Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Historia

Det var grekerna som började med vinrankor och vintillverkning i det som i dag är Frankrike, men den stora tillväxten i Bordeaux vinproduktion beror på en kombination av politiken under medeltiden och en ytterst märkvärdig kvinnas inflytande.

Eleonora av Akvitanien var först gift med Frankrikes kung, men eftersom ingen arvinge föddes i äktenskapet, annullerades det och hon gifte om sig med Henrik av Anjou, som sedan blev kung i England. Eleonora var inblandad i många intriger, två försök till kidnappning och till och med ett misslyckat försök att avsätta maken och lägga beslag på tronen i sin sons namn.

Hennes historia har inspirerat Hollywoods filmmakare (Katherine Hepburn fick en Oscar för sin roll som drottningen), men framförallt gav den vinexportörerna i Bordeaux monopol på en lönsam export till England. Vinhandeln från Eleonores Akvitanien blomstrade och antalet vingårdar i området runt havsviken Gironde ökade kraftigt. Detta var dock en övergående trend. Handeln med England minskade nämligen då Akvitanien kom under fransk överhöghet efter hundraårskriget.

Trots detta bakslag kunde Bordeauxvinerna ändå finna vägar att spridas och blomstra. Under århundradena som följde skapades nya handelsförbindelser med Nederländerna och handelsstäderna runt Östersjön. I dag exporteras vinerna till mer än 150 länder.

Den goda kvaliteten har spelat en stor roll för Bordeauxvinernas internationella renommé. År 1855 var Frankrike värdland för världsutställningen, med mer än 5 miljoner besökare från hela världen. För att skydda ryktet hos vinerna från Bordeaux under denna enorma utställning, begärde Napoleon III ett nytt klassificeringssystem för att intyga Bordeauxvinernas höga kvalitet. Systemet lever kvar än i dag och kompletterades 1973 genom att Bordeauxvinerna fick en skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Härigenom skyddas Bordeauxvinernas internationella rykte ytterligare och man erkänner de unika särdragen i regionen och deras betydelse.

Produktion

Vinproduktionen sker runt havsviken Girondes utlopp i Atlanten och längs floden Dordogne och sträcker sig från Atlantkusten ungefär 10 mil inåt landet. Den sandiga jordmånen ger utmärkta förutsättningar för vinrankorna och den varma temperaturen gör att de växer väl. Denna ”terroir” (dvs. miljön som omger vinrankan) gör att vinerna blir olika, eftersom man kan odla många olika druvsorter. Bordeauxvinerna är röda, vita eller rosé och framställs på många olika druvor, även om druvan merlot är vanligast för rödvin och vitt vin oftast görs på sauvignon blanc eller semillon.

Arbetet i vingårdarna pågår året runt, och säsongen inleds i oktober. Vinodlarna plogar vingårdarna på hösten och beskär sedan vinrankorna under vintern, för att få en skörd med hög kvalitet.

På våren knoppas vinrankorna och så småningom får de också blad. På senvåren och under sommaren ställs odlarnas kunskaper, som har överförts mellan generationerna, på prov. De väljer noga ut de grenar som ska ge de bästa druvorna och plockar bort omogna druvor under den s.k. gröna skörden. På det sätter blir de druvor som sitter kvar bättre. Sedan provar odlarna druvorna för att se när det är dags att skörda. När druvorna har mognat, skördas de och krossas därefter, innan de läggs att jäsa till vin.

Läs mer

Bordeaux SUB - rättsakt

Skyddad ursprungsbeteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU