Gå til hovedindholdet
Agriculture and rural development

Montes de Toledo BOB

Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) sikrer, at alle faserne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finder sted inden for det geografiske område.

Oprindelse

Montes de Toledo BOB er en ekstra jomfruolivenolie, der fremstilles i et afgrænset område omkring bjergkæden Montes de Toledo i Spanien.

Cornicabra-oliventræer trives i de spanske bjerge i Montes de Toledo. © D.O.P. Montes de Toledo

De fønikiske og græske kolonister bragte olivendyrkningen til dette område, og i romertiden tog udviklingen virkelig fart. Fra tiden under den arabiske besættelse og frem til det 18. århundrede høstede man primært oliven til lokal brug.

Siden det 18. århundrede har sektoren været i rivende udvikling. Olivensorten Cornicabra fra oliventræet Olea Europea L. har siden da stået sin prøve og er i dag den eneste sort, der bruges til olien Montes de Toledo BOB, som i 2000 fik tildelt beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB).

Det er ikke tilfældigt, at Cornicabra-oliven vokser i Montes de Toledo-bjergene. Områdets klima og olivenavlernes arbejde gennem flere generationer har medført en naturlig udvælgelse af sorten Cornicabra som den, der er bedst tilpasset området, og som den eneste, der benyttes til fremstilling af olivenolien Montes de Toledo BOB.

Montes de Toledo olivenolie

Sammensætningen af jordtyper, der generelt ikke er særlig frugtbare, har sat sit præg på afgrøderne, som hele tiden er udsat for store belastninger. Resultatet er en frugt, der konstant har skullet tilpasse sig de naturlige forhold og derfor har udviklet sin helt egen aroma, der senere slår igennem i den udvundne olivenolie. I olien Montes de Toledo BOB kommer dette til udtryk i den meget tyktflydende følelse i munden, den frugtige og aromatiske smag og den middelkraftige til kraftige bitterhed og skarphed.

Hele 128 kommuner i den sydvestlige del af Toledo-provinsen og den nordvestlige del af Ciudad Real-provinsen er hjemsted for de olivenlunde, der leverer råmaterialet til Montes de Toledo BOB, og hvor olien fremstilles og tappes. Farven på Montes de Toledo BOB varierer fra gyldengul til dyb grøn, afhængigt af høsttidspunkt og produktionssted.

Produktion

Hemmeligheden bag den høje kvalitet, som olivenolien Montes de Toledo BOB af Cornicabra-sorten er garanti for, er den nænsomme behandling af frugten i fremstillingsprocessen. Den sikrer, at olien ikke forringes, men bevarer både smag, aroma og egenskaber.

Det starter lige fra olivenlundene, hvor det kun er de frugter, der plukkes fra træet, der bruges til at fremstille Montes de Toledo BOB. Olivenene transporteres løst i trailere eller faste beholdere, og turen til møllen klares forsigtigt, så de sarte frugter ikke bliver mast. Olivenfrugterne skal være leveret til møllen senest et døgn efter, at de er blevet høstet.

to landbrugere høster oliven med traktor og net
Olivenene plukkes efter en metode, der sikrer, at træet ikke lider skade. © D.O.P. Montes de Toledo

Når de ankommer til møllen, sker der en omhyggelig sortering, så man sikrer, at de oliven, der er plukket fra træerne, og dem, der er samlet op fra jorden, samt andre sorter end Cornicabra-sorten ikke behandles sammen. På den måde undgår man skade på olivenfrugterne, der betyder, at de ikke kan oplagres.

Montes de Toldeo - Tank

Den næste fase er blandingsprocessen. Den må højst vare i 60 minutter og må ikke omfatte mere end én blandingscyklus. I denne fase må temperaturen ikke overstige 30 °C, og blandingen af olie og vand i centrifugen skal ligge under 35 °C. Oliemøllerne sikrer også ved hjælp af prøver, at olien opfylder de krævede fysiske og kemiske standarder.

Den udvundne olie opbevares derefter i klaringskar, fortrinsvis indendørs eller alternativt beskyttet mod temperatur- og lysændringer. Tanke af rustfrit stål eller beholdere belagt med epoxyharpiks eller glasfiber er også uigennemsigtige, hvilket er vigtigt for at holde oliens temperatur på under 25 °C.

Efter yderligere kontrol hældes olien til sidst på glasflasker, beholdere af metal med en belægning af PET eller beholdere i glaskeramik. Betegnelsens logo og ordene "Denominación de Origen Protegida Montes de Toledo" eller "DOP Montes de Toledo" skal fremgå af etiketterne sammen med et garantisegl med en anden nummereret etiket, der er udstedt af kontrolorganet og bærer logoet for oprindelsesbetegnelsen.

Olivenolien Montes de Toledo BOB er værdsat for sin mellemkraftige til kraftige frugtighed, bitterhed og skarphed.

Flere oplysninger

Montes de Toledo BOB – retsakt

Beskyttet oprindelsesbetegnelse

Føde- og drikkevarer af høj kvalitet i hele Europa