Gå til hovedindholdet
Agriculture and rural development

Historie

Vine og vinfremstilling blev først introduceret i det, der nu hedder Frankrig, af antikkens grækere, men den enorme vækst i Bordeauxs vinindustri skyldes en kombination af politikken i middelalderen og en bemærkelsesværdig kvindes indflydelse.

Eleonora af Aquitanien var gift med kongen af Frankrig, men da det ikke lykkedes parret at få en arving, blev ægteskabet annulleret, og hun giftede sig på ny med Henrik af Anjou, Englands fremtidige konge. Under denne romantiske stoleleg blev Eleanor involveret i adskillige intriger, to forsøg på kidnapning og endda et fejlslagent forsøg på at styrte sin mand fra tronen for at overtage den i sin søns navn!

Hendes historie har været til stor inspiration for filmskabere i Hollywood (Katharine Hepburn vandt endda en Oscar for sin rolle som Eleonora), men, hvad vigtigere er, gav den vineksportørerne i Bordeaux monopol på en lukrativ eksport til England. Vinhandlen i Eleonoras føderegion Aquitaine blomstrede op, og antallet af vingårde i området Gironde voksede voldsomt. Denne eksplosion var dog kun midlertidig, da Frankrig efter hundredårskrigen fik kontrollen over Aquitaine, og handlen med England dalede.

På trods af denne tilbagegang vandt vinene fra Bordeaux alligevel frem på nye måder. I de efterfølgende århundreder blev der etableret nye handelsbånd med Nederlandene og handelsbyerne i Østersøområdet. I dag eksporteres Bordeauxvine til over 150 lande verden over.

Kvalitetsgarantier har spillet en stor rolle for udviklingen af Bordeauxvinenes internationale ry. I 1855 var Frankrig vært for verdensudstillingen, som tiltrak over 5 000 000 besøgende fra hele verden. For at styrke Girondevinenes omdømme i anledning af denne enorme udstilling anmodede Napoleon III om et nyt klassificeringssystem, som skulle bruges til at certificere vine af topkvalitet fra Gironde. Dette system anvendes fortsat i dag og blev i 1973 suppleret med tildelingen af den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB) til vine fra Bordeaux. Denne betegnelse hjælper med at beskytte Bordeauxvinenes internationale ry yderligere og anerkender områdets enestående kendetegn og lokale betydning.

Produktion

Vinindustrien i Bordeaux er bygget op omkring udmundingen af floderne Gironde og Dordogne, som trækker sig fra Atlanterhavskysten og omkring 100 km ind i landet. Den grusede og sandede jord giver optimale betingelser for vinstokke, og det varme klima bidrager til en god vækst. Dette miljø (som også kaldes terroir) sikrer Bordeauxvinene deres store diversitet, da det gør det muligt at dyrke mange forskellige druesorter. Bordeauxvine med den beskyttede oprindelsesbetegnelse fås i varianterne rød, hvid og rosé og fremstilles af et bredt udvalg af druesorter. Merlot er dog den mest udbredte drue til fremstilling af rødvine, mens hvidvinene oftest laves på enten Sauvignon Blanc eller Semillon.

Arbejdet på vingårdene i Gironde står på året rundt, og sæsonen starter i oktober. Vinavlerne starter sæsonen med at pløje om efteråret, hvorefter vinstokkene trimmes nøje i løbet af vintermånederne for at sikre en høst af ensartet høj kvalitet.

Når foråret indfinder sig, vågner vinstokkene op og sætter nye skud og blade. Men det er først sidst på foråret og om sommeren, at den indhøstede viden gennem generationer virkelig gør sig gældende. Vinavlerne udvælger nøje de grene, som vil give de bedste druer, høster umodne klaser for at sikre sig, at de restende druer er af høj kvalitet, og tester druerne for at afgøre, hvornår det vil være bedst at høste. Når druerne er modne, bliver de plukket, knust og gæret til vin.

Flere oplysninger

Bordeaux (BOB) – retsakt

Beskyttet oprindelsesbetegnelse

Føde- og drikkevarer af høj kvalitet i hele Europa