Skip to main content
Agriculture and rural development

Az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői

Ismerje meg a földrajzi árujelző rendszerek által védett európai élelmiszereket. 

Európa gazdag kulináris hagyományokkal rendelkezik, ami kontinensünk kulturális sokszínűségének és termékeny mezőgazdaságának tudható be. Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések.

Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamatára az adott régióban kerül sor.

pdo-pgi-list-header_hu.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Az egyedi aromaprofilja miatt népszerű „Vanille de l’île de La Réunion” OFJ vaníliát 200 éven keresztül helyi szaktudással tökéletesítették.

On the Slovenian coast, Piranska Sol PDO has been produced using the same traditional methods for 700 years.

A Daujėnų naminė duona (OFJ) sötétbarna kézműves litván rozskenyér, amelyet a Daujėnai nevű faluban készítenek.

A Turrón de Alicante (OFJ) és a Turrón de Jijona (OFJ) Dél-Spanyolországból származó, mandula és méz keverékén alapuló cukrászati nugáttermékek.

Az egykori szász fejedelmek kedvenc ünnepi eledelének számító Dresdner Christstollen kézzel formázott, aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel ízesített, vajbevonatos, fűszeres ízű sütemény.

A Dél-Nyugat-Franciaországban termesztett Asperges du Blayais (OFJ) jellegzetesen zsenge és édeskés ízének köszönhetően igazi ínyencség.

A spanyolországi Montes de Toledo hegységből származó Cornicabra olajbogyó a Montes de Toledo (OEM) olaj előállításához használt egyetlen fajta.

Az Allgäuer Bergkäse (OEM) a bajorországi és a szomszédos baden-württembergi Allgäu régióban sajtkészítésre szánt nyers tejből előállított német sajt.

A Strandzhanski manov med (OEM) sötétbarna színű, édes és folyékony méz, amely a bulgáriai Sztrandzsa-hegység tölgyerdejeiből származik.

A füstös és édes ízű Suska sechlońska (OFJ) Dél-Lengyelország fatüzelésű kemencéiben aszalt, hagyományos fajtájú szilvából készült termék.

A friss, egész sertéscombból készült Kraški pršut (OFJ) sonkát a Szlovénia délnyugati részén található Karszt-fennsíkon szárítják és sózzák.

A kellemes, érett és pikáns Telemea de Sibiu (OFJ) friss juhtejből készült, hagyományos román sajt.

A Verona vidékéről származó, különleges textúrája és íze miatt híres, kiváló olasz rizsfajta tökéletes rizottók készítéséhez.

A Fava Santorinis (OEM) édes, aranyszínű felesborsót az Égei-tenger déli részén található kis szigetcsoporton termesztik.

Belgium terméke, a Jambon d’Ardenne (OFJ) jellemző ízvilágát az Ardennek mikroklímájának köszönheti, amely ideális e sonka előállításához.

A Kalix Löjrom (OEM) ikra sajátos narancsos árnyalata teszi egyedülállóvá és különlegessé e svéd specialitást.

A Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász (OFJ) egy kellemesen füstös és fűszeres illatú magyar kolbász, amely komoly múltra tekint vissza.

Az Estonian vodka (FÁ) rozsból, búzából és/vagy burgonyából nyert etilalkoholból Észtországban termelt szeszes ital.

A vadon termő cikória a gondos nemesítésnek, innovációnak és hozzáértésnek köszönhetően lett közönséges útszéli növényből oltalom alatt álló földrajzi jelzést viselő termék: Radicchio Rosso di Treviso.

A porcelánfehér, krémes állagú Mozzarella di Bufala Campana OEM-et kizárólag vízibivalyok frissen fejt tejéből állítják elő.

A geraardsbergse mattentaart OFJ leveles tésztával készített, aranybarnára sütött hagyományos flamand specialitás.

A város alatti kőzetek mélyéből nyert forrásvízből készülő müncheni sörök híresen jó minősége évente több mint 6millió embert vonz a városba.

A világon mindenhol jól ismert a Chianti, Olaszország egyik leghíresebb bora.

Diós ízjegyek, elefántcsontba hajló szín. A „Comté” oltalom alatt álló eredetmegjelölés nem akármilyen kemény sajtot takar.

Ki ne hallott volna a pármai sonkáról? A „Prosciutto di Parma OEM” oltalom alatt álló eredetmegjelölést viselő, nyersen érlelt olasz sonka számos csemegeboltban és étteremben megtalálható a világ minden táján.

A világ egyik legrégebbi szeszét, az ír whiskeyt Írországban a 6. század óta párolják.

A bordeaux-i borok kiváló hírnévnek örvendenek, ami az évszázadokon át szerzett tapasztalatnak és a bortermelő régió adottságainak köszönhető.

A Krokos Kozanis OEM elnevezésű sáfrány különösen élénk színe és jellegzetes íze miatt ismert.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, sós és savanykás feta sajt története épp olyan gazdag, mint ízvilága.

Földrajzi árujelzők a receptekben

Európai gasztronómiai utazásra invitáljuk! Ismerje meg közelebbről a földrajzi jelzéssel ellátott élelmiszereket.