Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Geografiska beteckningar för livsmedel och drycker

Upptäck europeiska livsmedel och drycker som skyddas av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar. 

Europas mat och dryck speglar kontinentens kulturella mångfald och bördiga jordar. EU har ett system med skyddade beteckningar för att skydda unika kunskaper, traditioner och miljö- och jordbruksförhållanden.

Systemet omfattar skyddade geografiska beteckningar (SGB) och skyddade ursprungsbeteckningar (SUB) som skyddar namnet på en produkt som kommer från en viss region och framställs med särskilda traditionella metoder.

För skyddade ursprungsbeteckningar måste råvaran komma från ursprungsregionen och alla produktionssteg måste äga rum där. För skyddade geografiska beteckningar räcker det med att produkten åtminstone delvis är framställd i området.

pdo-pgi-list-header_se.png

The hardy, nutrient rich grasses found in the salt meadows of the Wadden Sea region give Vadehavslam PGI its distinctly salty and delicious taste.

Alho da Graciosa PGI garlic is characterised by its medium-low intensity aroma, even uncrushed.

Saltet Piranska Sol SUB har producerats längs den slovenska kusten enligt samma traditionella metoder i 700 år.

Turrón de Alicante SGB och Turrón de Jijona SGB är nougatkonfekt från östra Spanien, som är fyllda av sötman från mandel och honung.

Dresdner Christstollen SGB var förr i tiden de sachsiska kungligheternas favorit och är en handgjord välkryddad frukt- och nötkaka som penslas med smör och pudras med florsocker.

Den milda och söta smaken hos Asperges du Blayais SGB är mycket karakteristisk och gör den här sparrisen till en mycket speciell grönsaksdelikatess som odlas i sydvästra Frankrike.

Olivoljan Montes de Toledo SUB får endast tillverkas av oliver av sorten cornicabra från området kring Montes de Toledo i Spanien.

Allgäuer Bergkäse SUB är en tysk ost som tillverkas av rå ystmjölk från Allgäuregionen i Bayern och den angränsande delstaten Baden-Württemberg.

Strandzhanski manov med SUB är en mörkbrun, söt och flytande honung från ekskogarna i bergskedjan Strandzha.

Med sin rökiga och söta smak är Suska sechlońska SGB en traditionell produkt som består av plommon som torkas i vedeldade ugnar i södra Polen.

Kraški pršut SGB framställs av hela färska skinkor och torkas och saltas på Karstplatån i sydvästra Slovenien.

Telemea de Sibiu SGB är en angenäm, mogen och skarp traditionell rumänsk ost av färsk fårmjölk.

Detta utmärkta italienska ris med rötter i Verona och känt för sin karakteristiska konsistens och smak passar perfekt till risotto.

De torkade gyllengula ärtorna Fava Santorinis SUB kommer från en liten ögrupp i södra Egeiska havet.

Belgiens Jambon d’Ardenne SGB har fått sin karakteristiska smak från Ardennernas mikroklimat, som är perfekt för att producera skinka.

Kalix löjrom har en särskild orange färg som utmärker denna svenska specialitet.

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB är en ungersk korv med en fascinerande historia och en mild rökig och kryddig doft.

Estnisk vodka är en spritdryck som framställs i Estland med etanol från råg, vete och/eller potatis som odlats i landet.

Cikorians resa från dikesblomma till Radicchio Rosso di Treviso har skett tack vare förädling, innovation och hantverk.

Mozzarella di Bufala Campana är porslinsvit med en krämig konsistens och produceras endast av färsk mjölk från vattenbuffel.

Geraardsbergse Mattentaarten SGB är en traditionell flamländsk bakelse, med frasig smördeg och mörkbrun skorpa.

Det kända Münchenölet använder vatten från de källor som döljer sig i berget under staden och bidrar till att locka sex miljoner besökare till München varje år.

Chianti SUB är bland de mest kända italienska vinerna.

Nötaktig smak. Gyllenvit färg. Comté är inte vilken hårdost som helst.

Vem har inte hört talas om parmaskinka, eller Prosciutto di Parma SUB? Den här italienska mognadslagrade skinkan hittar man i de flesta italienska delikatessdiskar och restauranger.

Irländsk whisky är en av världens äldsta spritdrycker och har destillerats i Irland sedan 500-talet.

Bordeauxvinerna har sedan flera århundranden ett mycket gott rykte. Man har stor erfarenhet av vinodling i området och villkoren för vinodling är utmärkta.

Krokos Kozanis SUB är ett saffran som är känt för sin starka färg och kraftiga smak.

Äkta fetaost är salt, syrlig och smakrik och har en anrik historia.

Recept med namnskyddade ingredienser

Följ med på en kulinarisk resa genom EU och prova nya smaker.