Skip to main content
Agriculture and rural development

Prosciutto di Parma BOB

Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) sikrer, at alle faserne i produktionen, forarbejdningen og tilberedningen finder sted inden for det geografiske område.

Oprindelse

Enhver god Prosciutto di Parma BOB starter med det rette svin. I det centrale Norditalien har avlen af tunge svin til fremstilling af denne form for skinke udviklet sig gennem tiden helt fra etruskertiden (mellem det 8. og 3. århundrede f.Kr.) og frem til i dag. Denne udvikling skete parallelt med udviklingen af kornavl og mælkeproduktion i det samme område, hvilket er et vigtigt aspekt af fodringen. Og sådan blev den berømte italienske skinke født.

Produktionsområdet, som giver skinken sin helt særlige karakter, er begrænset til provinsen Parma, men råmaterialerne må stamme fra et større område, som omfatter regionerne Emilia-Romagna, Veneto, Lombardiet, Piemonte, Molise, Umbrien, Toscana, Marche, Abruzzo og Lazio.

Val di Magra, Italy
The air from the sea of Versilia calms as it passes through the olive groves and pine belts in Val di Magra, dries as it crosses the Apennine passes, and acquires the scent of chestnut groves and reaches the production area to dry the ‘Prosciutto di Parma

Produktion

Prosciutto di Parma må kun fremstilles af visse racer af tunge svin, såsom de traditionelle racer Large White, Landrace og Dunroc. Der kan også anvendes andre racer, hvis de er forenelige med den italienske stambog. Svinene, som skal være mindst ni måneder gamle, skal veje 160 kg og være fodret med en helt særlig kost.

Svinene mærkes flere gange for at certificere deres oprindelse, og den første mærkning finder sted hos avlerne inden for de første 30 dage fra fødslen. Når svinene sendes til slagtning, udsteder avlerne et overensstemmelsescertifikat. Slagteren stempler derefter slagteriets identifikationskode på de ferske skinker, som skal bruges til fremstilling af Prosciutto di Parma BOB.

Skinkerne gnides med salt, inden den hårde overflade blødgøres med et lag svinefedt.
Skinkerne gnides med salt, inden den hårde overflade blødgøres med et lag svinefedt.

For at modne skinken gnubbes den med salt på produktionsstedet. Inden saltningen begynder, sættes der et metalsegl med startdatoen for forarbejdningen på skinkerne. Derefter kommer de på køl i omkring en uge, hvorefter saltet fjernes og der tilføjes endnu et tyndt lag, og herefter følger endnu en hvileperiode på 15 til 18 dage. Skinkerne hænges derefter i ca. 80 dage i et rum med den rette ventilation og temperatur.

Efter 80 dage har skinken hængt tilstrækkeligt længe til tørring. De hårde overflader blødgøres med et lag svinefedt (sugnatura). Herefter afsluttes modningen i et mørkt kælderagtigt rum. Modningen skal vare mindst 12 måneder.

Producenterne stikker i skinken fem forskellige steder for at afgøre, om den har opnået den rette kvalitet. Hvis den består kontrollen, brændes ordet PARMA i en femtakket krone på skinken.
Producenterne stikker i skinken fem forskellige steder for at afgøre, om den har opnået den rette kvalitet. Hvis den består kontrollen, brændes ordet PARMA i en femtakket krone på skinken.

Efter 12 måneder foretages der en kvalitetskontrol, hvor man stikker i skinken på fem nøjagtige steder for at afgøre, om produktet har den rigtige kvalitet for en parmaskinke. Hvis den består kontrollen, brændes ordet PARMA i en femtakket krone på skinken under tilsyn af en ansat fra kontrolorganet.

Nu kan skinken emballeres – enten som den er eller skåret i mindre stykker eller i skiver. Uanset hvordan den emballeres, skal det gøres inden for det geografiske oprindelsesområde – provinsen Parma.

Mere information

Prosciutto di Parma BOB – lovgivning

Beskyttet oprindelsesbetegnelse

Føde- og drikkevarer af god kvalitet i hele Europa