Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Historia

Enligt historiska källor ska vattenbuffeln ha kommit till Italien på 600-talet. Djuret är mycket uppskattat för sin styrka och förmåga att gå över sankmark utan att sjunka och användes därför för att ploga jorden. Från 1100-talet började man tillverka buffelost av kornas mjölk.

En av dessa ostar, Mozzarella di Bufala Campana (buffelmozzarella från Kampanien), började som en lokal specialitet från de sanka slätterna i södra Italien. Dess unika smak beror på vattenbuffelns föda. Allt foder kommer från det lokala området, en unik miljö med små vattendrag kors och tvärs över de vulkaniska slätterna, och ger äkta Mozzarella di Bufala Campana dess speciella smak. Kopplingen till miljön i kombination med osttillverkarnas hantverksskicklighet har starkt bidragit till att den lokala osten nu är eftertraktad i hela världen.

Produktion

När man gör Mozzarella di Bufala Campana måste ostframställningen börja inom 60 timmar efter mjölkning. När mjölken har kommit till mejeriet tillsätter man vassle för att syra den. Vasslen måste komma från vattenbufflar på samma gård som den där mjölken kommer från, eller från granngårdarna. Mjölken värms till mellan 33 och 39 grader och därefter tillsätts kalvlöpe så att mjölken koagulerar.

Ostmassan blandas sedan med kokande vatten och smälts och knådas för att få en elastisk konsistens. Sedan formar och skär man mozzarellan omsorgsfullt och lägger bitarna i kallt vatten. Osten hårdnar då och får sin välbekanta tunna skorpa runt den mjuka kärnan. Osten läggs sedan i saltlake innan den förpackas. Detta måste göras omedelbart på produktionsplatsen.

Vätskan som mozzarellan ligger i består av en blandning av saltlake och en syra och ska skydda ostens smak och konsistens. Vätskan bidrar också till smaken. Osten kan också rökas med traditionella och naturliga metoder. Om osten är rökt ska det anges på märkningen.

Läs mer

Mozzarella di Bufala Campana SUB – rättsakt

Skyddad ursprungsbeteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU