Gå til hovedindholdet
Agriculture and rural development

Münchener Bier PGI

The protected geographical indication (PGI) ensures that at least one of the stages of production, processing or preparation takes place in the region.

Oprindelse

Mange har hørt om "Reinheitsgebot" eller loven om rent øl, som traditionelt har begrænset ingredienserne i tysk øl til kun at omfatte byg, vand og gær. Men vidste du, at Münchens egne regler blev vedtaget i 1487 – 29 år før den lov, der gjaldt for hele Bayern, og som kom til at danne standard for hele Tyskland?

Kærligheden til kvalitetsøl har været tæt knyttet til byens identitet gennem historien og har endda engang været ved at fremkalde revolution. I 1844 var der så udbredt, voldelig modstand mod en stigning i afgiften på øl, at der var frygt for, at kongemagten ville blive væltet. Münchens øl har et så godt rygte på verdensplan, at over seks millioner mennesker hvert år besøger byens "Oktoberfest" for at smage det verdensberømte øl.

Det lokale øl findes i en lang række varianter – lige fra det gyldne "Helles" til det mørke "Doppelbock" – og de har alle deres helt egen smag, men når du køber øl fra München, drikker du en øl, der har opbygget sit gode omdømme over 500 år.

Marienplatz, München
"Marienplatz" af Ashwin Chandrasekaran under licens af CC BY-SA 2.0

Fremstillingsproces

Alt godt øl begynder med godt vand, og det vand, bryggerierne i München bruger, kommer direkte fra deres egne dybe brønde i byen. Vandet bliver trukket op gennem lag af skifer, som er dannet for millioner af år siden, og som skaber en direkte forbindelse mellem øllet og byen.

Derefter blandes vandet med grovmalet maltet korn, og det "mæsk", der kommer ud af det, bliver konstant rystet, mens det opvarmes til forskellige temperaturer. Det aktiverer enzymer i malten, så ingredienserne bliver let opløselige.

Efter kogning, når ølurten er filtreret, eller det uopløselige materiale er bundfældet, tilføjes der humle, og blandingen koges i ca. 1-2 timer. På den måde nedbryder humlens smag og bestanddele, og de proteiner, der ellers ville skade holdbarheden og smagen af "Münchener Bier BGB", fjernes.

Når alle de faste bestanddele, der er tilbage i ølurten, er blevet adskilt fra væsken, bliver urten (som stadig er varm) nedkølet og taget til gæringskedlerne, hvor der forsigtigt bliver tilsat gær. Alle de gærkulturer, der bruges i øllet i München, kommer fra en enkelt gærcelle, så de har samme egenskaber. Når gæret tilsættes, starter gæringen, som varer 4-8 dage. Gæren omdanner det opløste maltsukker til omkring en tredjedel alkohol og ca. en tredjedel kuldioxid. Resten er ugæret malt, som bestemmer øllets smag og egenskaber.

Når den første gæringsfase er afsluttet, fjernes den resterende gær, og øllet lagres i tanke. Så begynder den sekundære gæringsfase, hvor øllet gradvis modnes og beriges med naturligt fremstillet kuldioxid. Efter 4-11 uger har øllet fået sin fulde smag, og så er det klart til at blive aftappet eller komme på tønder.

Læs mere

Münchener Bier BGB - Retsakt

Beskyttet geografisk betegnelse

Kvalitetsmad og -drikkevarer i hele Europa