Skip to main content
Agriculture and rural development

Alimente și băuturi cu indicații geografice

Descoperiți produsele alimentare și băuturile europene protejate prin sisteme de indicații geografice. 

Alimentele și băuturile europene reflectă diversitatea culturală și bogăția solurilor de pe continentul nostru. Sistemele de indicații geografice ale UE protejează particularitățile acestor produse – metodele de producție, autenticitatea și condițiile de agromediu.

Indicațiile geografice includ indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Aceste sisteme protejează denumirea unui produs care provine dintr-o anumită regiune și care este realizat urmând o anumită metodă de producție tradițională.

În cazul DOP, materiile prime trebuie să provină din regiunea de origine, unde trebuie să aibă loc toate etapele de producție. În ceea ce privește IGP, măcar una din etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunea respectivă.

pdo-pgi-list-header_ro.png

Vadehavslam PGI

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Vanille de l’île de La Réunion PGI

Lauded for its unique aromatic profile, the production of Vanille de l’île de La Réunion PGI has been perfected with local expertise over 200 years.

Piranska sol DOP

Pe coasta slovenă, Piranska Sol DOP este produsă prin aceleași metode tradiționale de 700 de ani.

Daujėnų naminė duona IGP

Daujėnų naminė duona IGP este o pâine de secară din Lituania, de culoare închisă, produsă de locuitorii din satul Daujėnai.

Pera Rocha do Oeste DOP

Perele dulci din soiul Pera Rocha do Oeste DOP sunt culese de pe coasta de vest a Portugaliei.

Turrón de Alicante IGP

Turrón de Alicante IGP și Turrón de Jijona IGP sunt două specialități de nuga din sudul Spaniei, pe bază de migdale și miere

Dresdner Christsollen IGP

Cândva un desert favorit al conducerii saxone, Dresdner Christstollen IGP este o pâine dulce artizanală cu fructe uscate, migdale și condimente, unsă cu unt.

Asperges du Blayais IGP

Aroma fragedă și plăcută a sparanghelului Asperges du Blayais IGP se distinge în mod clar, făcând din această legumă o delicatesă vegetală specială produsă în sud-vestul Franței.

Montes de Toledo DOP

Măslinele Cornicabra sunt singurul soi folosit pentru obținerea uleiului Montes de Toledo DOP, care își are originea în dealurile Montes de Toledo din Spania.

Allgäuer Bergkäse DOP

Allgäuer Bergkäse DOP este o brânză germană preparată din lapte crud de vacă din regiunea Allgäu din Bavaria și zona învecinată Baden-Württemberg.

Strandzhanski manov med DOP

Strandzhanski manov med DOP este o miere de culoare cafeniu-închis, dulce și lichidă, obținută din pădurile de stejar din masivul Strandzha.

Suska sechlońska IGP

Prunele Suska sechlońska IGP afumate și dulci sunt un sortiment tradițional de prune uscate, obținut în cuptoare încălzite cu foc în sudul Poloniei.

Kraški pršut IGP

Preparat din pulpe proaspete întregi de porc, Kraški pršut IGP se usucă și se sărează în podișul Carst din sud-vestul Sloveniei.

Telemea de Sibiu IGP

Cu un gust plăcut, delicat și ușor acid, Telemeaua de Sibiu IGP este o brânză tradițională din România, obținută din lapte de oaie proaspăt.

Riso Nano Vialone Veronese IGP

Înrădăcinat în istoria Veronei și renumit pentru textura și gustul său distinctiv, acest orez italian special este perfect pentru risotto.

Loukoumi Geroskipou IGP

Din locul legendar al grădinilor sacre ale Afroditei, vine o explozie de culori și arome dulci.

Fava Santorinis DOP

Boabele dulci, aurii de Fava Santorinis DOP sunt recoltate într-un mic grup de insule din sudul Mării Egee.

Jambon d'Ardenne IGP

Jambon d'Ardenne IGP din Belgia își datorează savoarea caracteristică microclimatului Ardenilor, care este perfect pentru producerea acestui jambon.

Kalix Löjrom DOP

Nuanța portocalie specifică icrelor de Kalix Löjrom DOP este o particularitate a acestei specialități suedeze.

Gyulai Kolbász IGP

Gyulai kolbász sau Gyulai pároskolbász IGP sunt cârnați ungurești, care au o istorie fascinantă și o gust plăcut, afumat și picant.

Radicchio Rosso di Treviso

Pentru a deveni Radicchio Rosso di Treviso IGP, cicoarea sălbatică de pe marginea drumului trece printr-un proces atent de selecție și producție combinat cu îndemânarea practică.

Mozzarella di Bufala Campana DOP

Albă ca porțelanul și cu o textură cremoasă, Mozzarella di Bufala Campana DOP este produsă numai cu lapte proaspăt de bivoliță de apă.

Geraardsbergse Mattentaarten

Coapte în foietaj crocant, cu o crustă maro închis, tartele Geraardsbergse Mattentaarten IGP sunt o delicatesă flamandă.

Münchener Bier

Berea de München, produsă cu apă din pânze freatice de adâncime chiar de sub marele oraș, atrage an de an peste 6 milioane de turiști.

Chianti DOP

Unul din cele mai renumite vinuri italiene este Chianti DOP – iar faima sa s-a răspândit în întreaga lume.

Comté DOP

Parfum de alune. Culoarea fildeșului auriu. Nu vorbim de o brânză oarecare, ci de Comté DOP!

Prosciutto di Parma DOP

Cine n-a auzit de Prosciutto di Parma DOP? Este un tip de jambon crud maturat, nelipsit din restaurantele italiene.

Whiskey irlandez

Una dintre cele mai vechi băuturi spirtoase din lume, whiskey-ul este distilat în Irlanda încă din secolul al VI-lea.

DOP Bordeaux

În regiunea Bordeaux se produc unele dintre cele prestigioase vinuri, bazându-se pe o experiență seculară și pe condiții ideale pentru cultivarea viței-de-vie.

Krokos Kozanis DOP

Șofranul Krokos Kozanis DOP este cunoscut pentru aroma puternică și pigmentul de calitate.

Feta DOP

Sărată și puțin acrișoară, brânza Feta DOP are o istorie la fel de bogată precum gustul său.

Indicații geografice în rețete

Haideți să plecăm într-o călătorie culinară prin Europa, pentru a experimenta noi arome oferite de produsele cu indicații geografice.