Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Montes de Toledo SUB

Den skyddade ursprungsbeteckningen (SUB) är en garant för att all produktion, bearbetning och beredning görs i det specifika området.

Historia

Montes de Toledo SUB är en extra jungfruolja som produceras i ett avgränsat område kring bergskedjan Montes de Toledo i Spanien.

Olivträd av sorten cornicabra växer och frodas i Montes de Toledo i Spanien. © D.O.P. Montes de Toledo

Olivodlingen, som introducerades i området av feniciska och grekiska bosättare, utvecklades mycket under romartiden. Från och med den moriska tiden och fram till 1700-talet användes oliverna främst lokalt.

Sedan dess har olivodlingen vuxit i omfattning. Sorten cornicabra, som odlas på olivträd av Olea Europea L., har stått sig genom tiderna och är nu den enda sort som används för att producera olivoljan Montes de Toledo SUB. Olivoljan fick år 2000 status som skyddad ursprungsbeteckning.

Det är ingen slump att oliver av cornicabra odlas kring Montes de Toledo. Områdets jordmån och klimat, och det arbete som lagts ner av många generationer olivodlare, har lett till att sorten cornicabra valts ut, eftersom den är ypperligt anpassad till området.

Olivoljan Montes de Toledo

Jordar som inte är särskilt bördiga har präglat grödan som är utsatt för konstant stress. Resultatet är en oliv som genom anpassning till naturförhållandena har utvecklat en alldeles egen arom som är betecknande för den utvunna olivoljan. Olivoljan är mycket fyllig i munnen, har en fruktig och aromatisk smak och genomsnittlig till hög bitterhet.

Oliverna till olivoljan Montes de Toledo SUB kommer från 128 kommuner i sydvästra delen av provinsen Toledo och nordvästra delen av provinsen Ciudad Real, och det är också här som oljan produceras och buteljeras. Färgen på Montes de Toledo SUB varierar från gyllengul till intensivt grön beroende på skördetidpunkt och plats.

Produktion

Hemligheten bakom kvaliteten på den extra jungfruoljan Montes de Toledo SUB från olivsorten cornicabra är omsorgen om oliverna i alla produktionssteg så att oljan inte försämras och dess smak, arom och utmärkande egenskaper bevaras.

Allting börjar i olivlundarna där endast oliver som plockats från träden används för att producera Montes de Toledo SUB. Därefter transporteras de långsamt på vagn eller i lådor till pressen så att oliverna inte krossas. Oliverna måste nå pressen senast 24 timmar efter skörd.

två bönder skördar oliver med traktor och nät
Oliverna plockas så att trädet inte skadas. © D.O.P. Montes de Toledo

Vid pressen tillämpas en strikt sortering för att garantera att oliver som plockats från trädet och marken och andra sorter än cornicabra behandlas separat. På så sätt undviker man i möjligaste mån att oliverna skadas eftersom de inte kan lagras.

Montes de Toldeo – tank

Därefter ska oliverna blandas i högst 60 minuter. Endast en blandningsfas är tillåten. Under fasen får temperaturen inte överstiga 30 °C och temperaturen på olje- och vattenblandningen i centrifugen måste vara under 35 °C. Vid pressningen ser man genom lämplig testning till att oljan uppfyller de fysiska och kemiska normerna.

Den extraherade oljan lagras sedan i tankar av rostfritt stål eller ogenomskinliga behållare av epoxiharts eller glasfiber, helst inomhus, där oljan skyddas mot temperaturväxlingar och ljus. Temperaturen på oljan får inte överstiga 25 °C.

Slutligen kontrolleras oljan än en gång och tappas på behållare av glas, belagd metall, plast eller porslin. Alla förpackningar måste vara försedda med logotypen för beteckningen och orden ”Denominación de Origen Protegida Montes de Toledo” eller ”DOP Montes de Toledo” och ett garantibevis med en numrerad andra etikett utfärdad av kontrollorganet.

Olivoljan Montes de Toledo SUB har medelstark till stark fruktighet, bitterhet och kryddighet.

Läs mer

Montes de Toledo SUB – rättsakt

Skyddad ursprungsbeteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU