Skip to main content
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais BGB

Den beskyttede geografiske betegnelse (BGB) sikrer, at mindst én af faserne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finder sted inden for det geografiske område.

Oprindelse

Mark med aspargesbed dækket med plastic. © APBA
Mark med aspargesbed dækket med plastic. © APBA

Asperges du Blayais BGB henviser til en række forskellige sorter af hvide eller violette asparges, der dyrkes i bestemte kommuner i de franske departementer Gironde og Charente-Maritime. De fik tildelt beskyttet geografisk betegnelse i 2015.

Kort over Blayais-regionen, Frankrig

Asperges du Blayais BGB dyrkes og høstes i det sydvestlige Frankrig på den højre bred af floden Girondes munding og lidt længere inde i landet på udvalgte steder i det, der også er kendt som Blayais-regionen. Flodbredderne har et helt særligt naturligt miljø, der er ideelt til at dyrke vinstokke på ler- og grusskråninger og asparges i de sandede lavereliggende områder. Det er takket være dette miljø, at denne delikate grønsag har udviklet sin raffinerede smag og sine særlige egenskaber.

Den tynde skræl og skudspidsen, som smelter i munden, samt hele grønsagens blødhed og sødme skyldes jordbundens sammensætning af Périgord-sand. Jordbunden, hvor der dyrkes asparges, har et gennemsnitligt sandindhold på over 75 %. Sandet har en karakteristisk sort farve og et meget stort indhold af organisk materiale, er meget fint og opvarmes hurtigt.

Ud over dette miljø med naturlig dræning og temperering er klimaet, som i høj grad er påvirket af havet og Girondes flodmunding, et aktiv. Vejret giver ideelle betingelser for, at aspargesen kan vokse hurtigt i sæsonen, med meget milde temperaturer fra marts måned og regelmæssig nedbør mellem marts og juni. Det milde klima fremmer ligeledes den hurtige vækst og gør det muligt at begrænse aspargesens naturlige indhold af bitterstoffer.

Asparges høstes manuelt hver dag fra april til juni. © APBA
Asparges høstes manuelt hver dag fra april til juni. © APBA

Den bløde konsistens af Asperges du Blayais BGB, som går fint i spænd med den søde smag, er sammenfattet i det franske slogan "De la pointe au talon tout est bon!" ("Fra skudspids til rod er asparg'sen god!"), som i flere generationer er blevet brugt til at beskrive denne delikatesse. Kvaliteten af Asperges du Blayais BGB betyder, at deres berømmelse strækker sig langt ud over det geografiske område, hvor de dyrkes. De sælges således i hele Frankrig og ligeledes i resten af Europa samt Kina og Japan.

Produktion

Følgende nøje udvalgte sorter bruges til at dyrke Asperges du Blayais BGB: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 og Vitalim. Der kan introduceres nye sorter, forudsat at de opfylder de høje kvalitetsstandarder, der er fastsat for produktet.

I dag er dyrkningen af Asperges du Blayais BGB kendetegnet ved systematisk hypning, hvilket gør det muligt at bevare deres hvide farve. Dette kan kombineres med tildækning af bedene, hvilket forstærker de klimamæssige fordele.

asperges-du-blayais-verti01.jpg

Farven på Asperges du Blayais BGB bestemmes på grundlag af farven på skudspidsen. For hvide asparges er skudspidsen hvid, mens den for violette asparges er rosa til violet. Resten af skuddet er altid hvidt, og en svag rosafarvning tillades.

At Asperges du Blayais BGB er et produkt af høj kvalitet ses på flere måder. For det første er skudspidsen meget fast, og skuddene er velformede. De er hverken hule, krumme, gennembrudte eller knækkede, men kan være let bøjede. Længden er under 12 cm for aspargeshoveder, 12-17 cm for korte asparges og over 17 cm for lange asparges. De må højst være 22 cm lange. Minimumsdiameteren målt på den midterste del er 12 mm.

Sorteringen giver mulighed for kun at udvælge store asparges med hvide skud og hvide eller violette skudspidser, som viser, at de er bløde. Der er særligt fokus på risikoen for udtørring og på at sikre, at vask, sortering og kølig opbevaring sker ved reguleret luftfugtighed. Aspargesens blødhed afhænger i høj grad af dens friskhed og af, at dens naturlige fugtighed bevares. Der må højst gå 10 timer, fra aspargesen høstes, til den hensættes til kølig opbevaring. Opbevaring inden salg eller pakning skal ske i et køligt, fugtigt lokale (luftfugtighed på over 80 % og temperatur på 2-7° C).

Girondes flodmunding
Den højre bred af floden Girondes munding har et ideelt klima til dyrkning af Asperges du Blayais BGB. © APBA

Eventuel skrælning – manuelt eller maskinelt – sker efter sortering. Asperges du Blayais BGB skal sorteres på produktionsstedet, men kan skrælles og pakkes et andet sted.

Flere oplysninger

Asperges du Blayais BGB – retsakt

Beskyttet geografisk betegnelse

Føde- og drikkevarer af høj kvalitet i hele Europa

Pomfritter af Asperges du Blayais BGB

Opskrift inspireret af den bløde og søde smag af Asperges du Blayais BGB, som kombinerer de lækre asparges med andre friske ingredienser i en smagfuld ret.