Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

Münchener Bier SGB

Den skyddade geografiska beteckningen är en garant för att produkter i åtminstone ett steg produceras, bearbetas och bereds i området.

Historia

Många har hört tals om den tyska renhetslagen, ”Reinheitsgebot”, som begränsar antalet ingredienser i tyskt öl till bara kornmalt, vatten och humle, och senare också jäst. Men visste du att Münchens egna regler antogs redan 1487, dvs. 29 år före den bayerska lag som sedan skulle gälla i hela Tyskland?

Det här engagemanget för öl av hög kvalitet har varit nära kopplat till stadens identitet genom historien och orsakade nästan en revolution en gång i tiden. Skatten på öl höjdes 1844 och motståndet var så utbrett och våldsamt att man fruktade att monarkin skulle störtas. Münchenölets rykte är nu så spritt i världen att över sex miljoner människor reser dit varje år för att delta i stadens ”Oktoberfest” och prova det världsberömda ölet.

Det finns flera ölsorter, från ljust ”Helles” till mörkt ”Doppelbocks”. Alla varianter har sin unika smak men när du köper Münchenöl kommer du att dricka ett öl vars kvalitetsstämpel bygger på 500-åriga kunskaper.

Marienplatz, München
"Marienplatz" av Ashwin Chandrasekaran med tillstånd enligt CC BY-SA 2.0

Produktion

Allt kvalitetsöl börjar med bra vatten och det vatten som Münchenbryggerierna använder kommer direkt från stadens djupa källor. Vattnet går igenom många lager av skiffer som bildades för miljoner år sedan och skapar en direktlänk mellan ölet och staden själv.

Vattnet blandas sedan med grovmalen mältad säd och den ”mäsk” som bildas hettas upp till olika temperaturer under kontinuerlig omrörning. Det aktiverar enzymerna i malten och gör att beståndsdelarna löser sig lätt.

Efter silning där vörten filtreras eller olösbara beståndsdelar sjunker till botten tillsätts humle och blandningen kokas i en till två timmar. Det löser ut humlets smaker och beståndsdelar och tar bort proteiner som skulle skada hållbarheten och smaken hos ”Münchener Bier (SGB)”.

När alla fasta beståndsdelar som finns kvar i mäsken har avskilts från vätskan kyls mäsken (som fortfarande är varm) och hälls i jäskärl där jäst försiktigt tillsätts. All jästkultur som används för ölet kommer från en enda jästcell så att all jäst har exakt samma egenskaper. Jästen drar igång jäsningsprocessen som varar i mellan fyra och åtta dagar. Jästen omvandlar det upplösta maltsockret till ungefär en tredjedel alkohol och en tredjedel kolsyra. Resten är ojäst malt, som bestämmer ölets smak och egenskaper.

När den första jäsningen är färdig, tas den återstående jästen bort och ölet hälls i lagertankar. Det är inledningen på den andra jäsningen då ölet gradvis mognar och berikas av naturligt framställd kolsyra. Efter fyra till elva veckor är ölet moget och klart att tappas på flaska eller tunnor.

Läs mer

Münchener Bier SGB – rättsakt

Skyddad geografisk beteckning

Kvalitetsmärkt mat och dryck i EU