Gå til hovedindholdet
Agriculture and rural development

Historie og oprindelse

Da irske munke begyndte at destillere spiritus i Irland, indledte de en proces, som ikke bare skulle give verden en af de mest berømte typer whisky, men også selve navnet. "Uisce Beatha" – som betyder "livets vand" – var oprindeligt navnet på enhver form for destilleret spiritus, også den slags, som blev brugt til parfumer og medicin, men det endte med at blive navnet på den drik, vi kender i dag.

Irish whiskey blev oprindeligt fremstillet i hjemmet, ofte skjult for at undgå at betale store afgifter, og produktionen foregik derfor traditionelt set i lille skala på lokalt plan. Men i det 19. århundrede skete der en stor stigning i produktionen af whisky. Industrialiseringen foregik så hurtigt, at antallet af destillerier i Irland blev fordoblet mellem 1827 og 1840! Men mens det 19. århundrede havde været en gunstig periode, viste første del af det 20. århundrede sig at blive en hård tid for den irske destillationsbranche.

De økonomiske forstyrrelser, der var forårsaget af første verdenskrig, påskeoprøret og den irske borgerkrig, skadede industrien betydeligt. Irish whiskey blev igen hårdt ramt efter den 18. ændring af den amerikanske forfatning, som forbød salg af alkohol i USA (forbudstiden). Vedtagelsen lukkede fra den ene dag til den anden det største eksportmarked for Irish whiskey og ramte den allerede skrøbelige industri yderligere.

Politiet hælder spiritus i kloaken
New Yorks vicepolitichef John A. Leach (til højre) ser til, mens politikfolk hælder spiritus i kloakken efter en razzia under forbudstiden" - LC-USZ62-123257 (b&w film copy neg.)

På trods af denne tilbagegang overlevede Irish whiskey og begyndte i 1980'erne at vinde mere og mere popularitet. Og i 1990'erne blev der indgået en række internationale aftaler, som anerkendte Irish whiskeys enestående karakter, bl.a. aftalen mellem EU og USA fra 1994, som fastslog, at navnet kun måtte bruges om whisky fremstillet i Irland. I 2013 var der blevet eksporteret over 6,2 millioner 9-liters kasser til hele kloden – hvilket klart vidner om den store værdsættelse af Irish whiskey i hele verden.

Fremstillingsprocessen

Fremstillingsprocessen begynder med hele korn (100 % byg til maltwhisky og mindst 30 % byg ved grainwhisky) som males og blandes med det lokale vand. Denne mæsk opvarmes for at udvinde sukkeret fra kornene, og den resterende "urt" er derefter klar til fermentering. Der tilsættes så gær, som omdanner sukkeret i urten til alkohol. Denne fermenterede væske, som kaldes "den gærede urt", er nu klar til at blive destilleret.

Der anvendes to forskellige processer ved destillering af Irish whiskey: Den ældre pot still-metode og column still-metoden. Med pot still-metoden får man en whisky med en mere fyldig smag, mens man med column still-metoden får en lettere spiritus.

Under destilleringen bliver den gærede urt opvarmet, udskilt og kondenseret. Fremgangsmåden er forskellig, alt efter om man benytter column still-metoden eller pot still-metoden, og om whiskyen er dobbeltdestilleret eller trippeldestilleret, men uanset metoden er det nødvendigt med den rette håndværksmæssige kunne for at udvælge de rette alkoholforbindelser. Dette kaldes også at lave et "cut" og er en vigtig proces ved fremstilling af kvalitetswhisky.

Til sidst lagres whiskyen i lagerhuse i Irland i mindst tre år. Forbuddet mod at lagre produktet uden for Irland er så strengt, at whiskyen ikke må transporteres i tønderne, men i stedet skal hældes på flaske eller placeres i en beholder af inert materiale, før den forlader øen.

Flere oplysninger

Irish Whiskey (beskyttet oprindelse) – retsakt

Geografiske betegnelser

Føde- og drikkevarer af god kvalitet i hele Europa