Skip to main content
Лого на Европейската комисия
Agriculture and rural development

ЗНП Allgäuer Bergkäse

Защитеното наименование за произход (ЗНП) гарантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион.

Произход

ЗНП Allgäuer Bergkäse е сирене, приготвено от сурово краве мляко в германската част на регион Алгой. То получава европейското защитено наименование за произход през 1997 г.

Характерните особености на ЗНП Allgäuer Bergkäse се дължат на прясното мляко от стада, пасящи по високопланинските ливади на северните склонове на Алпите. Районите на Линдау (езерото Констанц), Обералгой, Осталгой, Унтералгой в швабската част на Бавария, включително общините Кауфбойрен, Кемптен и Меминген, които също се намират в тази част на Германия, предлагат уникалната среда за производството на това известно сирене. ЗНП Allgäuer Bergkäse се произвежда също в областите Равенсбург и Бодензеекрайс в югоизточната част на съседната провинция Баден-Вюртемберг.

Стадата пасат по тучните планински ливади с гледка към алгойските Алпи. iStock.com/Drepicter
Стадата пасат по тучните планински ливади с гледка към алгойските Алпи. iStock.com/Drepicter

Сред тучните планински пасбища и спиращите дъха гледки на алгойските Алпи швейцарските пастири започват работа около 1820 г. Швейцарски алпийски производители на мляко се установяват в региона Алгой, като откриват, че той им напомня за родните места заради климата, пейзажите и земеделската структура. Поради това те започват да използват свои собствени техники за производство на сирене, като черпят вдъхновение от швейцарския ементал например. Това води до производството на нови сортове сирене, както и до усъвършенстване на съществуващите сортове, особено Bergkäse (планинско сирене).

Производство

allgauer-bergkase-and-cheesemaker.jpg

Всяка планинска верига придава специален вкус и в случая на ЗНП Allgäuer Bergkäse това не е изключение. От млякото до сиренето поддържането на високи стандарти на качество е от първостепенно значение. Както е определено от местната млечна асоциация, млякото се доставя от ясно определен район на производство. Производителите на сирене в района използват само необработено краве мляко, което се загрява до температура под 40 °C преди подсирването.

Зрялата пита на ЗНП Allgäuer Bergkäse тежи от 15 до 50 kg. Дупките, наричани също очите на сиренето, обикновено са с размер на грахово зърно и се развиват изолирано и на рядко в сиренето. Съдържанието на сухо вещество в ЗНП Allgäuer Bergkäse е 62 %, а периодът на зреене на сиренето е 4 месеца. Минималното съдържание на мазнини е поне 45 до 49 %.

ЗНП Allgäuer Bergkäse не може да бъде имитирано, тъй като запазва мекия до силен аромат на алпийските пасища.

За повече информация

ЗНП Allgäuer Bergkäse — правни спецификации

Защитено наименование за произход

Качествени храни и напитки в Европа