
Längst västerut på den europeiska kontinenten utmed Atlantens kust ligger fruktodlingarna där Pera Rocha do Oeste SUB växer. Päronet härstammar från ett enda träd som upptäcktes av en slump på en bondgård i Portugals Sintraregion för över 150 år sedan.
Det gulgröna skalet på ett Pera Rocha do Oeste SUB är lite prickigt på toppen med en rodnad på solsidan, medan fruktköttet är saftigt, sött och aromatiskt.
Ursprung
Pedro António Rocha stötte 1836 av en slump på ett päronträd av en unik och okänd sort på sin gård i Sintra, en region som ligger mellan Lissabon och Atlanten.
När Rocha insåg att trädet gav ett fantastiskt gott päron bjöd han in vänner och grannar till sin gård varje september för att prova och njuta av frukten. Rocha delade med sig av ympkvistar till sina vänner och till sin upptäckares ära spred sig sorten snabbt i Oesteregionen under namnet Pera Rocha.

Att en sådan unik päronsort spontant kunde uppstå på Rochas gård beror på områdets naturliga mikroklimat. Havsvindar drar in över regionen som också skyddas av Sintrabergen (som historiskt har kallats för Lunae Mons, dvs. månbergen). Regionen har också en jordmån som går tillbaka till juraperioden. Päronen kräver förutom jordens näringsegenskaper vinterkyla för att utvecklas ordentligt medan sommarsolen ger deras skal en rosa nyans.
Nästan 90 år efter upptäckten erkändes päronet officiellt som en specifik sort vid den andra nationella pomologikonferensen i Alcobaça i Portugal. På konferensen talade jordbruksexperten Guilherme Joaquim da Matta om sitt besök på Rochas gård:
...Många i Ribeira de Sintra sa att de kände till det ”Rocha”-päronträd som de första ympgrenarna kom ifrån… De visade mig just det trädet, som står i ett litet dike mellan päronlunden och åkrarna... En sak som genast slog mig var att trädet är så robust. Jag tittade i själva verket på ett exemplar som jag utifrån dess utseende och vad de äldre som var närvarande berättade för mig insåg var inte mindre än 90 år gammalt.
Vid den tiden hade Pera Rocha do Oestes särdrag inte bara erkänts av forskarna utan också av konsumenterna och matälskare och päronet hade snabbt blivit en symbol för regionen.
Pera Rocha do Oestes unika egenskaper erkändes också av EU 2003 då produkten fick skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
Produktion

Pera Rocha do Oeste SUB odlas och paketeras bara i 29 kommuner i Oesteregionen (som kallas så eftersom det är Portugals västligaste regioner).
Lokal expertis används för odlingen i päronlundarna. Eftersom regionens specifika klimatförhållanden är viktiga för att frukten ska utvecklas fullt ut, odlar, behandlar och skördar man päronen i samklang med naturen.
Skörden börjar fjorton dagar in i augusti och engagerar ofta hela bygden. Varje år hjälper 15 000 personer till att plocka drygt 173 000 ton päron. I vissa fruktodlingar plockas päronen fortfarande för hand på traditionellt sätt genom att hålla i frukten och vicka lite på den för att inte skada stjälken.
Efter skörden lagras päronen i lådor under träden. Lådorna transporteras sedan till lager, där päronen märks med partinummer och lagras svalt. Pera Rocha do Oeste SUB är känt för sin långa hållbarhet och går att hitta i affären och fruktskålen från augusti till maj.

Päronet är först fast och knaprigt för att sedan mogna och bli mjukare med tiden med ett saftigt och mjukt fruktkött (en process som kallas ”smältning” i pärontermer). En annan utmärkande egenskap är det bronsfärgade fläckiga område med något grövre konsistens som finns runt päronets bas och stjälk.
Pera Rocha do Oeste SUB används ofta i sallader, likörer och fruktjuicer, men det är en särskilt populär ingrediens i efterrätter.