Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Asperges du Blayais SMM

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) takaa, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai valmistusvaiheista tapahtuu kyseisellä alueella.

Alkuperä

purppuranpunaisen parsan pelto
Muovikatteella peitettyjä parsapeltoja. © APBA

Asperges du Blayais SMM tarkoittaa useita valkoisen tai violetin parsan lajikkeita, joita tuotetaan Ranskan Gironden ja Charente-Maritimen departementeissa sijaitsevissa tietyissä kunnissa. Ne saivat EU:n suojatun maantieteellisen merkinnän vuonna 2015.

Blayaisin alueen kartta, Ranska

Asperges du Blayais SMM -parsan tuotanto ja sadonkorjuu tapahtuvat Lounais-Ranskassa Gironden estuaarin oikealla rannalla ja hieman edempänä sisämassa. Niihin kuuluvista paikoista muodostuu Blayaisin alue. Estuaaria ympäröivä maa luo erityisen luonnonympäristön, joka soveltuu erinomaisesti viinin viljelyyn savisilla mäenrinteillä sekä parsan viljelyyn hiekkaisilla alavammilla mailla. Tämän herkullisen kasvin hienostunut maku ja muut ominaisuudet ovat juuri tämän maaperän ansiota.

Parsan ulkokuori on ohut, sen versonpäät suussasulavia, ja se on koko pituudeltaan mehukas ja miedon makuinen. Nämä kaikki ominaisuudet johtuvat Périgordin hiekkaisesta maaperästä. Viljelylohkon keskimääräinen hiekkapitoisuus on yli 75 %. Hiekka on väriltään mustaa, mikä osoittaa siinä olevan suuri määrä orgaanista ainesta. Hiekka on hyvin hienojakoista ja lämpenee nopeasti.

Luonnostaan lämpimän ympäristön ja kuohkean maaperän lisäksi etuna on myös ilmasto, johon vaikuttavat suuresti valtameri ja Gironden estuaarin läheisyys. Sääolosuhteet tarjoavat parhaat mahdolliset olosuhteet parsan nopealle kasvulle. Maaliskuussa on hyvin lämmintä, ja maalis-kesäkuussa sataa säännöllisesti. Leuto ilmasto edistää myös varhaista kasvua ja estää parsalle luontaisen kitkerän maun syntyä.

ihmiset keräävät parsaa käsin
Parsaa korjataan päivittäin käsin huhtikuusta kesäkuuhun. © APBA

Asperges du Blayais SMM -parsan mieto maku ja mehukkuus voidaan kiteyttää ranskalaiseen sanontaan ”De la pointe au talon tout est bon!” (Hyvää kärjestä tyveen!). Sitä on käytetty jo monen sukupolven ajan kuvaamaan tätä herkkua. Asperges du Blayais SMM -parsan maine tunnetaan sen laadun ansiosta laajalti sen viljelyalueen ulkopuolella. Parsaa myydään paitsi kaikkialla Ranskassa myös muualla Euroopassa, Kiinassa ja Japanissa.

Tuotanto

Asperges du Blayais SMM -parsaa varten korjataan seuraavia huolellisesti valittuja lajikkeita: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31 ja Vitalim. Uusia lajikkeita voidaan ottaa käyttöön edellyttäen, että ne täyttävät tuotetta koskevat laatuvaatimukset.

Asperges du Blayais SMM -parsan viljelylle on nykyään tyypillistä järjestelmällinen harjanteisiin istuttaminen, joka säilyttää parsan valkoisen värin. Tämän lisäksi harjanteet voidaan peittää katteilla, mikä voimistaa ilmaston suotuisaa vaikutusta.

maa-aines, joka sisältää rivin parsan kruunuja

Asperges du Blayais SMM -parsan väri määritetään sen versonpään värin mukaan. Valkoisen parsan versonpää on valkoinen, ja violetin parsan versonpään väri vaihtelee ruusunpunaisesta violettiin/purppuraan. Muu osa versosta on aina valkoinen, mahdollisesti kevyen ruusunpunainen.

Useat tekijät Asperges du Blayais SMM -parsan ulkonäössä kertovat tuotteen laadusta. Ensinnäkin versonpää on tiivis ja versot ovat kauniin muotoisia: niiden pinnassa ei ole uurteita, reikiä eikä halkeamia, ja ne voivat olla hieman käyriä. Parsan versonpäät ovat alle 12 cm pitkiä, lyhyet parsat 12–17 cm ja pitkät parsat yli 17 cm. Sallittu enimmäispituus on 22 cm. Pituussuunnassa keskeltä mitattu vähimmäishalkaisija on 12 mm.

Lajittelu antaa mahdollisuuden valita ainoastaan suuremmat parsat, joilla on valkoinen verso ja valkoinen tai violetti versonpää, mitkä ovat merkki mehukkuudesta. Erityistä huomiota kiinnitetään riskeihin, jotka liittyvät kuivumiseen sekä pesuun, lajitteluun ja jäähdyttämiseen tietyssä ilmankosteudessa. Parsan mehukkuus nimittäin riippuu suuresti sen tuoreudesta ja luontaisen kosteuden säilymisestä. Parsan keruusta jäähdyttämiseen saa kulua enintään 10 tuntia. Lähettämistä tai pakkaamista edeltävän varastoinnin on tapahduttava kylmässä ja kosteassa tilassa (ilmankosteus yli 80 %, lämpötila 2–7 °C).

Gironden estuaari
Gironden estuaarin oikealla rannalla on ihanteellinen ilmasto Asperges du Blayais SMM -parsan kasvattamiseen. © APBA

Kuoriminen on lajittelua seuraava vapaaehtoinen työvaihe. Parsa voidaan kuoria käsin tai koneellisesti. Asperges du Blayais SMM -parsa on lajiteltava tuotantopaikassa kuorimisesta ja pakkaamisesta poiketen.

Lisätietoa

Asperges du Blayais SMM – oikeudellinen eritelmä

Suojattu maantieteellinen merkintä

Laadukasta ruokaa Euroopasta