Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Geraardsbergse Mattentaarten SGB

Den skyddade geografiska beteckningen är en garant för att produkter i åtminstone ett steg produceras, bearbetas och bereds i området.

Historia

Innan kylskåpen kom var det bara de allra rikaste, eller klostren, som hade tillgång till is. Det var ett stort problem att bevara mjölk. Ett av de enklaste sätten var att göra ost av den. Då bildas först ostmassa. Mattentaarten, en flamländsk bakelse med fyllning av ostmassa, utvecklades som ett läckert sätt att bevara ostmassan.

Precis som när det gäller de flesta gårdsprodukter kommer vi förmodligen aldrig att veta vem som uppfann denna unika konserveringsmetod, men vad vi vet är att redan i de allra första skriftliga källorna till Geraardsbergse Mattentaart är kvaliteten en viktig fråga. År 1665 fastställde befolkningen i Geraardsbergen nya regler som innebar att mattentaarten måste hålla en viss kvalitet för att få säljas i staden. Bakelseälskarna gick ett steg längre 1752, då den dåtida härskaren, Maria Teresia av Österrike, godkände kvalitetsreglerna och gav Geraardsbergse Mattentaart sitt kungliga sigill.

Denna tradition att säkra bakelsernas kvalitet har levt vidare i modern tid. 1978 grundades brödraskapet Geraardsbergse Mattentaart. Brödraskapet skyddar denna lokala delikatess, och har en viktig roll för att kontrollera att endast ostmassa (mat) av högsta kvalitet används vid framställningen av bakelserna. Sedan 1980 har Geraardsbergse Mattentaarts unika historia och smak firats med en alldeles egen bemärkelsedag. I slutet av april bygger brödraskapets medlemmar ett fullt fungerande bageri på stora torget, där de demonstrerar för både lokalbefolkningen och besökare hur denna unika specialitet tillagas, och därmed bidrar till att traditionen lever vidare.

Produktion

Den viktigaste ingrediensen i Geraardsbergse Mattentaart är, som namnet antyder, ostmassa (s.k. mat). Den görs av färsk obehandlad mjölk, kärnmjölk och, eventuellt, lite vinäger. Mjölken ska produceras i själva Geraardsbergen eller i den angränsande kommunen Lierde.

Själva bakelserna bakas med finsilad ostmassan, ägg, socker, frasig smördeg och ibland, beroende på receptet, mandelarom. Först hälls ostmassan i smördegen, som utgör bakelsens botten. Sedan täcks den med ett andra lager smördeg, som utgör locket, och så penslas det hela med ett tunt lager av ägg. Bakelserna bereds av bagare från närområdet, men de färdiga ogräddade bakelserna kan sedan frysas och bakas ut på annat håll, så att äkta Geraardsbergse Mattentaart kan avnjutas över hela världen.

Läs mer

Geraardsbergse Mattentaarten SGB – rättsakt

Skyddad geografisk beteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU