Skip to main content
Agriculture and rural development

Riso Nano Vialone Veronese SMM

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) takaa, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai valmistusvaiheista tapahtuu kyseisellä alueella.

Alkuperä

Riisinviljely saapui Veronan tasankoalueelle 1500-luvun alussa. Lombardialaisten perheiden etelään tuoma viljelytapa muutti tuottamattomat suomaat maisemaksi, jota hallitsevat viljellyt riisipellot.

Rice growing in Verona, Italy

Muutosta valvoi Venetsian senaatin vuonna 1545 tätä tarkoitusta varten perustama julkinen elin, Provveditori ai Beni Inculti (viljelemättömistä resursseista vastaavat ylivalvojat).

riso-nano-vialone-veronese-verti01.jpg

Kanava- ja ojitusverkostojen perustamisen lisäksi Provveditori antoi myös luvan rakentaa riisikuorimoita eli alkeellisia myllyjä, joissa riisin kuoret poistettiin vesivoimalla toimivilla survimilla.

Alun perin Veronese-riisiä myytiin lähes ainoastaan Venetsian Rialton markkinoilla. Sen maine kuitenkin kasvoi ja sen suosio levisi 1600- ja 1700-luvuilla.

Tultaessa 1900-luvulle riisinjalostuksessa oli tapahtunut edistystä, joka oli johtanut Vialone Nano ‑riisilajikkeen kehitykseen. Uusi lajike oli vanhempien Nano- ja Vialone-lajikkeiden hybridi, ja sitä viljeltiin ensimmäistä kertaa vuonna 1937. Veronan maakunnassa sen viljely aloitettiin vuonna 1945.

Lajikkeen erinomaisuus tunnustettiin vuonna 1996, kun Riso Nano Vialone Veronese sai ensimmäisenä riisilajikkeena Euroopassa suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM).

Tuotanto

riso-nano-vialone-veronese-verti02.jpg

Riso Nano Vialone Veronese SMM ‑riisiä tuotetaan 24 kunnassa Veronan eteläisillä tasangoilla. Tämä alue tunnetaan nimellä bassa Veronese, ja sitä peittää kevyt tulvamaa.

Kalkkipitoisesta kallioperästä virtaava lähdevesi tulvii tasangoille ja tuo mukanaan mineraaleja, joiden ansiosta maaperä on emäksinen. Juuri tämä emäksisyys erottaa Veronaa ympäröivät riisipellot muista riisinviljelyalueista Italiassa.

Maaperää hoidetaan huolellisesti viljelytekniikoilla, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle ja kehittyneet luonnollisesti paikallisen ympäristön tarpeiden mukaan. Riisinviljelijät sääntelevät huolellisesti tulvimista ja kuivamista. Viljelykierron ansiosta alueelta saadaan terveellinen ja laadukas sato, minkä lisäksi kierto vähentää merkittävästi tarvetta käyttää kasvinsuojeluaineita ja kemiallisia lannoitteita.

16th century rice huskers

Sadonkorjuun jälkeen riisi viedään paikallisiin riisinjalostuslaitoksiin, jotka jatkavat alueella 1500-luvulla toimineiden lukuisten riisinkuorijoiden toimintaa. Osa alkuperäisistä laitoksista on selvinnyt läpi vuosisatojen ja on edelleen käytössä nykypäivänä.

Vaikka hiomisessa käytetäänkin nykyään yleensä moderneja laitteita, kuorijat noudattavat samoja vaatimuksia ja pyrkivät samaan lopputulokseen kuin edeltäjänsäkin.

Hiomisen jälkeen jyvät pakataan rajatulla maantieteellisellä alueella, jotta tuote pysyy mahdollisimman tuoreena. Riisinjyvissä on runsaasti tärkkelystä, josta suurin osa vapautuu kypsennettäessä. Samalla korkea amyloosipitoisuus auttaa jyviä säilyttämään muotonsa ja rakenteensa jopa kovan kuumennuksen aikana.

Perinteiset kypsennystavat tuovat esiin riisin parhaat ominaisuudet ja saavat aikaan erityisesti risottoihin sopivan aaltoilevan rakenteen, jossa helmimäisten jyvien kermainen koostumus pääsee esiin. Riisin herkkä mutta erottuva aromi toimii mainiosti useiden eri kastikkeiden ja ainesosien kanssa.

Lisätietoa

Riso Nano Vialone Veronese (SMM) – oikeudellinen eritelmä

Suojattu maantieteellinen merkintä

Laadukasta ruokaa Euroopasta