Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Estnisk vodka GB

Geografisk beteckning skyddar namnet på en spritdryck eller ett smaksatt vin som kommer från ett land, en region eller en plats och garanterar att minst ett steg i destilleringen eller beredningen äger rum i den regionen.

Historia

Estnisk vodka GB är en alkoholhaltig dryck som görs av etanol som framställs av råg, vete och/eller potatis som odlas i landet. Vodkan tilldelades EU:s geografiska beteckning 2008.

Vodka har tillverkats i Estland i över 500 år och det första skriftliga beviset på vodkatillverkning i landet är en bestämmelse i bränneriets stadgar i det stora gilleshuset i Tallinn från 1485. Landets kall att tillverka vodka bottnar i det faktum att man har hållit liv i de bästa metoderna att tillverka denna dryck, som är landets stolthet.

close up of wheat heads

Råg och vete har i århundraden varit de viktigaste sädesslagen i Estland. Det som mest påverkar den estniska vodkans utseende och smak är att man främst använder höstsäd för tillverkningen på grund av dess mineralrika innehåll. Höstråg, som är den säd som man föredrar vid tillverkningen av spritdrycken, är ett av de sädesslag som man oftast odlar ekologiskt i landet, vilket bevarar rågens rena och autentiska karaktär.

Guinness Book of World Records, 1997

Estlands starka potatisodlartradition spelar också en viktig roll i landets etanolframställning. Trenden, som började på 1800-talet, kulminerade då Estland 1997 hamnade i Guinness rekordbok (s. 92) som det land som tillverkar den etanol från potatis som har högst alkoholhalt i (98 %) i världen. Vodka gjord på potatis tillverkas nu bara i relativt små mängder, men har blivit en produkt som är typisk för Estland.

Den estniska vodkans särdrag beror också på att man använder vatten från Estland som är mycket mineralrikt. Det påverkar också vodkans smak. Resultatet är en estnisk vodka GB, som har råvarornas distinkta arom, som i sin tur uttrycks i etanolen och därefter i vodkan.

Tillverkning

Tillverkningsprocessen för estnisk vodka GB börjar med framställningen av etanol.

Estonian Vodka brewery

Spannmålet grovmals till fullkorn. Säden får inte skalas, poleras eller processas på något annat sätt. Den enda tillåtna metoden är torrmalning, där 25 % av mjölet måste bestå av partiklar som är större än 1 mm. Grovmalningen av råg eller vete till fullkorn är den traditionella metoden att framställa sprit i Estland och är det som gör att smaken på säden framhävs. Potatisen tvättas och krossas med skalet på.

Nästa steg går ut på att krossa potatisen eller säden. Det görs vid en temperatur på 55–57 °C, varefter mäsken värmebehandlas vid en temperatur på mellan 80 och 90 °C. Mäsken får dock inte koka. Mäsken sötas därefter vid 55–57 °C och grönmalt, mältat spannmål eller andra naturliga enzymer tillsätts. Därefter transporteras mäsken till jäsningstankar, där jäst tillsätts. Mäsken får sedan jäsa i cirka 72 timmar. Den jästa mäsken flyttas därefter till destilleringen.

Det vatten som tillförs vid sötningen, jäsningen och destilleringen måste komma från Estland och måste ha en viss kemisk sammansättning så att jästen får de näringsämnen som krävs för att den ska aktiveras: 90 mg/l (±10 %) kalcium (Ca) och 20 mg/l (±10 %) (Mg).

Resultatet är etanol med en minsta volymprocent alkohol på 96,0.

Det vatten som används för vodkaframställningen måste vara av estniskt ursprung och det måste vara dricksvatten som uppfyller kraven i vattenlagen. Det måste vara mjukt vatten, som kan mjukgöras ytterligare med hjälp av filter för omvänd osmos. De enda tillsatserna som får användas är ekologiska aromämnen som framställs av lokala sädesslag och/eller potatis. Spriten kan vid behov filtreras ytterligare.

Den estniska vodkan GB är en spritdryck med en minsta volymprocent alkohol på 40 %. Vodkan har len smak och är färglös och utan sediment. Smaken beror på vilka råvaror som använts vid tillverkningen. Potatis ger vodkan viskositet, sötma och lenhet och gör den fylligare. Råg gör vodkan fylligare, mer robust och kryddigare, medan den blir subtilare, lenare och fruktigare om den görs på vete.

Läs mer

Estnisk vodka GB – rättsakt

Geografisk beteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU