Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Maatilojen neuvontajärjestelmä

Maatilojen neuvontajärjestelmän tavoitteet

Kaikilla EU-mailla on oma maatilojen neuvontajärjestelmänsä. Neuvontajärjestelmä auttaa viljelijöitä ymmärtämään ja noudattamaan EU:n sääntöjä, jotka koskevat ympäristöä, kansanterveyttä ja eläinten terveyttä, eläinten hyvinvointia sekä hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa.

Maatilojen neuvontajärjestelmän palvelut

Maatilojen neuvontajärjestelmässä annetaan tietoja seuraavista aiheista:

  • lakisääteiset hoitovaatimukset sekä maan hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevista toimenpidevaatimuksista johtuvat tilatason velvoitteet (täydentävät ehdot)
  • ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisat maatalouskäytännöt ja maatalousmaan hoitaminen (viherryttäminen)
  • maaseudun kehittämisohjelmissa määritellyt toimet, joiden tarkoituksena on maatilojen nykyaikaistaminen, kilpailukyvyn parantaminen, alakohtainen yhdentäminen, innovointi ja markkinasuuntautuneisuus sekä yrittäjyyden edistäminen
  • tehokasta ja kestävää vedenkäyttöä sekä vesien suojelua koskevat vaatimukset
  • kasvinsuojeluaineiden käyttö
  • integroitu torjunta.

Neuvontajärjestelmä voi kattaa myös seuraavat aihealueet:

  • maatilojen muutosten edistäminen ja niiden taloudellisen toiminnan monipuolistaminen
  • riskinhallinta ja ennaltaehkäisevät toimet luonnononnettomuuksien, katastrofien sekä eläin- ja kasvitautien torjumiseksi
  • maatalouden ympäristö- ja ilmastotukien pakolliset normit ylittävistä ympäristö- ja ilmastotoimista maksettavien tukien vähimmäisvaatimukset
  • ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen, luonnon monimuotoisuus ja vesien suojelu.

EU-maat varmistavat, että viljelijöille annettu neuvonta ja tulotukien oikean jakautumisen seuranta pidetään selkeästi erillään.

Yhteinen maatalouspolitiikka 2023–2027

Euroopan parlamentti, EU:n neuvosto ja Euroopan komissio pääsivät laajojen neuvottelujen jälkeen kesäkuussa 2021 yhteisymmärrykseen yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta. Yhteinen maatalouspolitiikka 2023–2027 hyväksyttiin virallisesti 2.12.2021, ja sen soveltaminen alkoi 1.1.2023.

Tässä kauden 2023–2027 yhteisessä maatalouspolitiikassa ehdollisuus- ja viherryttämisjärjestelmät heijastavat aiempaa vihreämpiä tavoitteita ja edistävät Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamista. Esimerkiksi uusilla ekojärjestelmillä kannustetaan ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisiin maatalouskäytäntöihin.

Lisätietoa

Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä (IACS)

Oikeusperusta

Maatilojen neuvontajärjestelmän täytäntöönpanosta säädetään seuraavassa asetuksessa:

Uutiset