Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Pera Rocha do Oeste (SAN)

Suojattu alkuperänimitys (SAN) takaa, että kaikki tuotanto-, jalostus- ja valmistusvaiheet tapahtuvat tietyllä alueella.

Alkuperä

Vuonna 1836 Pedro António Rocha sattui löytämään ainutlaatuisen ja tuntemattoman päärynäpuulajikkeen maatilaltaan Sintrassa, joka sijaitsee Lissabonin ja Atlantin valtameren välisellä alueella.

Havaitessaan, että puun hedelmät oli poikkeuksellisia, Rocha kutsui ystävät ja naapurit tilalleen aina syyskuussa maistelemaan puun antimia. Rocha jakoi puusta varteoksia ystävilleen, ja niin lajike levisi nopeasti koko Oesten alueelle, ja sitä kutsuttiin sen löytäjän kunniaksi nimellä Pera Rocha.

Penan linnan ja vuorten ilmapanoraama
Unescon maailmanperintökohde Pena Palace sijaitsee Sintravuorten huipulla. © AdobeStock

Se, että Rochan tilalle ilmaantui spontaanisti ainutlaatuinen päärynälajike, johtuu alueen luonnollisesta mikroilmastosta. Sintravuoret (historialliselta nimeltään Lunae Mons eli kuun vuoret) suojaavat merituulilta aluetta, jonka maakerrostumat ovat jurakaudelta ja myöhäiseltä jurakaudelta. Maaperän kasvuominaisuuksien lisäksi päärynät tarvitsevat hyvin kehittyäkseen myös kylmää talvikautta, kun taas kesäaurinko antaa niiden kuoreen vaaleanpunaisen vivahteen.

Lähes 90 vuotta sen jälkeen, kun Pera Rocha -päärynä oli löydetty, se tunnustettiin virallisesti erilliseksi lajikkeeksi Alcobaçassa Portugalissa järjestetyssä toisessa kansallisessa hedelmäntuotantokonferenssissa. Konferenssissa maatalousjohtaja Guilherme Joaquim da Matta kertoi vierailustaan Rochan tilalle seuraavaa:

... Ribeira de Sintrassa useat ihmiset sanoivat tietävänsä sen ”Rocha”-päärynäpuun, josta ensimmäiset varteoksat oli otettu ... he esittelivät minulle erityisen päärynäpuun, joka sijaitsi pienessä hedelmätarhan viljelymaasta erottavassa ojassa... Yksi asia, jonka panin heti merkille, oli puun vantteruus. Ymmärsinkin puuta katsellessani sen olevan ulkoasun ja iäkkäämpien henkilöiden kertomusten perusteella vähintään 90 vuotta vanha.

Siihen mennessä Pera Rocha do Oeste -päärynän erityispiirteet olivat tunnustaneet paitsi tiedeyhteisö myös kuluttajat ja ruoan ystävät, sillä päärynästä tuli nopeasti alueen symbolinen tuote.

Vuonna 2003 Euroopan unioni tunnusti Pera Rocha do Oeste -päärynän ainutlaatuiset ominaisuudet sertifioimalla tuotteen suojatuksi alkuperänimitykseksi (SAN).

Tuotanto

Portugalin kartta, jossa korostetaan Pera Rochan aluetta
Pera rocha -lajiketta viljellään eri puolilla Portugalia (Pera Rocha do Oeste (SAN) tuotetaan pelkästään Oesten alueella). © Wikimedia - EstherG

Pera Rocha do Oeste (SAN) -päärynöitä tuotetaan ja pakataan 29 kunnassa Oesten alueella (nimi tulee siitä, että se on Portugalin läntisin alue).

Paikallista asiantuntemusta kunnioitetaan hedelmätarhojen hoidossa. Koska alueen erityiset sääolosuhteet ovat välttämättömiä hedelmien täyden kehittymisen kannalta, päärynäpuiden kasvatus, käsittely ja sadonkorjuu ajoitetaan aina luonnon mukaan.

Poiminta alkaa elokuun jälkipuoliskolla, ja se tapahtuu usein yhteisöllisesti. Joka vuosi 15 000 työntekijää auttaa keräämään noin 173 000 tonnia päärynöitä. Joissakin hedelmätarhoissa sadonkorjuu tapahtuu edelleen perinteisellä tavalla käsin pitämällä hedelmistä kiinni ja kallistamalla niitä hieman varren vahingoittumisen välttämiseksi.

Kun päärynät on poimittu, ne varastoidaan puiden viereen laatikkoriveihin. Laatikot kuljetetaan tämän jälkeen hedelmävarastoon, jossa päärynäerät koodataan, merkitään ja varastoidaan viileissä olosuhteissa. Pera Rocha do Oeste (SAN) tunnetaan hyvistä säilyvyysominaisuuksistaan, ja sitä löytyy myyntihyllyistä ja hedelmäkulhoista elokuusta toukokuuhun.

päärynä punaviinissä ja kaneli purkissa
Pera Rocha cozida em bom vinho (punaviinissä keitettyjä sokerilla ja kanelilla kuorrutettuja päärynöitä). © AdobeStock

Päärynä on ensin raikas ja lohkeileva, mutta makeutuu ja pehmenee ajan mittaan, jolloin sen mallosta tulee kermaisempaa ja mehukkaampaa (prosessi tunnetaan ”sulamisena” päärynäntuntijoiden keskuudessa). Toinen erottava piirre on sokerilaikkuisuus (laikkuiset pronssinväriset kohdat, jotka ovat rakenteeltaan hieman karkeampia), jota esiintyy päärynän pohjan ja kannan ympärillä.

Pera Rocha do Oeste (SAN) -päärynöitä käytetään usein salaateissa, likööreissä ja hedelmämehuissa, mutta niiden makeus tekee niistä erityisesti suositun jälkiruokien ainesosan.

Lisätietoja

Pera Rocha do Oeste PDO – oikeudellinen eritelmä

Suojattu alkuperänimitys

Laadukasta ruokaa ja juomaa Euroopasta