Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Alimente și băuturi cu indicații geografice

Descoperiți produsele alimentare și băuturile europene protejate prin sisteme de indicații geografice. 

Alimentele și băuturile europene reflectă diversitatea culturală și bogăția solurilor de pe continentul nostru. Sistemele de indicații geografice ale UE protejează particularitățile acestor produse – metodele de producție, autenticitatea și condițiile de agromediu.

Indicațiile geografice includ indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Aceste sisteme protejează denumirea unui produs care provine dintr-o anumită regiune și care este realizat urmând o anumită metodă de producție tradițională.

În cazul DOP, materiile prime trebuie să provină din regiunea de origine, unde trebuie să aibă loc toate etapele de producție. În ceea ce privește IGP, măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea respectivă.

pdo-pgi-list-header_ro.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Renumită pentru aroma sa unică, Vanille de l’île de La Réunion IGP se produce pe această insulă prin metode perfecționate local de-a lungul a peste 200 de ani.

Pe coasta slovenă, Piranska Sol DOP este produsă prin aceleași metode tradiționale de 700 de ani.

Daujėnų naminė duona IGP este o pâine de secară din Lituania, de culoare închisă, produsă de locuitorii din satul Daujėnai.

Perele dulci din soiul Pera Rocha do Oeste DOP sunt culese de pe coasta de vest a Portugaliei.

Turrón de Alicante IGP și Turrón de Jijona IGP sunt două specialități de nuga din sudul Spaniei, pe bază de migdale și miere

Cândva un desert favorit al conducerii saxone, Dresdner Christstollen IGP este o pâine dulce artizanală cu fructe uscate, migdale și condimente, unsă cu unt.

Aroma fragedă și plăcută a sparanghelului Asperges du Blayais IGP se distinge în mod clar, făcând din această legumă o delicatesă vegetală specială produsă în sud-vestul Franței.

Măslinele Cornicabra sunt singurul soi folosit pentru obținerea uleiului Montes de Toledo DOP, care își are originea în dealurile Montes de Toledo din Spania.

Allgäuer Bergkäse DOP este o brânză germană preparată din lapte crud de vacă din regiunea Allgäu din Bavaria și zona învecinată Baden-Württemberg.

Strandzhanski manov med DOP este o miere de culoare cafeniu-închis, dulce și lichidă, obținută din pădurile de stejar din masivul Strandzha.

Prunele Suska sechlońska IGP afumate și dulci sunt un sortiment tradițional de prune uscate, obținut în cuptoare încălzite cu foc în sudul Poloniei.

Preparat din pulpe proaspete întregi de porc, Kraški pršut IGP se usucă și se sărează în podișul Carst din sud-vestul Sloveniei.

Cu un gust plăcut, delicat și ușor acid, Telemeaua de Sibiu IGP este o brânză tradițională din România, obținută din lapte de oaie proaspăt.

Înrădăcinat în istoria Veronei și renumit pentru textura și gustul său distinctiv, acest orez italian special este perfect pentru risotto.

Din locul legendar al grădinilor sacre ale Afroditei, vine o explozie de culori și arome dulci.

Boabele dulci, aurii de Fava Santorinis DOP sunt recoltate într-un mic grup de insule din sudul Mării Egee.

Jambon d'Ardenne IGP din Belgia își datorează savoarea caracteristică microclimatului Ardenilor, care este perfect pentru producerea acestui jambon.

Nuanța portocalie specifică icrelor de Kalix Löjrom DOP este o particularitate a acestei specialități suedeze.

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP sunt cârnați ungurești, care au o istorie fascinantă și o gust plăcut, afumat și picant.

Pentru a deveni Radicchio Rosso di Treviso IGP, cicoarea sălbatică de pe marginea drumului trece printr-un proces atent de selecție și producție combinat cu îndemânarea practică.

Albă ca porțelanul și cu o textură cremoasă, Mozzarella di Bufala Campana DOP este produsă numai cu lapte proaspăt de bivoliță de apă.

Coapte în foietaj crocant, cu o crustă maro închis, tartele Geraardsbergse Mattentaarten IGP sunt o delicatesă flamandă.

Berea de München, produsă cu apă din pânze freatice de adâncime chiar de sub marele oraș, atrage an de an peste 6 milioane de turiști.

Unul din cele mai renumite vinuri italiene este Chianti DOP – iar faima sa s-a răspândit în întreaga lume.

Parfum de alune. Culoarea fildeșului auriu. Nu vorbim de o brânză oarecare, ci de Comté DOP!

Cine n-a auzit de Prosciutto di Parma DOP? Este un tip de jambon crud maturat, nelipsit din restaurantele italiene.

Una dintre cele mai vechi băuturi spirtoase din lume, whiskey-ul este distilat în Irlanda încă din secolul al VI-lea.

În regiunea Bordeaux se produc unele dintre cele prestigioase vinuri, bazându-se pe o experiență seculară și pe condiții ideale pentru cultivarea viței-de-vie.

Șofranul Krokos Kozanis DOP este cunoscut pentru aroma puternică și pigmentul de calitate.

Sărată și puțin acrișoară, brânza Feta DOP are o istorie la fel de bogată precum gustul său.

Indicații geografice în rețete

Haideți să plecăm într-o călătorie culinară prin Europa, pentru a experimenta noi arome oferite de produsele cu indicații geografice.