Skip to main content
Agriculture and rural development

Allgäuer Bergkäse BOB

Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) sikrer, at alle faserne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finder sted inden for det geografiske område.

Oprindelse

Allgäuer Bergkäse BOB er en ost, der er fremstillet af rå komælk i den tyske del af Allgäu-regionen. I 1997 fik osten tildelt beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB).

Allgäuer Bergkäse BOB får sine helt særlige egenskaber fra den friske mælk fra køerne, der græsser på de højtliggende græsgange for foden af i Alperne i nord. Lokalområderne Lindau (Bodensøen), Oberallgäu, Ostallgäu, Unterallgäu i den schwabiske del af Bayern, herunder byerne Kaufbeuren, Kempten og Memmingen, der også ligger i denne del af Tyskland, har det helt unikke miljø, der skal til for at fremstille denne anerkendte ost. Allgäuer Bergkäse BOB fremstilles også i distrikterne Ravensburg og Bodenseekreis i den sydøstlige del af nabodelstaten Baden-Württemberg.

Kvæget græsser på de frodige græsgange med en smuk udsigt over alperne i Allgäu. iStock.com/Drepicter
KKvæget græsser på de frodige græsgange med en smuk udsigt over alperne i Allgäu. iStock.com/Drepicter

De schweiziske bjerghyrder blev draget til disse frodige græsgange og denne storslåede udsigt over alperne i Allgäu for første gang omkring 1820. De schweiziske mejerister slog sig også ned i Allgäu-regionen, som mindede dem om deres hjemegn: klimaet, landskabet og landbrugsstrukturen. De begyndte derfor at indarbejde deres egne teknikker til fremstilling af ost, f.eks. med inspiration fra den traditionelle schweiziske Emmentaler. Det førte til både fremstilling af nye varianter af ost og til videreudvikling af de eksisterende varianter, herunder især Bergkäse.

Produktion

allgauer-bergkase-and-cheesemaker.jpg

Hvert bjerg giver sin helt særlige smag, og Allgäuer Bergkäse BOB er ikke nogen undtagelse. Fra mælken til osten – kun de højeste kvalitetsstandarder godtages. Mælken leveres fra klart afgrænsede produktionsområder, som den lokale mejeriforening udstikker. Osteproducenterne i regionen bruger kun ubehandlet komælk, som opvarmes til en temperatur på under 40 °C før tilsætning af løbe.

Den skorpemodnede runde Allgäuer Bergkäse BOB vejer 15 til 50 kg. Hullerne, som også kaldes ostens øjne, er normalt på størrelse med en ært og udvikler sig isoleret og spredt ud i osten. Tørstofindholdet i Allgäuer Bergkäse BOB er 62 %, og modningstiden for denne ost er fire måneder. Ostens fedtindhold er mindst 45 til 49 %.

Allgäuer Bergkäse BOB er uforlignelig med sin milde til meget aromatiske smag af de alpine græsgange.

Flere oplysninger

Allgäuer Bergkäse PDO – retsakt

Beskyttet oprindelsesbetegnelse

Føde- og drikkevarer af høj kvalitet i hele Europa