Skip to main content
Agriculture and rural development

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB

Den skyddade geografiska beteckningen är en garant för att produkter i åtminstone ett steg produceras, bearbetas och bereds i området.

Historia

gyulai-kolbasz-top-image.jpg

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB är en känd rökt och lagrad korv från Ungern. Den framställs bl.a. i städerna Békéscsaba och Gyula, som också gett korven dess namn.

gyulai-kolbasz-horiz03.jpg

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB kommer från den sydöstra delen av den stora slätten, ett av de lägst liggande områdena i Ungern. Det milda inlandsklimatet främjar traditionell spannmålsodling och djurhållning i området. Från och med 1880-talet började boskapshandlare göra ett uppehåll i området på väg till marknaden. Det var då som slaktarna lade grunden till dagens köttberedningsindustrier.

gyulai-kolbasz-portraits-jozef-andras.jpg

I början av 1900-talet hade vissa slaktare blivit riktigt skickliga. En av dem var József Balogh Jr. vars korv vann första priset i en internationell tävling 1910. Men det var ändå András Stéberl, som 1912 var lärling i Baloghs stora familjeföretag, som bidrog till att framställningen mekaniserades. År 1935 var det hans tur att ta sina produkter till en internationell mässa, där hans små parvisa Gyulai kolbász vann en guldmedalj. András Stéberl lade grunden till en av de största köttfabrikerna i området som tillverkade Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász och andra torkade korvprodukter.

gyulai-kolbasz-horiz02.jpg

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB fick skyddad geografisk beteckning (SGB) 2010. Över hundra år av nationella och internationella priser vittnar om det goda ryktet och kvaliteten hos denna ungerska specialitet:

brussels-world-fair-gold-medal-certificate.jpg
  • Världsutställningen i Bryssel, 1910, guldmedalj, hedersdiplom.
  • Världsutställningen i Bryssel, 1935, guldmedalj, hedersdiplom.
  • Rätt att använda märket Kiváló Áruk Fóruma (utmärkt ungersk produkt).
  • Foodapest Success Award, 2000.
  • Magyar Termék Nagydíj (det stora priset för ungerska produkter), 2001.
  • Magyar Minőség Háza (det ungerska verket för kvalitetskontroll), 2001.
  • Specialpris för exportutveckling, 2001.

I historien om Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász kombineras gamla traditioner med ny teknik på ett framgångsrikt sätt.

Produktion

hungarian-mangalica-pig.jpg

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász framställs av finfördelat kött och fast fett från särskilda korsningar av svin, bl.a. de ungerska ullsvinen, mangalica. Raserna hampshire, duroc och pietrain och hybrider av dessa används också. Köttet tas från lår, bog, lägg, buk, kotlettrad, bogstek och karré. Eftersom styckningen sker för hand kan alla senor avlägsnas och köttets kvalitet bevaras.

De första stegen i beredningen sker med maskin (malning och stoppning). Köttet och fettet måste hållas kallt. Köttet och fettet mals, innan kryddorna tillsätts. Kryddblandningen består av salt, malen söt och stark paprika, vitlök, peppar och malen kummin. Färsen stoppas i tunntarm av gris som knyts parvis, och knipsas av i änden. När korven framställs för att skivas stoppas den i konsttarm som släpper igenom ånga. I nästa steg röks korven, vanligtvis över björkved. Korven röks i två–tre dagar på en relativt fuktig plats.

gyulai-kolbasz-horiz04.jpg

Slutligen konserveras korvarna genom torkning i 14–16 dagar. Därefter efterlagras de och fuktinnehållet i den paketerade produkten jämnas ut. Färgen bevaras tack vare de naturliga kryddornas antioxiderande effekt.

Gyulai kolbász eller Gyulai pároskolbász SGB bör vara 18–26 cm långa. De säljs parvis eller skivade, men då utan skinn. Korvarna är rödbruna och har en något ojämn och skrovlig ytan, med fettbitar som syns genom skinnet. De har en trevlig rökig och kryddig doft och har fått sin behagliga smak och doft från kryddblandningen som används.

Läs mer

Gyulai kolbász SGB – rättsakt

Skyddad geografisk beteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU