Skip to main content
Agriculture and rural development

Chianti SUB

Den skyddade ursprungsbeteckningen SUB är en garant för att all produktion, bearbetning och beredning görs i den specifika regionen.

Historia

Chianti SUB kommer från den italienska regionen Toscana, där vingårdarna alltid har varit en del av landskapet. Man har till exempel hittat fossiler av vinrankor som är mer än tio miljoner år gamla.

De äldsta spåren av vinodling är från 700-talet f.Kr, dvs. från den etruskiska perioden (700-200-talet f.Kr). Redan då uppskattades toskanskt vin och exporterades till södra Italien och Gallien (största delen av det som i dag är Frankrike).

”Landskapet i Chianti” av Francesco Sgroi (enligt CC BY 2.0-licensen)
”Landskapet i Chianti” av Francesco Sgroi (enligt CC BY 2.0-licensen)

Chianti SUB blev ett begrepp från tidig medeltid och kullarna mellan Florens och Siena blev kända som Chiantibergen. Området var känt för sin vinodling och de tre mest kända byarna i området (Castellina, Gaiole och Radda) gick ihop för att bilda Lega del Chianti.

1716 avgränsades vinområdet av storhertig Cosimo III av Toscana, som beslutade att Chianti som namn på vinet endast fick användas av vinproducenter i byarna i Lega del Chianti, byn Greve och dess omgivningar.

Sedan dess har det avgränsade området för att producera Chianti SUB ökat och omfattar i dag största delen av Toscana, med provinserna Arezzo, Florens, Pistoia, Pisa och Siena. Området fick den italienska ursprungsbeteckningen DOC den 9 augusti 1967.

Tillverkning

Särdragen hos Chianti SUB beror på områdets klimatförhållanden och geografin. De perfekta förutsättningarna för vinodling beror på det varma Medelhavsklimatet, som influeras av Tyrrenska havet och temperaturen som sjunker på höjderna. Druvor som växer högre upp får en bra balans i socker och syra på grund av de stora temperaturskillnaderna under dygnet.

De druvsorter som finns i området är huvudsakligen sådana som har odlats där länge. En röd Chianti måste innehålla 70–100 procent av druvan sangiovese.

”l'uva del chianti” av Francesco Sgroi (enligt CC BY 2.0-licensen)
”l'uva del chianti” av Francesco Sgroi (enligt CC BY 2.0-licensen)

Vinrankorna med druvor till Chianti SUB får inte växa högre upp än på 700 meters höjd, och i allmänhet växer de på 200–400 meter. Det finns inga andra begränsningar för vinodlingen, så länge man ser till att inte påverka druvan och rankans särdrag. Det är dock strängt förbjudet med horisontell vinodling.

Det finns olika sorters Chianti SUB, där lagringsmetoderna skiljer sig åt, eller där druvsammansättningen varierar. Exempel på detta är Chianti superiore och Chianti riserva. Men de måste alla framställas i det skyddade ursprungsområdet och på druvor från området.

Läs mer

Chianti SUB – rättsakt

Skyddad ursprungsbeteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU