Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Historia

Ursprunget till Radicchio Rosso di Treviso är omhuldat av myter, men den kanske mest poetiska sägnen är att det första cikoriafröet hamnade på ett kyrktak, där lokala munkar skötte om det. De flesta anser dock att det var den belgiske trädgårdsmästaren Francesco Van den Borre som introducerade sorten genom att använda belgiska odlingsmetoder på italiensk cikoria. Oavsett vad som är sant hade Radicchio Rosso di Treviso vid 1900 blivit en så stor specialitet att man anordnade utställningar för att hylla dess egenskaper.

Produktion

Radicchio Rosso di Treviso odlas uteslutande i ett litet område i nordöstra Italien, i ett fåtal kommuner runt städerna Treviso, Padua och Venedig. Här får salladen sitt vatten från flera lokala källor. Det finns både tidiga och sena sorter med något olika smak och konsistens, men båda sorterna behandlas på liknande sätt.

Radicchio Rosso di Treviso planteras före slutet av juli och får växa till hösten då den skördas. Den tidiga sorten kan skördas redan från den 1 september, medan den sena sorten skördas efter den första frosten. Efter skörden tvättas salladen och man tar bort de yttersta bladen. Salladshuvudena buntas sedan samman och läggs i nät eller lådor. De förvaras sedan försiktigt så att de inte skadas.

Salladen är nu klar för blekning och drivning så att den får sin särskilda färg och krispighet. Salladen placeras i mörka tankar där rötterna blötläggs i lokalt källvatten som ska hålla en konstant temperatur. Men bladen får aldrig ligga i vatten! Den här processen lurar växten ur övervintringen och får den att växa på nytt. Mörkret i tanken gör att det inte bildas något klorofyll och att stjälkarna bleknar.

Innan produkten kan säljas som Radicchio Rosso di Treviso tar man för hand bort de yttre bladen och skär till roten. Det här kräver stor finess eftersom det är på det här sättet som Radicchio Rosso di Treviso får sitt typiska utseende innan den säljs.

Läs mer

Radicchio Rosso di Treviso SGB – rättsakt

Skyddad geografisk beteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU