представлява специфична природна среда, която е идеална за отглеждане на лози по глинените хълмове и аспержи в пясъчните низини. Точно благодарение на географските особености на региона този деликатен зеленчук е развил своя фин вкус и характеристики.

Тънката кожа на аспержата, топящата се в устата консистенция, крехкостта и сладостта по цялата дължина на зеленчука се дължат на състава на почвата, съставена от характерните за Périgord пясъци. Почвите, в които се отглеждат аспержите, съдържат средно над 75% пясък. Пясъкът е черен, което е знак, че е богат на органични вещества, както и дребен, поради което се затопля бързо.

Освен естествено отводняващата се почва и умерените температури, благоприятно въздействие оказва и силно повлияният от океана и близкия естуар Жиронд климат. Атмосферните условия са идеални за бързия растеж през сезона на аспержите — много меки температури от март нататък и редовни валежи между март и юни. Мекият климат също така благоприятства ранното развитие на аспержите и ограничава естественият им горчив вкус.

Аспержите се събират на ръка всеки ден от април до юни. © APBA
Аспержите се събират на ръка всеки ден от април до юни. © APBA

Крехката консистенция на аспержите Asperges du Blayais (ЗГУ) се допълва приятно от техния сладък аромат. Това е прекрасно отразено от френския девиз ‘De la pointe au talon tout est bon!’ (Прекрасни от главата до петите), използван от няколко поколения за този деликатес. Качеството на аспержите Asperges du Blayais (ЗГУ) е разнесло репутацията им по цял свят. Те се продават на пазара в цяла Франция, но така също и в Европа, Китай и Япония.

Производство

Следните внимателно подбрани сортове се използват за производство на аспержи Asperges du Blayais (ЗГУ). Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 и Vitalim. Разрешава се въвеждането на нови сортове, при условие че отговарят на стандартите за високо качество на този продукт.

В наши дни отглеждането на Asperges du Blayais (ЗГУ) се характеризира със системно загърляне, което позволява запазването на белия им цвят. Това може да бъде придружено с мулчиране, което допълнително засилва въздействието на добрите климатични условия.

asperges-du-blayais-verti01.jpg

Цветът на Asperges du Blayais (ЗГУ) се определя от оцветяването на техните върхове. При белите аспержи върховете са бели, а при виолетовите — от розови до виолетови. Останалата част от свещта е винаги бяла с евентуален розов оттенък.

Няколко елемента от външния вид на Asperges du Blayais са признак за качеството на продукта. Най-напред, върховете са плътно затворени, а свещите са добре оформени и не са нито кухи, нито счупени или сцепени, като могат да бъдат леко извити. Дължината е под 12 cm за върхове на аспержи, между 12 и 17 cm за къси аспержи и над 17 cm за дълги аспержи. Максималната дължина е 22 cm. Минималният диаметър, измерен по средата на дължината, е 12 mm.

При сортирането се подбират единствено аспержите с голям размер, с бял или виолетов връх и с бяла свещ — признаците за крехкост. Особено внимание се обръща на опасността от изсушаване на аспержите и на рисковете, свързани с операциите по измиване, сортиране и охлаждане при регулирана влажност, тъй като крехкостта на аспержите зависи значително от това дали те са пресни и от запазването на естествената им влага. Времето от събирането на реколтата до охлаждането на аспержите никога не трябва да надхвърля 10 часа. Складирането на аспержите преди да бъдат експедирани или опаковани задължително става във влажна хладилна камера (при ниво на влажност над 80% и температурата между 2 и 7°C).

Десният бряг на естуара Жиронд предлага идеалния климат за отглеждане на Asperges du Blayais (ЗГУ). © APBA
Десният бряг на естуара Жиронд предлага идеалния климат за отглеждане на Asperges du Blayais (ЗГУ). © APBA

Беленето на ръка или с машини не е задължително и се извършва след сортирането. Сортирането на Asperges du Blayais (ЗГУ) трябва да се извършва на мястото на производство, за разлика от беленето и опаковането.

За повече информация

Asperges du Blayais (ЗГУ) – правни спецификации

Защитено географско указание

Качествени храни и напитки в Европа