Направо към основното съдържание
Agriculture and rural development

Естонска водка (географско означение)

С географското означение се защитава наименованието на спиртна напитка или ароматизирано вино с произход от държава, регион или местност, като се гарантира, че най-малко един от етапите на дестилация или подготовка се осъществява в региона.

Произход

Eстонска водка (географско означение) е спиртна напитка, произведена от етилов алкохол, получен от ръж, пшеница и/или картофи, отглеждани в тази страна. През 2008 г. естонската водка бе обявена за европейски продукт с географско означение.

В Естония водка се произвежда от повече от 500 години, а първото писмено доказателство за производството на водка в страната е разпоредба на устава на пивоварното дружество на Великата гилдия в Талин от 1485 г. Успехите на Естония в производството на водка се дължат на факта, че тя е съхранила най-добрите традиционни практики за приготвяне на тази напитка, която е гордост и радост за страната.

close up of wheat heads

От векове ръжта и пшеницата са основните зърнени култури, отглеждани в Естония. Един от най-важните фактори, които оказват влияние върху специфичния вид и вкус на естонската водка (географско означение), е преобладаващото използване на зимни зърнени култури за производството на етилов алкохол в Естония заради тяхното богато на минерали съдържание. Зимната ръж, която е предпочитаната зърнена култура за производство на тази спиртна напитка, е една от най-разпространените в страната биологично отглеждани зърнени култури със съхранен чист и автентичен характер.

Книга на рекордите на Гинес, 1997 г.

Традицията на отглеждането на картофи в Естония също така играе роля в производството на етилов алкохол от тази култура в страната. Тази тенденция, започнала през 19-ти век, достига своята кулминация, когато през 1997 г. Естония влиза в „Книгата на рекордите на Гинес“ (стр. 92) като страната, в която е произведен най-силният етилов алкохол от картофи (98 % vol.). Водката от картофи, която сега се произвежда само в ограничени количества, се е превърнала в специфичен за Естония продукт.

На последно място, отличителните характеристики на естонската водка (географско означение) са повлияни и от използването на естонска вода. Тя е много богата на минерали, а това се отразява на вкуса на спиртната напитка. Резултатът е естонска водка (географско означение) с отличителния аромат на суровините — той се предава първо на етиловия алкохол, а след това и на водката.

Производство

Процесът на производство на естонска водка (географско означение) започва с производството на етилов алкохол.

Предприятие за естонска водка

Зърното се натрошава до пълнозърнеста консистенция. То не трябва да бъде шелвано, полирано или обработвано по никакъв друг начин. Единственият разрешен метод е сухото смилане, при което 25 % от брашното трябва да се състои от частици с размер над 1 мм. Грубото смилане на ръжта или на пшеницата до пълнозърнеста консистенция е традиционният метод за производство на спиртни напитки в Естония. Това е последният елемент от процеса, допринасящ за извличане на аромата на зърното. Картофите, които трябва да бъдат преработени, се измиват и раздробяват, без да бъдат белени.

Следващият етап е смачкване на картофите или зърнените култури. Това се извършва при температура 55—57°C, след което мъстта се подлага на термична обработка при температура между 80°C и 90°C. По време на този етап мъстта не трябва да се оставя да заври. След това мъстта се подслажда при температура 55—57°C и се добавят зелен малц, малцувани зърнени култури или други естествени ензими. След това мъстта се транспортира до ферментационни резервоари, добавят се дрожди и се оставя за около 72 часа. След това ферментиралата мъст се транспортира до мястото за дестилация.

Водата, която се добавя на етапите на подслаждане, ферментация и дестилация, трябва да е от Естония и да притежава необходимия химичен състав, за да се гарантира, че дрождите получават необходимите хранителни вещества, за да се активизират: 90 мг/л (± 10 %) калций (Ca) и 20 мг/л (± 10 %) магнезий (Mg).

Резултатът е етилов алкохол с минимално обемно алкохолно съдържание 96,0.

На последно място, водата, използвана за производството на водка, трябва да бъде от Естония и да бъде питейна вода, която отговаря на изискванията на Закона за водите. Тя трябва да е мека и може да бъде допълнително омекотена, като се използват филтри за обратна осмоза. Единствените добавки, които могат да бъдат използвани, са органичните ароматизиращи съединения, получени от местни зърнени култури и/или картофи. Ако е необходимо, спиртната напитка може да се подложи на допълнителна филтрация.

Естонска водка (географско означение) е спиртна напитка с минимално обемно алкохолно съдържание 40 %. Тя е с мек вкус, безцветна и без седименти. Вкусът е различен в зависимост от използваната за производството суровина. Картофите придават на водката вискозитет, сладост и мекота, като правят нейния вкус по-наситен. Ръжта придава на водката вкус, който е по-плътен, наситен и с аромат на подправки, а пшеница ѝ придава фин и мек плодов вкус.

За повече информация

Естонска водка (географско означение) — правни спецификации

Географско означение

Качествени храни и напитки в Европа