Skip to main content
Agriculture and rural development

Geraardsbergse Mattentaarten BGB

Beskyttet geografisk betegnelse (BGB) sikrer, at mindst én af faserne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finder sted inden for det geografiske område.

Historie

I tiden før køleskabet, hvor kun de rigeste og klostrene havde adgang til is, var det et stort problem at bevare mælken. En af de letteste måder at gøre det på var ved at fremstille ost. Men det gav ofte et biprodukt: ostemasse. Mattentaarten, som er en flamsk delikatesse af mælkeostemasse, der er pakket i butterdej, blev skabt for at lagre ostemasse og gøre den appetitvækkende til senere brug.

Som det er tilfældet med de fleste landbrugsprodukter, finder vi sikkert aldrig ud af, hvem der opdagede denne enestående konserveringsmetode, men fra den tidligste nedskrevne historie om Geraardsbergse Mattentaart ved vi, at kvaliteten var i højsædet. I 1665 fastsatte folk i Geraardsbergen nye regler om, at tærterne skulle være af en vis kvalitet, hvis den skulle sælges i byen. Tærteelskerne gik et skridt videre i 1752, hvor den østrigsk-nederlandske kejserinde Maria Theresa bekræftede kvalitetsreglerne og dermed gav Geraardsbergse Mattentaart det royale kvalitetsstempel.

Denne tradition for at sikre kvaliteten af tærterne er fortsat i den moderne tidsalder. I 1978 så broderskabet for Geraardsbergse Mattentaart dagens lys. Broderskabet har forpligtet sig til at beskytte denne lokale delikatesse og har en afgørende betydning for at kontrollere, at der kun anvendes "mat" (ostemasse) af høj kvalitet ved fremstilling af tærterne. Siden 1980 har den særlige historie bag og smag ved Geraardsbergse Mattentaart haft sin helt egen festdag. I slutningen af april opbygger medlemmerne af broderskabet et fuldt fungerende bageri i bymidten for at vise både lokalbefolkningen og de besøgende, hvordan denne helt særlige specialitet bliver fremstillet, og sådan sikrer de, at traditionerne bag den lever videre.

Fremstilling

Den vigtigste bestanddel i Geraardsbergse Mattentaart er – som navnet antyder – "mat" eller mælkeostemasse. Den bliver fremstillet af frisk mælk, bondesmør og muligvis lidt eddike. Al mælken skal være fremstillet i byerne i Geraardsbergen kommune eller nabokommunen Lierde.

Selve tærterne fremstilles af denne finmalede ostemasse, æg, sukker, flaget dej og – afhængigt af opskriften – mandelekstrakt. Først lægges ostemassen i butterdej, som danner tærtens bund. Derefter dækkes den med endnu et lag dej, som danner toppen, hvorefter der tilføjes et let æggelag. Så er den klar til at blive bagt. Tærter gøres klar af bagere fra lokalområdet, men de rå tærter kan fryses ned og bages andre steder, så den ægte Geraardsbergse Mattentaart kan nydes over hele verden.

Flere oplysninger

Geraardsbergse Mattentaart BGB – retsakt

Beskyttet geografisk betegnelse

Føde- og drikkevarer af god kvalitet i hele Europa