Den globale vaniljeproduktion har sit udspring på Øen La Réunion, der ligger i Det Indiske Ocean.
De chokoladebrune stænger med Vanille de l’île La Réunion BGB har en intens duft og sød smag, der er værdsat af kokke over hele verden.
Oprindelse
Vanilje, der er naturligt hjemmehørende i Mellemamerika, blev første gang eksporteret til Europa af spanske conquistadorer i 1721. De adelige og kongelige i Europa blev meget glade for dette eksotiske krydderis delikate aroma, og de næste hundrede år var der mange mislykkede forsøg på at dyrke planten i store mængder på europæisk jord. I 1821 blev Vanilla planifolia fra de botaniske haver i Paris introduceret til La Réunion, hvor planten havde gode vækstbetingelser.
Det er nødvendigt at bestøve planten for at producere den frugt, som vaniljekrydderiet udvindes fra. I Mellemamerika blev dette gjort af en lille, brodløs Melipona-bi, der er hjemmehørende i regionen. Det var ikke muligt at finde insekter eller fugle, der kunne bestøve vaniljeplanten, på La Réunion, og den vanilje, der blev plantet på øen, var derfor ufrugtbar i 20 år.
Dette ændrede sig i 1841, da Edmond Albius, en 12-år gammel slave og entusiastisk amatørbotaniker, opdagede en teknik til manuel bestøvning. Albius fandt ud af, at planten kunne befrugtes ved at bruge en pind til at løfte væggen mellem plantens han- og hunorganer og gnide dem forsigtigt mod hinanden. Det betød, at man endelig havde fundet en metode til at producere vanilje andre steder i verden på en hurtig og rentabel måde.
I dag bestøves næsten al vanilje ved hjælp af Albius' metode. Produktionen af vanilje har spillet en så vigtig rolle for La Réunions økonomi, at en vaniljeranke har en fremtrædende plads på områdets våbenskjold, som blev udformet af guvernør Émile Merwart i 1925.
Vanille de l'île de La Réunions er verdensberømt, fordi den har en unik aromatisk karakter, som er et resultat af de naturlige forhold, som planten vokser under, og ekspertisen hos dem, der producerer den. Den fik derfor status som en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) i 2021.
Produktion
Dyrkning og forarbejdning af Vanille de l'île de La Réunion BGB skal finde sted i kommunerne Bras-Panon, Saint-André, Saint-Benoit, Saint-Joseph, Saint-Philippe, Sainte-Marie, Sainte-Rose og Sainte-Suzanne, som alle ligger på øens østlige del.
Både under dyrkningen og forarbejdningen er de milde og fugtige vejrforhold på øens forblæste kyst gavnlige for de aromatiske forstadier til vaniljestængerne, som sikrer udviklingen af deres søde duft og smag.
Viden om vaniljeproduktion stammer fra øen La Réunion. Ud over den manuelle bestøvningsteknik blev forarbejdning af vanilje ved mortifikation (eller "aflivning") og dampbehandling også udviklet og perfektioneret på øen. Disse processer kopieres nu over hele verden, men de oprindelige metoder, som øens producenter har udviklet, tjener som en kvalitetsgaranti for Vanille de l'île de La Réunion BGB.
Efter dyrkningen skal vaniljestængerne forarbejdes for at få deres fulde smag. De tørres i solen og derefter i skyggen i mindst 20 dage, inden de kommes i lukkede trækasser, hvor de lagres i mindst syv måneder. Det sikrer, at det endelige produkt ikke smager af kreosot eller tjære, der ofte findes i andre typer vanilje, som tørres for hurtigt og modnes i vakuumposer – en proces, der kaldes anaerob fermentering.
Vanille de l'île de La Réunion BGB markedsføres udelukkende i tre former.
- Tørrede vaniljestænger, der er bløde, har en blank glans og en farve, der varierer fra brun til mørk chokoladebrun.
- Friske vaniljestænger, der er fyldige, blanke og har en ensartet brun farve med rødlige nuancer. Disse stænger er stive og kan ikke bøjes.
- Krystalliseret vanilje, der dannes naturligt på stængerne under lagringen og er formet som stjerner, nåle eller sukkerkorn. Denne form har den mest intense og raffinerede duft, hvilket gør den meget efterspurgt og værdsat inden for gastronomien.
Vanille de l'île de La Réunion BGB er anerkendt over hele verden for sine enestående kvaliteter og er ved mange lejligheder blevet rost af flere kokke med Michelin-stjerner, f.eks. af Guy Martin, Alain Passard, Pierre Hermé og Jacques Genin.
Læs mere
Vanille de l’île de La Réunion BGB – juridiske specifikationer