Gå til hovedindholdet
Agriculture and rural development

Estonian vodka GB

Geografisk betegnelse (GB) beskytter betegnelsen for spiritus eller aromatiserede vine, som har oprindelse i et land, en region eller en lokalitet, for at sikre, at mindst én af faserne for destillation eller tilberedning finder sted i regionen.

Oprindelse

Estonian vodka GB er spiritus lavet med ethanol fremstillet af rug, hvede og/eller kartofler dyrket i Estland. Den blev tildelt den europæiske geografiske betegnelse i 2008.

Vodka er blevet produceret i Estland i mere end 500 år, og den første skriftlige dokumentation for fremstilling af vodka i Estland er en bestemmelse i vedtægterne fra 1486 for Storgildet i Tallinns bryggeri. Landets stolthed over vodkaproduktion stammer fra det faktum, at det har holdt de bedste traditionelle praksisser i live for at fremstille en drik, som er landets stolthed og glæde.

close up of wheat heads

Gennem århundreder har rug og hvede været de vigtigste afgrøder dyrket i Estland. En af de vigtigste faktorer, som indvirker på Estonian Vodka GB’s særlige karakter og smag på grund af det mineralrige indhold, er den fremherskende anvendelse af vintersæd i ethanolproduktionen i Estland. Vinterrug, som er det foretrukne korn til fremstilling af denne spiritus, er også en af de mest almindelige økologisk opdrættede kornsorter i landet, hvilket bevarer vodkaens rene og ægte karakter.

Guinness Book of World Records, 1997

Den stærke tradition for kartoffeldyrkning i Estland spiller også en rolle i produktionen af ethanol på basis af denne ydmyge afgrøde. Denne tendens, som begyndte i det 19. århundrede, kulminerede, da Estland kom i bogen Guinness World Records i 1997 (s. 92), som landet, hvor den stærkeste ethanol på basis af kartofler (98 % vol.) blev produceret. Kartoffelbaseret vodka, som nu kun fremstilles i relativt små mængder, er blevet et produkt, som er særligt for Estland.

Og endelig er de særlige kendetegn ved Estonian Vodka GB også påvirket af brugen af mineralrigt estisk vand, hvilket igen har en effekt på spiritussens aroma. Slutresultatet er Estonian vodka GB, som indeholder råvarernes karakteristiske aroma, først gennem ethanolen og senere i vodkaen.

Produktion

Produktionsprocessen for Estonian vodka GB begynder med produktion af ethanol.

Estonian Vodka brewery

Kornet knuses ned til en konsistens som fuldkorn. Det må ikke afskalles, poleres eller forarbejdes på anden måde. Den eneste tilladte metode er tørformaling, hvor 25 % af melet skal bestå af partikler, som er mindst 1 mm store. Denne grove formaling af rugen eller hveden til en konsistens som fuldkorn er den traditionelle metode ved spiritusproduktion i Estland, og den er kronen på værket, som giver spiritussen smag af kornet. Kartoflerne vaskes og knuses uden at blive skrællet.

Dernæst mæskes kartoflerne eller kornet. Det foregår ved en temperatur på 55-57 °C, hvorefter mæsken behandles termisk mellem 80 og 90 °C. I denne fase må mæsken ikke begynde at koge. Mæsken sødes dernæst ved 55-57 °C, og grønmalt, maltet korn eller andre naturlige enzymer tilsættes. Så flyttes mæsken til gæringskar, hvor gæren tilsættes, så en transformation kan finde sted gennem omkring 72 timer. Den gærede mæsk påbegynder dernæst destillationsfasen.

Vandet tilsat i sødnings-, gærings- og destillationsfaserne skal stamme fra Estland og skal være i besiddelse af den påkrævede kemiske sammensætning for at sikre, at gæren får de nødvendige næringsstoffer for at blive aktiv: 90 mg/l (±10 %) calcium (Ca) og 20 mg/l (±10 %) magnesium (Mg).

Resultatet er ethanol med et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 96,0.

Endelig skal det vand, som anvendes til vodkafremstillingen, stamme fra Estland, og det skal være drikkevand, som lever op til vandlovens krav. Vandet skal være blødt, og det kan blødgøres yderligere ved brug af filtre til omvendt osmose. De eneste tilladte tilsætningsstoffer er økologiske aromastoffer, som er fremstillet med lokalt korn og/eller lokale kartofler. Spiritussen kan filtreres yderligere, hvis det er nødvendigt.

Estonian vodka GB er spiritus med et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 40 %. Estonian vodka GB er blød i smagen, farveløs og uden bundfald. Smagen varierer alt efter de råvarer, som er anvendt i produktionen. Kartofler giver vodkaen viskositet, sødme og blødhed, og de gør vodkaen mere fyldig. Rug gør vodkaen mere fyldig, robust og krydret, og endelig gør hvede vodkaen fin, blød og frugtagtig.

Flere oplysninger

Estonian vodka GB – retlige specifikationer

Geografisk betegnelse

Føde- og drikkevarer af høj kvalitet i hele Europa

Arrangementer

  • Udstillinger
  • fredag 26. juli 2024, 09:00 - mandag 29. juli 2024, 18:30 (CEST)
  • Libramont-Chevigny, Belgium
  • Eksternt arrangement