Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Piranska sol SAN

Suojattu alkuperänimitys (SAN) takaa, että kaikki tuotanto-, jalostus- ja valmistusvaiheet tapahtuvat tietyllä alueella.

Alkuperä

Varhaisimmat kirjalliset tiedot Piranin suola-altaista ovat vuodelta 804. Tuohon aikaan monet alueen pienistä suola-altaista olivat munkkikuntien omistuksessa. Vuodelta 1274 peräisin olevissa Piranin kaupungin järjestyssäännöissä on suola-altaita koskevia määräyksiä. Niissä mainitaan kaupungin oikeudet tuottaa suolaa ja käydä sillä kauppaa.

Piranska sol -suolan tuotannossa alettiin käyttää levästä ja mineraaleista koostuvaa luonnollista nk. petola-alustaa vuonna 1358 suolan värin ja laadun varmistamiseksi. Piranin järjestyssäännöissä todettiin tuolloin, että suola-altaat oli kunnostettava, koska saven takia suolassa oli ruma rusehtava väri.

Sečovlje Suolapannut, Slovenia
The salt is raked into conical piles each day. © pepe_nero

Piranissa alettiin käyttää petola-alustaa suolan tuotannossa Pagin saarelta tulleiden suolatyöntekijöiden avulla. Tämän käytännön ansiosta suola on puhtaampaa ja valkoisempaa. Suolaa tuotetaan tänäkin päivänä samalla perinteisellä tavalla.

two people harvesting salt by hand, circa 1950s
Piranska sol PDO is produced almost entirely by hand, using methods that have been used for 700 years. © Soline d.o.o

Piranin suola-altaat olivat vaurauden lähde noin 300 vuotta, mutta niiden merkitys alkoi heikentyä alueellisen epävakauden lisääntyessä 1700-luvun alussa. Itävalta-Unkarin valtakaudella suola-altaiden merkitys palautettiin kuitenkin entiselleen. Silloin poistettiin tuotantorajoituksia, nostettiin suolan myyntihintaa ja annettiin koko suolatuotannon ostamista koskeva määräys.

Suola-altaiden historiassa oli Itävalta-Unkarin monarkian romahtamisen jälkeen värikkäitä kausia 1900-luvulla niin Italian kuin Jugoslaviankin hallinnon alla ennen kuin Slovenia itsenäistyi vuonna 1991. 

Piranska sol -suolan erityisominaisuudet ja ikivanhat tuotantomenetelmät tunnustettiin vuonna 2014, kun suola sai suojatun alkuperänimityksen (SAN).

Tuotanto

kaksi ihmistä kerää suolaa kärkeen
Volatile climatic conditions mean Piranska sol PDO must be harvested every day. © Soline d.o.o

Piranska sol SAN -suolan kaikki tuotantovaiheet tapahtuvat Sečovlje Salinan luonnonpuistossa ja Strunjan luonnonsuojelualueella Piranin ja Izolan kunnissa Slovenian rannikolla.

Piranska sol SAN -suolalle on ominaista, että se tuotetaan lähes pelkästään käsityönä samoin menetelmin kuin 700 vuotta sitten. Tuotantoprosessi perustuu petola-alustaan. Alusta on 1 cm paksu kuori, jota viljellään ja jonka ylläpidossa käytetään perinteisiä puusta tehtyjä työkaluja. Kuori sisältää syanobakteereja, kipsiä, karbonaatteja ja jonkin verran myös savea.

Kuorella on kaksi tehtävää. Ensinnäkin se estää suolan sekoittumisen alla olevaan meren mutaan, minkä ansiosta suola on puhdasta ja kauniin valkoista. Toiseksi se toimii biologisena seulana, joka estää raskasmetallijäämien kerääntymisen suolakiteisiin. 

kaksi ihmistä rake suola kiteitä kartiomainen paalut
The salt is collected using a traditional wooden rake called a gavero. © Soline d.o.o

Suolakiteet haravoidaan päivittäin käsin kartiomaisiksi kasoiksi perinteisellä puisella gavero-haravalla. Päivittäisen haravoinnin ansiosta vältetään paksun ja kovan kerroksen muodostuminen, joka on tyypillistä mekaanisesti kerätylle merisuolalle.

Käsin haravoiduista suolakiteistä tulee kristallimaisia ja niihin jää hieman alkuperäistä merivettä. Se tekee niistä kevyitä ja hauraita ja ne liukenevat nopeammin. Piranska sol SAN -suolaa ei jalosteta eikä huuhdella tuotantoprosessin aikana, minkä ansiosta sillä on luonnollinen ja tasapainoinen mineraalikoostumus eikä se sisällä lisäaineita.

Suolan tuotanto perustuu haihtumisaltaiden käyttöön. Tämä perusmenetelmä on pysynyt samana näihin päiviin asti. Suurimmat erot Välimeren alueen yksittäisten suola-altaiden välillä liittyvät siihen, miten suola kerätään altaista. Tämä taas riippuu alueen mikroilmastosta.

Suotuisissa ilmasto-olosuhteissa voidaan hyödyntää jatkuvaa kiteytysprosessia. Sen sijaan vaihtelevissa olosuhteissa, kuten Piranissa, suola on kerättävä päivittäin, koska alueella esiintyy kesäisin rajuilmoja ja niiden tuomia rankkasateita. Suolan kerääminen päivittäin ja petola-alustan käyttö erottavat Piranska sol SAN -suolan muista suolatyypeistä Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Piranska sol SAN -suolan tuotannossa on aina kunnioitettu ympäristöä, mikä on myös lisännyt alueen ympäristön luonnon- ja kulttuuriarvoa.

Lisätietoja

Piranska sol SAN – oikeudelliset ja tekniset tiedot

Suojattu alkuperänimitys

Elintarvikkeiden maantieteelliset merkinnät