Skip to main content
Agriculture and rural development

Loukoumi Geroskipou SGB

Den skyddade geografiska beteckningen är en garant för att produkter i åtminstone ett steg produceras, bearbetas och bereds i området.

Historia

Enligt legenden steg Afrodite upp ur havet vid klippan Petra tou Romiou på Cypern och anlade sin heliga trädgård i Geroskipou.

Afrodites klippa eller Petra tou Romiou

Även om de legendariska trädgårdarna har svepts in av myternas och tidens dimma blomstrar Geroskipou idag i loukoumins alla färger. Konfekttillverkningen inleddes 1895 då Sophocles Athanasiou efter flera år utomlands återvände till sin hemby med ett recept i resväskan.

Under sina resor hade Athanasiou blivit förtjust i loukoumi (även känd som lokum eller Turkish delight), en söt konfekt som tillverkas i Turkiet och runt Medelhavet. Vid återkomsten hade han utformat ett recept enligt egen smak.

Han grundade en liten fabrik och öppnade en loukoumibutik nära torget i Geroskipou 1895. Snart spred sig ryktet om butiken och dess godsaker på ön och utanför landet.

Skaparna av Loukoumi Gerospikou och deras butik

År 1920 lämnade Athanasiou över företaget till dottern Chariklia och svärsonen Gabriel Hadjizinoviou. Därefter tog parets son Nikodemos Gabriel över och sedan 1990 har hans fru Evdokia och sonen George fortsatt traditionen.

Familjen Athanasiou, som säljer sina produkter under namnet ”Aphrodite Delights”, har inspirerat andra konfekttillverkare att börja tillverka loukoumi enligt samma specifikationer och på så sätt fördjupas sambandet mellan staden och dess delikatesser.

Sambandet är så starkt att Loukoumi Geroskipou blev den första cypriotiska produkt som beviljades en skyddad geografisk beteckning, SGB, 2007. Det är den enda loukoumisort som fått detta erkännande.

Produktion

Allt sedan Sophocles Athanasiou gjorde sin första loukoumi 1895 har konfekten tillverkats på samma sätt och enligt samma recept i och kring Geroskipou.

Familjen Athanasiou

Konsten att tillverka Loukoumi Geroskipou ligger i att åstadkomma den sötma och konsistens som skiljer produkten från andra loukoumisorter. Till skillnad från många andra sorter innehåller Loukoumi Geroskipou varken glukos eller gelatin. För att få den smak och konsistens som önskas måste varje steg i tillverkningen ske med tålamod och precision, med hjälp av det lokala kunnande som formats av tid och tradition.

Processen inleds med att vatten hälls i en stor, upphettad gryta. Därefter tillsätts socker och citronsyra. Blandningen får sjuda i 100 °C i 35 minuter.

loukoumi-gerospikou-bottom-image.jpg

För att blandningen ska tjockna tillsätts majsstärkelse utrört i kallt vatten. Blandningen måste nu kokas i en temperatur på 100–130 °C i två timmar och omröras 36 varv per minut.

Därefter tillsätts smakämnen från en lista som godkänts på förhand. Varje smak har noga valts ut för att komplettera loukoumins naturliga sötma. Bland smakerna finns ros, jordgubb, mandarin, banan, bergamott och pistasch. Ibland tillsätts hushållsfärg, choklad eller rostade nötter. Ingredienserna, bl.a. mandlar och honung, är lokala och kommer från provinsen Pafos.

När smakerna har tillsatts hälls den trögflytande smeten i stora formar. När den har kallnat får den sin slutgiltiga gelatinösa konsistens som kännetecknas av en fasthet som gör att den återfår sin form om man klämmer på den samtidigt som den smälter om man stoppar den i munnen.

Den slutliga produkten skärs i portionsbitar som beströs med pudersocker eller kokosflingor.

Läs mer

Loukoumi Geroskipou SGB – rättsakt

Skyddad geografisk beteckning.

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU